Myanmar earthquake: Μάχη στα συντρίμμια της Μιανμάρ!! Πάνω από 1.000 οι νεκροί - Φόβοι ότι θα φτάσουν τους 10.000

Myanmar earthquake / Μάχη στα συντρίμμια της Μιανμάρ!! Πάνω από 1.000 οι νεκροί - Φόβοι ότι θα φτάσουν τους 10.000

Myanmar earthquake: Μάχη στα συντρίμμια της Μιανμάρ!! Πάνω από 1.000 οι νεκροί - Φόβοι ότι θα φτάσουν τους 10.000

Myanmar earthquake / Μάχη στα συντρίμμια της Μιανμάρ!! Πάνω από 1.000 οι νεκροί - Φόβοι ότι θα φτάσουν τους 10.000

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000.

Εφιάλτης στα συντρίμμια της Μιανμάρ, μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα, αλλά και τη γειτονική Ταϊλάνδη, την Παρασκευή (28/3). Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.002 στον μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) εκτιμά ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000. Ο σεισμός προκάλεσε καταρρεύσεις κτιρίων σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 100 εκτιμάται ότι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη.

Ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους, γέφυρες και κτήρια στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη χούντα, ο ανώτατος στρατηγός της οποίας απηύθυνε χθες μια σπάνια έκκληση για διεθνή βοήθεια.

«Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στις πληγείσες περιοχές», ανέφερε σήμερα η χούντα σε μια δήλωση στα κρατικά ΜΜΕ, όπως αναφέρει το CNN.

Οι ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρουν ότι οι διακοπές επικοινωνιών και οι κατεστραμμένοι δρόμοι δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε περίπου την ώρα του μεσημεριανού φαγητού την Παρασκευή, επηρέασε μεγάλα τμήματα της χώρας, από τις κεντρικές πεδιάδες γύρω από τη Μανταλάι μέχρι τους λόφους Σαν, τμήματα του οποίου δεν τελούν πλήρως υπό τον έλεγχο της χούντας.

Στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, κάτοικοι και διασώστες προσπαθούσαν να βγάλουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από κτήρια που κατέρρευσαν, προσπαθώντας με περιορισμένα βαριά μηχανικά μέσα να απομακρύνουν μπάζα.

Αφού ανασύρθηκε από κάτω από έναν τοίχο από άλλους κατοίκους, ο Χτετ Μιν Όο, 25 ετών, δήλωσε ότι προσπάθησε να καθαρίσει ο ίδιος τα μπάζα ενός κτηρίου για να διασώσει τη γιαγιά και δύο θείους του, αλλά στο τέλος τα παράτησε.

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμη ζωντανοί κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Ρόιτερς, ξεσπώντας σε κλάματα. «Έπειτα από τόσες πολλές ώρες, δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα».

Κατέφθασε η διεθνής βοήθεια

Η Μιανμάρ, μία από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, ήδη ταλανίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021. Η ανεπαρκής υποδομή της χώρας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών τέτοιας κλίμακας.

Πολλές χώρες έστειλαν ομάδες διάσωσης στη Μιανμάρ για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις αρωγής, καθώς ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας προχώρησαν σε ένα σπάνιο αίτημα διεθνούς βοήθειας, καθώς σε προηγούμενες μεγάλες φυσικές καταστροφές είχαν απορρίψει τη διεθνή υποστήριξη.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε ομάδα διάσωσης, η οποία έφτασε το πρωί του Σαββάτου στη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, Γιανγκόν, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει 100 εκατομμύρια γιουάν (13 εκατομμύρια δολάρια) σε ανθρωπιστική βοήθεια, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ, Min Aung Hlaing.

Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ και ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους, έχοντας επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην εξόρυξη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της πλούσιας σε πόρους χώρας.

Η Ρωσία ακολούθησε γρήγορα, στέλνοντας τη δική της ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, αναισθησιολόγων και ψυχολόγων, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών.

Η γειτονική Ινδία επίσης απέστειλε ομάδα διάσωσης και ιατρικό προσωπικό, μαζί με επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών S. Jaishankar στην πλατφόρμα X.

Ακόμα και οι ΗΠΑ, που έχουν τεταμένη σχέση με τον στρατό της Μιανμάρ και έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους της, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, δήλωσαν ότι θα παράσχουν βοήθεια.

Επιπλέον, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη και Μαλαισία υποσχέθηκαν να στείλουν ομάδες διάσωσης.