Media Outlets Petsas list: Ο πρόεδρος της Initiative για τη λίστα Πέτσα, Εμείς προτείναμε ο Υπουργός αποφάσιζε!!

Ο πρόεδρος της Initiative για τη λίστα Πέτσα: Εμείς προτείναμε ο Υπουργός αποφάσιζε!!

Media Outlets Petsas list: Ο πρόεδρος της Initiative για τη λίστα Πέτσα, Εμείς προτείναμε ο Υπουργός αποφάσιζε!!
Με ποιον τρόπο καταρτίστηκε η επίμαχη «λίστα Πέτσα» που αποτέλεσε το «όχημα» για τις πολυδάπανες κυβερνητικές καμπάνιες για την πανδημία;

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του Μιχάλη Γκάλγκου, προέδρου της Initiative Media, στην Εξεταστική Επιτροπή. Ιδιαίτερα από την στιγμή που η «γαλάζια» πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να καταθέσουν ο Στέλιος Πέτσας και οι υπόλοιποι υπουργοί με κομβικό ρόλο στην κατάρτιση της περίφημης «λίστας Πέτσα».

«Υπήρξαν MME που είχαν ενοχλήσει την αναθέτουσα αρχή και τα αιτήματά τους μας διαβιβάστηκαν για να εξεταστούν για τη συμμετοχή στην καμπάνια» είπε ο Μιχάλης Γκάλγκος. «Μας περιγράφετε ότι το κάθε μέσο χτυπούσε την πόρτα και κατέθετε προσφορές. Λέτε ότι δεν την διαμορφώσατε τη λίστα με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Αυτό μας λέτε» ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.

«… και ενέκρινε η αναθέτουσα αρχή»

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο Μιχάλης Γκάλγκος περιέγραψε μια κατάσταση όπου Μέσα Ενημέρωσης «πλησίαζαν», ακόμη και αυτοπροτείνονταν, στον αρμόδιο υπουργό, δηλαδή τον Στέλιο Πέτσα, προκειμένου να μπουν στην καμπάνια και κατόπιν αυτός έστελνε τα ονόματα των ΜΜΕ στην διαφημιστική έτσι ώστε να επιλεχθούν τελικά.

«Εμείς προτείναμε τεχνοκρατικά και ενέκρινε η αναθέτουσα αρχή» είπε ο πρόεδρος της Initiative Media στην ερώτηση «εσείς προτείνατε η αποφασίζατε;» του Γιάννη Ραγκούση.

Όταν όμως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε, ζητώντας διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο δινόταν το «πράσινο φως» για την «είσοδο» στην «λίστα Πέτσα» ο Μιχάλης Γκάλγκος ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός. Αφού πρώτα περιέγραψε πως έγινε η παρουσίαση των πλάνων και δόθηκε η έγκριση συνέχισε λέγοντας πως «όλη αυτή την διαδικασία Μέσα Ενημέρωσης παίρνανε τηλέφωνο σε μας και στην αναθέτουσα αρχή. Μέσα επικοινωνούσαν με την ομάδα εργασίας μας, με εμένα, με την αναθέτουσα αρχή. Κάθε Σάββατο μαζεύαμε όλες τις προτάσεις. Αν το Μέσο περιλαμβανόταν, ήταν ΟΚ. Το ίδιο συνέβαινε και στην αναθέτουσα αρχή, η οποία τα περνούσε σε μας και κάθε Σάββατο επικοινωνούσαμε διαδικτυακά».

Στο ερώτημα του Γιάννη Ραγκούση αν είχαν ανακοινώσει ότι ξεκινά η καμπάνια, ο πρόεδρος της Initiative Media απάντησε «εμείς όχι». Τότε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε χαρακτηριστικά πως «άρα μας λέτε πως όποιος στην Ελλάδα ήξερε ότι ξεκινά έκανε την αυτοπρότασή του». Και συνέχισε ο Γιάννης Ραγκούσης τονίζοντας πως «μας λέτε ότι η τελική καμπάνια δεν διαμορφώθηκε από εσάς, αλλά από αιτήματα που πήγαν στην κυβέρνηση και σας τα επέβαλλε η κυβέρνηση. Μόλις μαρτυρήσατε ότι χωρίς να υπάρξει δημόσια πρόταση υπήρξαν αυτοπροτάσεις που σας διαβιβάσθηκαν από την αναθέτουσα αρχή, διότι είχαν προσεγγίσει την αναθέτουσα αρχή».

