Human Fertilization - Treatments: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα πρωτεΐνη που μπορεί να βελτιώσει τις θεραπείες γονιμότητας

Fertility Treatments / Επιστήμονες ανακάλυψαν την νέα πρωτεΐνη «ΜΑΙΑ» που βοηθά το σπέρμα να συγχωνευτεί με το ωάριο και θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπείες γονιμότητας

Human Fertilization - Treatments: Επιστήμονες ανακάλυψαν νέα πρωτεΐνη που μπορεί να βελτιώσει τις θεραπείες γονιμότητας

Fertility Treatments / Επιστήμονες ανακάλυψαν την νέα πρωτεΐνη «ΜΑΙΑ» που βοηθά το σπέρμα να συγχωνευτεί με το ωάριο και θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπείες γονιμότητας
Μια νέα πρωτεΐνη που ονομάστηκε ΜΑΙΑ από την Ελληνίδα θεά της μητρότητας θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα ορισμένες πτυχές της υπογονιμότητας και να αναπτύξουν νέες θεραπείες. Επί του παρόντος, η υπογονιμότητα είναι ανεξήγητη σε περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Στην πρώτη μελέτη του είδους της, η διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ δημιούργησε τεχνητά ωάρια χρησιμοποιώντας χιλιάδες χάντρες. Κάθε ένα από αυτά τα σφαιρίδια είχε ένα διαφορετικό κομμάτι πρωτεΐνης, γνωστό ως πεπτίδιο, στην επιφάνειά του, έτσι ώστε το σπέρμα να μπορεί να συνδεθεί μαζί τους.

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μια νέα πρωτεΐνη, που πήρε το αρχαιοελληνικό όνομα ΜΑΙΑ και η οποία, ευρισκόμενη στην επιφάνεια του ωαρίου, βοηθά το σπερματοζωάριο να ενωθεί με το ωάριο. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των θεραπειών υπογονιμότητας, σε ανάπτυξη νέου τύπου αντισυλληπτικών, καθώς και νέων τεστ που θα διερευνούν αν τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα αδυνατούν να «προσδεθούν» στην εν λόγω πρωτεΐνη ή αν τα ωάρια μιας γυναίκας δεν διαθέτουν την ΜΑΙΑ στην επιφάνεια τους.

Η αδυναμία γονιμοποίησης είναι ανεξήγητη τουλάχιστον στους μισούς ανθρώπους που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσιολογικό τρόπο. Η νέα πρωτεΐνη μπορεί να αποδειχθεί ζωτική στο να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την υπογονιμότητα και να αναπτύξουν νέες θεραπείες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Μουρ της Σχολής Βιοεπιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», χρησιμοποίησαν τεχνητά ωάρια για να δοκιμάσουν διαφορετικές πρωτεΐνες (πεπτίδια) που διευκολύνουν τα σπερματοζωάρια να «δεθούν» με τα ωάρια.

Μετά τον εντοπισμό της ΜΑΙΑ, το γονίδιο που αντιστοιχεί σε αυτήν, εισήχθη σε καλλιέργεια ανθρωπίνων κυττάρων και αυτά έγιναν δεκτικά στα σπερματοζωάρια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία της γονιμοποίησης. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι η ΜΑΙΑ ευθύνεται για την έλξη του σπερματοζωαρίου προς το ωάριο.

«Αυτά που γνωρίζουμε για τη γονιμότητα στους ανθρώπους, είναι αρκετά περιορισμένα εξαιτίας ηθικών ανησυχιών και της έλλειψης επαρκών ωαρίων για έρευνες. Η νέα καινοτόμα τεχνική τεχνητής γονιμοποίησης μας επέτρεψε να εντοπίσουμε την πρωτεΐνη ΜΑΙΑ, η οποία θα επιτρέψει στους επιστήμονες όχι μόνο να καταλάβουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ανθρώπινης γονιμότητας, αλλά θα ανοίξει επίσης τον δρόμο για νέους τρόπους θεραπείας της υπογονιμότητας και θα φέρει επανάσταση στον σχεδιασμό μελλοντικών αντισυλληπτικών», δήλωσε ο δρ Μουρ.

Τα ευρήματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν ώστε να επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι μερικά σπερματοζωάρια μπορεί να μην είναι συμβατά με μερικά ωάρια. Ήδη σχεδιάζεται να διερευνηθεί κατά πόσο τα σπερματοζωάρια διαφορετικών ανθρώπων «προσδένονται» διαφορετικά στη ΜΑΙΑ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn0047