Mykonos arrest: Οι διάλογοι, οι κωδικές ονομασίες, αλλά και ο τρόπος δράσης της συμμορίας των 7, που εισέβαλε σε 40 σπίτια της Μυκόνου

Οι κωδικές ονομασίες, τις συνομιλίες αλλά και ο τρόπος δράσης της συμμορίας των επτά που είχαν ρημάξει βίλες, κατοικίες πολυτελών συγκροτημάτων αλλά σουίτες ξενοδοχείων της Μυκόνου έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Mykonos arrest: Οι διάλογοι, οι κωδικές ονομασίες, αλλά και ο τρόπος δράσης της συμμορίας των 7, που εισέβαλε σε 40 σπίτια της Μυκόνου

Οι κωδικές ονομασίες, τις συνομιλίες αλλά και ο τρόπος δράσης της συμμορίας των επτά που είχαν ρημάξει βίλες, κατοικίες πολυτελών συγκροτημάτων αλλά σουίτες ξενοδοχείων της Μυκόνου έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες εισβολέων στη Μύκονο!! Οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Μυκόνου, τους έδωσαν το προσωνύμιο «φαντομάδες», καθώς κυκλοφορούσαν μόνο τη νύχτα, διέσχιζαν χωματόδρομους, μονοπάτια και ρέματα για να κάνουν πλιάτσικο σε απομονωμένες βίλες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για να μη δίνουν στόχο στα σπίτια που διέμεναν, μπαινόβγαιναν όχι από την κεντρική είσοδο, αλλά σαν τους αρουραίους από τα παράθυρα της τουαλέτας!!

Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος στη Μύκονο καθώς είχαν καταφέρει μόλις σε ενάμιση μήνα να εισβάλλουν σε τουλάχιστον 40 σπίτια στο νησί των ανέμων και να συγκεντρώσουν λεία χιλιάδων ευρώ.

Οι 7 Αλβανοί που συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς της αστυνομικής διεύθυνσης Μυκόνου σε συνεργασία με το τμήμα ασφαλείας Αμαρουσίου, οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα της Σύρο.

Η εγκληματική οργάνωση που είχε συσταθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2020 είχε πραγματοποιήσει 39 εισβολές σε σπίτια από τα οποία απέσπασε χρηματικά ποσά και κοσμήματα ύψους 320.000 ευρώ.

Το Big Boss

Υπό την αρχηγία ενός 34χρονου Αλβανού, ο οποίος στο κόλπο είχε βάλει και τη σύζυγο του, η συμμορία είχε σκορπίσει τον τρόμο σε κατοίκους αλλά και σε επισκέπτες του νησιού των Ανέμων. Ήταν δομημένη με συγκεκριμένους ρόλους και τακτικές. Όλοι τους αλβανικής καταγωγής, εκτελούσαν τυφλά τις εντολές του αρχηγού τους και δεν παρεκκλίναν ούτε στο ελάχιστο από τις οδηγίες που είχαν.

Ο 34χρονος αρχηγός είχε δημιουργήσει δύο υποομάδες κρούσης, αποτελούμενες η κάθε μια από αυτές από δύο άτομα, οι οποίοι ζούσαν σε διαφορετικά σπίτια στην περιοχή Καντούνια Μυκόνου και δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους παρα μονο με τον αρχηγό. Τρύπωναν στα σπίτια κι έφευγαν από αυτά σε αρκετές περιπτώσεις με έναν μικρό θησαυρό. Οι δύο υποομάδες χτυπούσαν σε διαφορετικά σημεία του νησιού προκειμένου να μπερδέψουν τους αστυνομικούς. Η σύζυγος του αρχηγού και το άλλο μέλος της οργάνωσης που συμπλήρωναν τη εξάδα των ανθρώπων που είχε κάτω από τις διαταγές του 34χρονου άνδρα είχαν αναλάβει να στέλνουν τα κλοπιμαία στο εξωτερικό.

Ο τρόπος δράσης

Οι διαρρήκτες εισέβαλαν στα σπίτια και στα ξενοδοχεία κυρίως απογευματινές ώρες και τελείωναν τις επιχειρήσεις τους, νωρίτερα από τη 1:30 τη νύχτα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Τηρούσαν ένα αυστηρό πρωτόκολλο για να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή γύρω από της δράση τους.

Δεν υπήρχε μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία, καθώς μόνο το ηγετικό της στέλεχος είχε επαφή με τους…στρατιώτες του.

Μιλούσε καθημερινά με δύο από τα μέλη που είχαν αναλάβει το ρόλο των “κομάντο” της οργάνωσης και τους έδινε τις οδηγίες που χρειάζονταν. Μάλιστα με ένα αυτοκίνητο μάρκας Fiat Panda τους μετέφερε στους στόχους τους.

Ποτέ δεν πλησίαζε με το αυτοκίνητο τις βίλες, καθώς άφηνε την κάθε υποομάδα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων μακριά από τις κατοικίες.

Οι δύο διαρρήκτες περπατούσαν μέσα σε χωράφια και λόφους για να φτάσουν στα πολυτελή συγκροτήματα και τα δωμάτια των ξενοδοχείων είχαν βάλει στο μάτι.

Ο αρχηγός μαζί με τη σύζυγο αφού άφηναν τους συνεργούς τους, στη συνέχεια πήγαιναν σε καφετέριες του νησιού και τους περίμεναν να τελειώσουν τη δουλειά για να τους παραλάβουν από το σημείο που τους είχε υποδειχθεί.

