Municipal Modernization: Οι επτά πυλώνες του συνεκτικού σχεδίου Βερώνη για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων [Video]

Municipal Modernization / Σε επτά βασικούς πυλώνες εστίασε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, προκειμένου οι Δήμοι να κατορθώσουν να επιταχύνουν σημαντικά την διοικητική και οικονοµική τους αυτοτέλεια.

Municipal Modernization: Οι επτά πυλώνες του συνεκτικού σχεδίου Βερώνη για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων [Video]

Municipal Modernization / Σε επτά βασικούς πυλώνες εστίασε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, προκειμένου οι Δήμοι να κατορθώσουν να επιταχύνουν σημαντικά την διοικητική και οικονοµική τους αυτοτέλεια.

Municipal Modernization / Tους επτά (7) βασικούς πυλώνες ενός συνεκτικού Στρατηγικού Σχεδίου δράσης, για σύγχρονους και ισχυρούς Δήμους, ζητούμενα  που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έθεσε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ενώ τόνισε την ανάγκη «να καθορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες και τους στόχους μας» και παράλληλα συμπλήρωσε «να κινηθούμε συλλογικά και δυναμικά διεκδικώντας την εφαρμογή του».

Αναφερόμενος στην νησιωτικότητα, ο Χρήστος Βερώνης, μίλησε για "μια νέα νησιωτική πολιτική που θα αναγνωρίζει έμπρακτα το νησιωτικό χαρακτήρα ως μόνιμο διαρθρωτικό μειονέκτημα", συμπληρώνοντας ωστόσο ότι "θα διασφαλίζει τη διακριτή αντιμετώπιση των μικρών νησιών" και έσπευσε να τονίσει ότι "θα διατηρεί ένα οικονομικά και κοινωνικά υγιή νησιωτικό χώρο".

Παρακολουθήστε video:

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Χρήστου Βερώνη
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι 

Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος που μετά από 15 χρόνια επιστρέφω, με την ιδιότητα του δημάρχου ,στο πιο σημαντικό φόρουμ συλλογικής έκφρασης των  Δήμων της Περιφέρειας μας, στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου .

Βέβαια, στις προηγούμενες θητείες μου η συλλογική εκπροσώπηση των Δήμων και των Κοινοτήτων ήταν στα όρια του νομού Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντίστοιχα. 

Διατηρώ από τότε ζωντανές αναμνήσεις, έχοντας θητεύσει Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων.

Αναμνήσεις από κοινές αγωνίες, κοινούς στόχους, κοινούς αγώνες, σοβαρές θεσμικές πρωτοβουλίες, αρκετές σημαντικές επιτυχίες αλλά και  απογοητεύσεις.

Αναμνήσεις από συναδέλφους της αυτοδιοίκησης των υπόλοιπων νησιών κάποιοι από τους οποίους είμαστε και σήμερα εδώ, πάντα μάχιμοι και αποφασισμένοι. Μόνιμοι εραστές της αυτοδιοίκησης. Αναμνήσεις από υπηρεσιακά στελέχη των παλιών ΤΕΔΚ  που υπήρξαν διαχρονικά πολύτιμοι συνεργάτες μας και υποστήριξαν ουσιαστικά της σωστή και αποδοτική λειτουργία του οργάνου. 

Εκφράζω έτσι τη χαρά μου, που με την εντολή των Μυκονιάτικου λαού, μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω με την ιδιότητα του  Δημάρχου και πάλι στη συλλογική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης μέσω της ΠΕΔ. 

Εκφράζω έτσι τη χαρά μου, που με την εντολή των Μυκονιάτικου λαού, μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω με την ιδιότητα του  Δημάρχου και πάλι στη συλλογική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης μέσω της ΠΕΔ. 

Ως κυρίαρχο πρόβλημα, αυτό που πάντα επισημαίναμε σε παρόμοιες συναντήσεις κατά το παρελθόν, ήταν και παραμένει ο ίδιος ο θεσμικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης.

Και μπορεί να μην είμαστε πλέον  τα θεσμικά αποπαίδια του κράτους, μπορεί με τον αγώνας μας να πετύχαμε αρκετά, όμως ο χώρος της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης παραμένει ένας θεσμικά προβληματικός χώρος.