ΣΥΡΙΖΑ: «Το Μαξίμου δεν μπορεί να κρύβει άλλο τον Στέλιο Πέτσα»

Σε δήλωσή τους τα μέλη-βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή τονίζουν πως στάθηκε «καταπέλτης για την κυβέρνηση η ομολογία του βασικού μάρτυρα της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή. Ο επικεφαλής της εταιρίας Iniative Μιχ. Γκάλγκος η οποία μοίρασε τα χρήματα της λίστας Πέτσα στα ΜΜΕ, παραδέχθηκε το μεγάλο σκάνδαλο! Ότι χωρίς δημόσια πρόσκληση, ο κατάλογος των ΜΜΕ επελέγη αποκλειστικά από την Προεδρία της Κυβέρνησης, δηλ. από τον κ. Πέτσα!

"Εμείς προτείναμε τεχνοκρατικά και η Αναθέτουσα Αρχή (δηλ. η Προεδρία της Κυβέρνησης) ενέκρινε και αποφάσιζε", είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε ακόμη ότι υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ της εταιρίας Iniative και της Κυβέρνησης, υλικό το οποίο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την αρχή και ακόμη δεν έχει προσκομισθεί. Ο μάρτυρας αποκάλυψε επίσης όλες τις διαδικασίες λογοκρισίας και αποκλεισμού, των ΜΜΕ που δεν ήταν αρεστά στην κυβέρνηση».

«Η σημερινή δυσάρεστη για την Ν.Δ. συνεδρίαση, επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που οδήγησαν στην σύσταση της Εξεταστικής. Ως εκ τούτου το Μαξίμου δεν μπορεί να κρύβει άλλο τον Στ. Πέτσα» καταλήγει χαρακτηριστικά η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή.

ΝΔ: «Έμειναν εκτεθειμένοι να κυνηγούν φαντάσματα»

Για «επιχείρηση αποπροσανατολισμού» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ μιλούν κύκλοι της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή τονίζοντας πως «με πάταγο κατέρρευσε το έωλο οικοδόμημα που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει την πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «INITIATIVE MEDIA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Μιχαήλ Γκάλγκος, κορυφαίο στέλεχος της αγοράς, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία για τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι», «Μένουμε ασφαλείς», ήταν απολύτως διαφανής, βασισμένη σε αυστηρά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που τηρήθηκαν στο ακέραιο. Κατά την κατάθεσή του, ο μάρτυρας δήλωσε, ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν της εταιρίας καθώς διέθετε τόσο την τεχνογνωσία όσο και τα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά ώστε να είναι αποτελεσματική η καμπάνια μέσα σε ένα πρωτόγνωρα ασφυκτικό πλαίσιο».

Οι «γαλάζιοι» κύκλοι στην Εξεταστική σημειώνουν πως «η επιχείρηση αποπροσανατολισμού των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο κενό καθώς ο μάρτυρας παρέθεσε όλα τα στοιχεία της διαδικασίας. Γνωστοποίησε πως έγινε δωρεάν καμπάνια εκτίμησης 11 εκ ευρώ και ανέλυσε τα κριτήρια που τηρήθηκαν (τηλεθεάσεις, ακροαματικότητες, κυκλοφορίες, πιστότητα σε συνδυασμό με τις εμπορικές πολιτικές των ΜΜΕ). Ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η διαφημιστική εταιρία διαπραγματεύθηκε με τα Μέσα και πως υπήρξαν αποκλεισμοί με απόφαση της εταιρίας για ποιοτικούς λόγους. Όπως είπε, η εταιρία πρότεινε με βάση συγκεκριμένα τεχνοκρατικά κριτήρια και ενέκρινε η αναθέτουσα αρχή».

«Η δημιουργία εντυπώσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση όσον αφορά στο μέγεθος της καμπάνιας (20 εκ ευρώ με τον ΦΠΑ) δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος καθώς σύμφωνα με τον μάρτυρα, η καμπάνια της Αυστρίας κόστισε 100 εκ ευρώ και της Πορτογαλίας 40 και 37 εκ ευρώ. Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλύψουν σκιές, οι ισχυρισμοί τους κατέρρευσαν και τα στοιχεία τους διέψευσαν. Έμειναν εκτεθειμένοι να κυνηγούν φαντάσματα και να κλείνουν πεισματικά τα μάτια στην πραγματικότητα επειδή δεν εξυπηρετεί τα μικροκομματικά τους παιχνίδια. Η ΝΔ συνεχίζει να πορεύεται με γνώμονα το κοινό συμφέρον και με πυξίδα την αλήθεια. Οι άλλοι ας μείνουν βουτηγμένοι στη λάσπη» καταλήγουν οι κύκλοι της ΝΔ στην Εξεταστική.