Η Τουρκία θα αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της Τρίπολης

Η Τουρκία θα αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της Τρίπολης το συντομότερο τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος Ταγ

Η Τουρκία θα αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της Τρίπολης
Η Τουρκία θα αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της Τρίπολης

Η Τουρκία θα αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της Τρίπολης το συντομότερο τον επόμενο μήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς....

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση  Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης στην Τρίπολη αγωνίζεται να αποκρούσει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίες έχουν υποστηριχθεί από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Ιορδανία.

Αξιωματούχος στην Τρίπολη επιβεβαίωσε ότι είχε υποβληθεί επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη από αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Την κίνηση αυτή είχε ουσιαστικά προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης αλ-Σάρατζ, Φατί Μπασάγκα, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης θα ζητήσει επισήμως βοήθεια από την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα θα στηρίξει στρατιωτικά τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης με όλα τα μέσα απέναντι στον πραξικοπηματία στρατάρχη Χάφταρ, που στηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, ο Ερντογάν σημείωσε ότι μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του τουρκικού κοινοβουλίου, στις 7 Ιανουαρίου, θα ψηφίστεί πρόταση για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Λιβύη.

Δηλώσεις που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Μόσχας αλλά και της Ρώμης, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε σε σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία να συμφωνούν ότι η κρίση στη Λιβύη πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο, και τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να προσθέτει ότι οποιαδήποτε "ξένη παρέμβαση δεν θα συμβάλει στην επίλυση της κρίσης.