Ούτε η συνταγματική, έστω και ελλιπής, κατοχύρωση της νησιωτικότητας, ούτε η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματική η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων χωρίς τη μεταφορά πόρων, έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των δήμων ή τη θέσπιση και εφαρμογή διακριτών νησιώτικων πολιτικών. 

Η διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοδυναμία των δήμων παραμένουν ζητούμενα.

Η υποχρηματοδότηση οξύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων μας και  δε μας επιτρέπει να ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που  το κεντρικό κράτος μεταβιβάζει διαρκώς  στους Δήμους, χωρίς την  μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. 

●Μεγάλες μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν κυριολεκτικά το αυτοδιοικητικό τοπίο, είτε έμειναν ανολοκλήρωτες και μετέωρες, είτε πριν ακόμη δοκιμαστούν και αξιολογηθούν ακυρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν με καινούργιες.

Αυτή η θεσμική ρευστότητα, η πολυνομία και η διαρκής αλληλοαναίρεση των νομοθετημάτων, καθιστούν την αυτοδιοίκηση ένα χώρο πειραματισμών και διαρκούς αβεβαιότητας, περί του τι ισχύει κάθε φορά.

● Αλλά και ο αναπτυξιακός ρόλος της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης παραμένει  ασαφής και  αδύναμος. Οι νησιώτικοι δήμοι και κυρίως οι μικροί και μεσαίοι,αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως δικαιούχοι πράξεων στο πλαίσιο σοβαρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς  μάλιστα  όλα αυτά τα προγράμματα είναι ανταγωνιστικά .

Είναι σχεδόν αδύνατο η πλειοψηφία των μικρών δήμων της Περιφέρειας μας να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις ένταξης και υλοποίησης δράσεων και έργων συμβατών με την ευρωπαϊκές και εθνικές προτεραιότητες,  όπως βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική ουδετερότητα, η ψηφιακή μετάβαση κλπ.

Σε δύο ακόμη τομείς, η πλειοψηφία των νησιώτικων δήμων δυσκολεύεται ιδιαίτερα στην ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση  καθώς και οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις οι οποίες είναι ταυτόχρονα και κοινωνικές και αγγίζουν όλο και ευρύτερα στρώματα των τοπικών κοινωνιών .

Αγαπητοί συνάδελφοι

Είναι δική μας ευθύνη, να σχεδιάσουμε ένα συνεκτικό Στρατηγικό Σχέδιο δράσης, να καθορίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες και τους στόχους μας και να κινηθούμε συλλογικά και δυναμικά διεκδικώντας την εφαρμογή του.

Επιγραμματικά αναφέρω τους άξονες προτεραιότητας του Σχεδίου που οφείλουμε να καταρτίσουμε ως ΠΕΔ, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του χώρου μας.

1. Αύξηση της χρηματοδότησης των νησιωτικών ΟΤΑ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, με έμφαση στους πιό αδύναμους οικονομικά, είτε μέσω αυξημένης απόδοσης των ΚΑΠ ή με την θεσμοθέτηση  νέων  σταθερών πόρων. 

2. Διεύρυνση των ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την Αυτοδιοίκηση όπως αυτό του "Αντώνης Τρίτσης" με ειδική όμως μέριμνα για τη διευκόλυνση το μικρών και μεσαίων νησιών, ως προς την αξιοποίηση των προγραμμάτων αυτών.  

Οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις ΟΧΕ ,για τα μικρά νησιά μέχρι 3.500 κατοίκους είναι μία σωστή επιλογή, δεν καλύπτουν όμως τα μεσαία νησιά που δεν ευνοούνται από το πληθυσμιακό κριτήριο. 

3. Η επίτευξη του στόχου της ισόρροπης ανάπτυξης στο νησιώτικο χώρο, επιβάλλει την εφαρμογή στοχευμένων νησιώτικων πολιτικών, που διευκολύνουν την προσβασιμότητα  στα νησιά, αμβλύνουν την εδαφική ασυνέχεια και δημιουργούν ίσες αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση για τα μικρά κυρίως νησιά εξακολουθεί να είναι έντονο πρόβλημα .

