Israel, Hamas agree 4-day truce: Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν 4ήμερη εκεχειρία - Αντάλλαγμα η απελευθέρωση 50 ομήρων και η βοήθεια στη Γάζα

Israel, Hamas agree 4-day truce / Το Κατάρ ανακοίνωσε συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για εκεχειρία έναντι ομήρων που θα σταματήσει τις μάχες στη Γάζα και θα φέρει περισσότερη βοήθεια

Israel, Hamas agree 4-day truce: Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν 4ήμερη εκεχειρία  - Αντάλλαγμα  η απελευθέρωση 50 ομήρων και η βοήθεια στη Γάζα

Israel-Hamas war / Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν την Τετάρτη σε τετραήμερη παύση των συγκρούσεων για να επιτραπεί η απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ, καθώς και η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

Αξιωματούχοι από το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί στις μυστικές διαπραγματεύσεις, καθώς και από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Χαμάς έλεγαν εδώ και ημέρες ότι επίκειται συμφωνία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε σήμερα πράσινο φως στη συμφωνία με σκοπό την απελευθέρωση πενήντα και πλέον ομήρων στα χέρια της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατόν πενήντα κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, κυρίως γυναικών και παιδιών, και τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, πρώτη πρόσκαιρη αποκλιμάκωση έπειτα από εβδομάδες ανελέητου πολέμου.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές το πρώτο στάδιο συμφωνίας με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν -γυναίκες και παιδιά- θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter) από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως η απελευθέρωση επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει αποτέλεσμα η «παύση» των επιχειρήσεων του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, να παρατείνεται κατά 24 ώρες.

Η συμφωνία είναι «η σωστή απόφαση», δήλωνε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Περίπου 240 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, απήχθησαν στην έφοδο την 7η Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς, ο επικεφαλής της οποίας Ισμαήλ Χανίγια έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία να κηρυχθεί «ανθρωπιστική εκεχειρία», τονίζοντας ότι «οι διατάξεις της συμφωνίας αυτής καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης».

Μετά τις ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, η διπλωματία του Κατάρ, εμιράτου του Κόλπου στην καρδιά των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία, επιβεβαίωσε πως κλείστηκε συμφωνία για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X εκφράζοντας ικανοποίηση για την «επιτυχία» της μεσολάβησής του, από κοινού με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

Η Ντόχα, σε συντονισμό με το Κάιρο και την Ουάσιγκτον, κατέβαλε προσπάθεια επί εβδομάδες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ καθώς και να ανασταλούν έστω για μερικά 24ωρα οι εχθροπραξίες.

10 για 30

Οι ΗΠΑ αναμένουν πως θα απελευθερωθούν «πάνω από 50» όμηροι της Χαμάς, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία συμπεριλαμβάνει τρεις υπηκόους ΗΠΑ, ανάμεσά τους τρίχρονο κοριτσάκι.

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένος» για τη συμφωνία, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως καλωσορίζει τη συμφωνία, υποσχόμενη πως η ΕΕ θα κάνει κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσει την παύση των εχθροπραξιών για να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπιστική βοήθεια την οποία στέλνει στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου.

Από την πλευρά της η Ρωσία «χαιρέτισε» τη συμφωνία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας πως πρόκειται για «ακριβώς αυτό για το οποίο καλούσε» η Μόσχα αφότου «κλιμακώθηκε η σύρραξη».

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια πρώτη ανταλλαγή 10 ομήρων έναντι 30 φυλακισμένων θα γίνει από την Πέμπτη» και πρόσθεσε πως «η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί».

«Η Χαμάς και οι άλλες ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφήσουν ελεύθερους όλους τους ομήρους αμέσως», έκρινε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του τμήματος της ΜΚΟ Human Rights Watch για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σύμφωνα με τον οποίο οι απαγωγές τους, όπως και η στέρηση απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Συνέχιση του πολέμου

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επ’ ουδενί σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκαθάρισε χθες βράδυ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, λέ&