Labour Inspection‎: Χωρίς επιθεώρηση εργασίας η Μύκονος και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά

Labour Inspection‎: Χωρίς επιθεώρηση εργασίας η Μύκονος και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά

Labour Inspection‎: Χωρίς επιθεώρηση εργασίας η Μύκονος και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση του beach bar στη Ρόδο που είχε τραπέζια μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα νεαρός σερβιτόρος σχεδόν να... κολυμπάει για να παραδώσει παραγγελία στους λουόμενους πάνω στις εξέδρες. Το Λιμενικό επέδωσε πρόστιμο για τις πλωτές ξαπλώστρες που είχαν τοποθετηθεί παράνομα, ενώ σύμφωνα με το Open, το 2020 ο ιδιοκτήτης του μπαρ είχε συλληφθεί και είχε ακυρωθεί συναυλία του Αντώνη Ρέμου γιατί πάλι είχε στήσει μια πλωτή εξέδρα.

Ο σερβιτόρος που έγινε θέμα συζήτησης τοποθετήθηκε για το ζήτημα λέγοντας πως ήθελε να το κάνει γιατί βγάζει καλά τιπς, ωστόσο εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο και εάν παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα, όχι μόνο του ίδιου αλλά και άλλων εργαζομένων του τουρισμού που πιθανώς δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες.

Δεν υπάρχει διάταξη στην επιθεώρηση εργασίας

Στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» μίλησε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου λέγοντας:

«Ο σερβιτόρος μπορεί να λέει ότι θέλει, έχει  αυτό το δικαίωμα, έχει το δικαίωμα να επιλέξει πώς θέλει να δουλέψει, έχω υποχρέωση όμως να προστατέψω και έναν ολόκληρο κλάδο. Τους 300.000 περίπου εργαζόμενους στον τουρισμό που δεν έχουμε το δικαίωμα να τους μετατρέψουμε σε υποβρύχια. Δεν υπάρχει διάταξη στην επιθεώρηση εργασίας που να επιβάλλει ενδεικτικό πρόστιμο για τέτοιου είδους εργασία. Αυτό το βίντεο είναι μια γροθιά στο στομάχι είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που λένε πως δεν πάμε για δουλειά γιατί είμαστε τεμπέληδες και μάθαμε να ζούμε με επιδόματα. Αυτή είναι η εικόνα που αντιμετωπίζουμε κάθε καλοκαίρι, χρόνια τώρα. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μπαίνουν οι σερβιτόροι στο νερό, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις καμαριέρες να μπαίνουν σε άδειες πισίνες και να τρίβουν τα πλακάκια».

Ο Γιάννης Κουζούπης, ιδιοκτήτης εστιατορίου εξέφρασε διαφορετική άποψη για το περιστατικό αποκαλώντας «υπερβολικές» τις αντιδράσεις:

«Όλο αυτό μπορεί να μην ακριβώς κανονικό αλλά είναι κάποια event γίνονται στα νησιά και κάποιες περιοχές και δεν νομίζω πως χρειάζεται να γίνεται τόσος ντόρος για ένα τέτοιο γεγονός. Οι εργαζόμενοι είναι εξασφαλισμένοι όταν έχουν μια καλή διοίκησε που τους προστατεύει και δεν νομίζω ότι ωφελεί τον τουρισμό τώρα να δημιουργούμε τέτοια προβλήματα. Δεν είναι 8 και 10 ώρες μέσα στη θάλασσα (οι εργαζόμενοι). Μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα γεγονός από μια φωτογράφηση. Το Λιμενικό που είναι υπεύθυνο έχει κάνει τα προβλεπόμενα εμείς δεν θα κρίνουμε τώρα εδώ ούτε δικαστήριο είμαστε, για να κρίνουμε τέτοιες καταστάσεις».

Χωρίς επιθεώρηση εργασίας η Μύκονος και άλλα μεγάλα νησιά

Ο κ. Χότζογλου επισήμανε στη συνέχεια πως:

«Δεν υπάρχει πλέον ένας ελεγκτικός μηχανισμός, ένας ΣΕΠΕ που να μπορείς να απευθυνθείς να κάνεις την καταγγελία σας. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο δεν έχει επιθεώρηση εργασίας. Πρέπει να πας στη Σύρο».