Το πρόβλημα του υπέρογκου κόστους των ακτοπλοϊκών μεταφορών που αυξάνει το κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε αυτά και ταυτόχρονα πλήττει την ανταγωνιστικότητα τους. 

Στο πρόβλημα της ποιότητας των συγκοινωνιών για τα μικρά  νησιά έχει τώρα προστεθεί,για το σύνολο πλέον των νησιών, το πρόβλημα του υπέρογκου κόστους των ακτοπλοϊκών μεταφορών που αυξάνει το κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε αυτά και ταυτόχρονα πλήττει την ανταγωνιστικότητα τους. 

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου πρέπει να μπει σε νέες βάσεις και να διευρυνθεί.
 
4. Η ενίσχυση της στελέχωσης των δήμων και αύξηση της διοικητικής τους ικανότητας και αποτελεσματικότητας πρέπει ν αποτελεί άλλη μια προτεραιότητα μας.

Η εφαρμογή του μέτρου  της κινητικότητας, στις περισσότερες στο περιπτώσεων για τους Δήμους μας, λειτουργεί υπέρ της αφαίμαξης του προσωπικού τους, αφού ελάχιστοι είναι οι υπάλληλοι που θέλουν να έρθουν στα νησιά, ενώ αρκετοί  αυτοί που θέλουν να αποχωρήσουν .

Να διεκδικήσουμε αυξημένες προσλήψεις για τους νησιώτικους  δήμους σε συγκεκριμένες ειδικότητες, με την θέσπιση  επιπλέον κινήτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης.

Θα πρέπει να διεκδικήσουμε αυξημένες προσλήψεις για τους νησιώτικους  δήμους σε συγκεκριμένες ειδικότητες, με την θέσπιση  επιπλέον κινήτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης.

Ο δήμος Μυκόνου επιδοτεί  τη στέγαση και την διατροφή του συνόλου των δικαιούχων  υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών.

Το κόστος αυτό είναι ήδη αρκετά υψηλό ακόμη και για το δήμο μας .

Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει ένα μέρος αυτής της δαπάνης και παράλληλα να εξεταστεί σοβαρά η λύση της εφαρμογής προγραμμάτων στέγασης των υπαλλήλων, σε συνεργασία των δήμων με την πολιτεία.

Επομένως το κράτος θα πρέπει να αναλάβει ένα μέρος αυτής της δαπάνης και παράλληλα να εξεταστεί σοβαρά η λύση της εφαρμογής προγραμμάτων στέγασης των υπαλλήλων, σε συνεργασία των δήμων με την πολιτεία.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω ειδική αναφορά στην ανάγκη στελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης των δήμων .

Στο Δήμο Μυκόνου, η Υπηρεσία Δόμησης με τη σημερινή της στελέχωση είναι αντικειμενικά αδύνατον να ανταποκριθεί, έστω και υποτυπωδώς στα καθήκοντά της.

Στο Δήμο Μυκόνου, η Υπηρεσία Δόμησης με τη σημερινή της στελέχωση είναι αντικειμενικά αδύνατον να ανταποκριθεί, έστω και υποτυπωδώς στα καθήκοντά της.

Θα πρέπει να εξεταστούν λύσεις βιώσιμες και λειτουργικές αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την αυθαίρετη δόμηση και να προστατεύσουμε το ευαίσθητο περιβάλλον των νησιών μας. 

5. Στον τομέα της κλιματικής κρίσης οι συνέπειες είναι ορατές και οι κίνδυνοι για το νησιώτικο χώρο έχουν αυξηθεί. Είναι προφανές,  ότι οι δήμοι μας καλούνται εκ των πραγμάτων να αναλάβουν το κύριο βάρος της πρόληψης, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων  κινδύνων από φυσικές καταστροφές και να διαχειριστούν τις όλο ποιο συχνά εμφανιζόμενες σοβαρές κρίσεις.

Ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε δήμο αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η  επικαιροποίηση των σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών καθώς και δημιουργία μηχανισμών άμεσης επέμβασης πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητες μας.

Οι δήμοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, θα πρέπει όμως και η πολιτεία αναλάβει τις δικές της .