Τα κλοπιμαία τοποθετούνταν σε βαλίτσες και μεταφέρονταν ως ασυνόδευτα ακτοπλοϊκός από τη Μύκονο στον Πειραιά σε μεταφορικές εταιρείες της Αθήνας με τελικό προορισμό την Αλβανία.

Οι διαρρήκτες μάλιστα όπως αποδείχτηκε από την έρευνα μιλούσαν μεταξύ τους στα κινητά τους κατά τη διάρκεια των εισβολών στα σπίτια.

Συνομιλίες:

  • Α. Από εδώ έχει κόσμο από εκεί όχι είναι οι άνθρωποι στον καναπέ.
  • Β. Ναι από εκεί πίσω από το σπίτι από την άλλη πλευρά φαίνεται βλέπεις; Μόνο εδώ που είναι το κόκκινο αμάξι είναι ένα ζευγάρι προς τα εκεί εδώ είμαι απέναντι.
  • Α. Είμαι από την άλλη μεριά ρε άνθρωπε αλλά κοίτα τι ωραία δωμάτια. Βλέπω τα φώτα σε κάθε δωμάτιο τα έχω ελέγξει γι’ αυτό σε πήγα εκεί δε βλέπω ούτε τσάντες ούτε φορτιστές είναι σε σειρά τα δωμάτια έξι σερί και έξι σε άλλο.
  • Β. Ναι είναι δύο διαφορετικά δωμάτια μόνα το άλλο από πάνω. Αυτό που έχει τις μεγάλες πισίνες έλα να φύγουμε καλύτερα σε μία άλλη μεριά γρήγορα.

“Εσύ πήγαινε να φυλάξεις τσίλιες”

Τα μέλη της οργάνωσης έπαιρναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ακόμα και κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνομιλιών με τον 34χρονο αρχηγό. Στα τέλη Μαΐου στους άνδρες της ΕΛ. ΑΣ έφτασε η πληροφορία ότι άτομα – χρήστες συγκεκριμένων τηλεφωνικών συνδέσεων είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Αμέσως ζήτησαν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ από από τις κεραίες κινητής τηλεφωνία παρακολούθησαν και τα στίγματα τους.

Σε μια από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης συνομιλεί με ένα από τους υφιστάμενους του που έχει εισβάλει σε πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στην περιοχή Πάνορμος της Μυκόνου και τον καθοδηγεί για το ακριβές σημείο που θα τον βρει όταν τελειώσει τη δουλειά ενώ τον ρωτάει αν έχουν βρει «πράγματα» μέσα στο συγκρότημα.

Ο… συνεργάτης του απαντάει ότι δεν βρήκαν «πολλά» και ότι εντόπισαν μόνο 1.000 ευρώ.

Στη συνέχεια ο εγκέφαλος της συμμορίας παίρνει τηλέφωνο τη σύζυγο του που βρίσκεται κι αυτή εντός της οικείας και της λέει να βγει έξω από το σπίτι ώστε να «φυλάει τσίλιες», γιατί υπήρχε κίνηση στην περιοχή. Η γυναίκα ενημερώνει τον άνδρα της για την κίνηση στην περιοχή, καθώς κι ότι επέστρεψαν στο σπίτι οι τα μέλη της άλλης ομάδας όπου νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει κλοπή.

Οι κωδικές ονομασίες

Όπως διαπιστώθηκε από το πλήθος των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν τις παρακάτω κωδικές ονομασίες όταν εκτελέσουν μια διάρρηξη του, αλλά και για το που θα βρίσκονταν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Η Αργκώ της Οργάνωσης:

  • Διενέργεια κλοπής – “Πάμε για δουλειά” ή “πάμε για καφέ”
  • Μάρκα luis Vuitton – “Καφέ”
  • ΔΙ.ΑΣ. – “Εκείνοι με τις δύο ρόδες”
  • Αστυνομικοί – Θείοι

Πώς τους έπιασαν

Οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου έστησαν αρκετές ενέδρες προκειμένου να φτάσουν στον εντοπισμό τους, ενώ δύο φορές έφτασαν κοντά στη σύλληψη τους. Η πρώτη ήταν στις 30 Μαΐου του 2021 κι άλλη στις 6 Ιουλίου, όπου μετά από καταδίωξη οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν.

Οι δύο διαρρήκτες όμως κατά τη διαφυγή τους πέταξαν τις μπλούζες με τις οποίες κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με αποτέλεσμα αυτές να σταλούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για την ανεύρεση γενετικού υλικού.

Αφού συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έδεσαν της υπόθεση στις 29 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συντονισμένη και ταυτόχρονη επιχείρηση σε Αθήνα και Μύκονο, στην οποία συμμετείχαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ από το νησί των Κυκλάδων αλλά και αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου.

Εκτός από τα μεγάλα χρηματικά ποσά είχαν αποσπάσει δεκάδες βραχιόλια, χρυσές αλυσίδες, κολιέ και σκουλαρίκια. Πολλά ήταν και τα ρολόγια επώνυμων οίκων όπου πήραν από τα θύματα τους. Μεταξύ αυτών ήταν κι έξι ρολόγια ρόλεξ, ενώ οι δράστες είχαν και μεγάλη αδυναμία στις τσάντες luis Vitton. Το συνολικό ποσό των κλοπιμαίων προσεγγίζει τα 320.000 ευρώ.