Με τη σειρά του ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς είπε στο Open πως:

«η σύμβαση λέει πως αυτός ο άνθρωπος έχει αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες σερβιτόρου. Εδώ έχουμε πρωτοβουλία της επιχείρησης, έχει υπάρξει παραβίαση της άδειας που έχει, γιατί έβαλε πλωτές πλατφόρμες και το Λιμενικό του έβαλε πρόστιμο και αυτή η αλλοίωση του χώρου οδηγεί σε παραβίαση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής της εργασιακής σχέσης. Υπάρχουν υπηρεσίες πολυτελείας που μπορεί να οδηγούν σε αυτά αλλά να μπαίνει και ο εργαζόμενος σε μια διαδικασία η οποία δεν είναι αυτή που πρέπει να εξυπηρετήσει τους πελάτες και να εξαναγκάζεται στο να υποχωρεί και να μην διεκδικεί δικαιώματα. Στο εάν συμφωνεί ο σερβιτόρος όλοι γνωρίζουμε πως μια συναίνεση μπορεί να αντληθεί με διάφορους τρόπους από μια εργασιακή σχέση».

Τι απαντά ο επιχειρηματίας 

Η υπόθεση μετά και τις διαστάσεις που έλαβε οδηγείται στον εισαγγελέα με τον επιχειρηματία, πάντως, να υποστηρίζει μιλώντας αποκλειστικά στο OPEN ότι όλα είναι νόμιμα και ότι το βίντεο το δημοσιοποίησε ανταγωνιστής του. «Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; Πέντε χρόνια είναι ο πιτσιρικάς εργαζόμενος μου, είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ το μήνα και αν ο πελάτης του έταξε γερό πουρμπουάρ μπήκε για να το πάρει», δήλωσε ο επιχειρηματίας, με τον εργαζόμενο να ισχυρίζεται ότι, «δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα καθώς μου αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φτάνει ακόμη και τα 200 ευρώ».

Το κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας που, μετά τον σάλο αναγκάστηκε να ελέγξει το beach bar της Ρόδου, δεν εντόπισε εργατικές παραβάσεις. «Ήρθαν το απόγευμα εδώ 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Μάλιστα ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζόμενους εάν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τους είπαν ότι το κάνουν για να έχουν καλύτερα πουρμπουάρ και ξαφνικά βρίσκομαι εγώ τώρα να κατηγορούμαι», ισχυρίστηκε ο επιχειρηματίας.

Μετά από παρέμβαση του υπουργού ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, το λιμενικό βρήκε παράνομες τις πλωτές πλατφόρμες και επέβαλε πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. «Διαπιστώθηκαν παραβάσεις που σχετίζονται με την παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου με επικαθήμενες κατασκευές από μέταλλο και ξύλο. Επιβλήθηκαν σχετικά πρόστιμα. Ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους στις 16/05/2023 και τις 21/06/2023 και είχαν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του λιμενικού. Ο επιχειρηματίας δε συμμορφώθηκε και τα πρόστιμα διπλασιάστηκαν, αν και ο ίδιος την αποκλειστική του συνέντευξη στο OPEN ξέχνα το αναφέρει. «Και έλεγχοι έχουν γίνει από το λιμενικό και δε βρήκαν καμία παράβαση στη νομοθεσία. Όσο για αυτά τα τραπεζάκια μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Όπως το πάρει κανείς, αλλά το βρίσκω υπερβολικό», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του beach bar.

Εργασιακή ζούγκλα

Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες στη Ρόδο για εργοδοτική αυθαιρεσία δεν έχουν τέλος. Άλλος σερβιτόρος φαίνεται να ξυλοκοπήθηκε άγρια από μπράβους καταστηματάρχη γιατί αρνήθηκε να δουλέψει σε άλλο εστιατόριο. «Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αυτιά μας είναι συγκεχυμένες, μάς δίνουν δύο διαφορετικές εκδοχές. Η μία είναι ότι ο εργοδότης του, επειδή είχε κι άλλα μαγαζιά, του ζήτησε να πάω να δουλεύει και στα άλλα μαγαζιά, αρνήθηκε και ξυλοκοπήθηκς, και μια άλλη εκδοχή είναι ότι, τού έγινε μία αντιπρόταση από άλλον επιχειρηματία, την αρνήθηκε και ξυλοκοπήθηκε», σημείωσε ο κ. Χότζογλου.

Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά το σοκαριστικό περιστατικό με τον νεαρό μάγειρα στην Κρήτη, ο οποίος υπέστη εγκαύματα από καυτό λάδι ενώ, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, επειδή ήταν ανασφάλιστος, έκλεισαν στο ψυγείο με νωπά κρέατα.