Εκτός από τη μεταφορά πόρων θα πρέπει να υπάρξει και η επανεξέταση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι πολίτες αναζητούν τις ευθύνες τους δήμους για μία πυρκαγιά για μία πλημμύρα. Ομως η αρμοδιότητα για τις δασικές περιοχές ανήκει στη Δασική Υπηρεσία, ο καθαρισμός των ρεμάτων στην Περιφέρεια και ούτω καθ΄εξής.

Οι πολίτες αναζητούν τις ευθύνες τους δήμους για μία πυρκαγιά για μία πλημμύρα. Ομως η αρμοδιότητα για τις δασικές περιοχές ανήκει στη Δασική Υπηρεσία, ο καθαρισμός των ρεμάτων στην Περιφέρεια και ούτω καθ΄εξής.

6. Τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, δεν υπάρχει θεσμός πιο κοντά στους πολίτες  από το δήμο.

Πως όμως θα εφαρμοστούν προγράμματα κοινωνικής πολιτικής όταν η κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων είναι είτε υποστελεχομένες, είτε κυριολεκτικά ανύπαρκτες;

Η διεκδίκηση της στήριξης των δήμων προκειμένου να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις αυξημένες ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ενας ακόμη άξονας προτεραιότητας και δράσης είναι ακριβώς η διεκδίκηση της στήριξης των δήμων προκειμένου να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις αυξημένες ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δομές όπως ,"βοήθεια στο σπίτι" ή τα "κέντρα κοινότητας" πρέπει να στηριχθούν και να δημιουργηθούν νέες.

Βλέπουμε ότι πρόσφατα επιχειρείται από την πολιτεία ενοποίηση αρκετών αποκεντρωμένων δομών κοινωνικής παρέμβασης για λόγους ουσιαστικά εξοικονόμησης πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Θησέας" το οποίο θα πρέπει να διεκδικήσουμε να συνεχίσει να λειτουργεί αποκεντρωμένα.

7. Ενα ακόμη θέμα που  οφείλω να θέσω είναι το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την κατάργηση των ΔΕΥΑ και τη δημιουργία μιας εταιρείας ανά Περιφέρεια ή ανά Νομό.

Είναι εντελώς παράλογο δυσλειτουργικό και θα πρέπει να αποτραπεί.

Η συνέλευσή μας θα πρέπει να τοποθετηθεί καθαρά σε αυτό το θέμα .

Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι

Υποστηρίζω ότι το να είσαι αυτοδιοικητικός αποτελεί τίτλο τιμής  και ταυτόχρονα θέση  ευθύνης.

Από την θέση αυτή εκπροσωπούμε τους συμπολίτες μας, τις τοπικές κοινωνίες, τα νησιά μας .

Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου.

Μοιραζόμαστε κοινά προβλήματα και κοινούς στόχους, γεγονός που απαιτεί συνεννόηση ,συμπόρευση, συνεργασία και κοινή δράση.

Οι παλαιότεροι συνάδελφοι θα θυμούνται ότι ακόμα και την εποχή που τα κομματικά πάθη ήταν οξυμένα, εμείς οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης βρίσκαμε κοινό τόπο συνεννόησης, παραμερίζαμε τις διαφωνίες μας, συνεργαζόμαστε, διεκδικούσαμε από κοινού και πετύχαμε σημαντικά πράγματα για τα νησιά μας. 

Σήμερα που είμαστε  πολιτικά πιό ώριμοι, θεωρώ την ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ μας  δεδομένη.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα, προτείνουμε λύσεις και τις διεκδικούμε με αποφασιστικότητα και τόλμη.

Σε αυτή την πορεία πάμε όλοι μαζί, δεν αφήνουμε κανένα πίσω.

Δημιουργούμε ασπίδα προστασίας και στήριξης για τα μικρά νησιά και απαιτούμε δυναμικά την έμπρακτη αναγνώριση της νησιωτικότητας και την εφαρμογή ολιστικών νησιώτικων πολιτικών.

Τα νησιά μας και οι συμπολίτες περιμένουν πολλά από εμάς. 

Δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Καλή δύναμη, καλό αγώνα και καλή επιτυχία στη κοινή μας προσπάθεια.