New Botswana Variant: Ο ασθενής μηδέν!! Τι ξέρουμε για το στέλεχος της Μποτσουάνα!!

Τι ξέρουμε για το στέλεχος της Μποτσουάνα!! Ο ασθενής μηδέν!!

New Botswana Variant: Ο ασθενής μηδέν!! Τι ξέρουμε για το στέλεχος της Μποτσουάνα!!

Ο κορωνοϊός δείχνει ξανά τα δόντια του τον χειμώνα, η ανοσία από τα εμβόλια φθίνει και το νέο στέλεχος της Μποτσουάνα κάνει την εμφάνισή του στην πιο δύσκολη -μέχρι στιγμής-περίοδο της πανδημίας. Τι ξέρουμε και γιατί η νέα μετάλλαξη ανησυχεί όσο καμία άλλη τους επιστήμονες.

Αρχικά εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα, λίγες περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν στη νότια Αφρική, ενώ ο πρώτος ταξιδιώτης προς το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε θετικός.

Προς το παρόν το νέο στέλεχος της Μποτσουάνα, μια νέα αφρικανική μετάλλαξη, είναι υπό επιτήρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ωστόσο, όσα έχουν αποκωδικοποιήσει οι επιστήμονες προς το παρόν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Ο πιο σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι το στέλεχος B.1.1.529 έχει 32 μεταλλάξεις, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για «εξαιρετικά υψηλό αριθμό», κάτι που ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερα κύματα της πανδημίας, «παρακάμπτοντας» την άμυνα του οργανισμού. Με πιο απλά λόγια, σύμφωνα με τον Guardian, μπορεί να «αποφύγει» την ανοσία, χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένα κάτι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πώς δρα το νέο στέλεχος στον οργανισμό

Οι πολλές μεταλλάξεις που ενσωματώνει στην πρωτεΐνη ακίδας μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα και να εξαπλωθεί, αλλά και να δυσκολεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο.

Ο Dr Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσε πληροφορίες για το νέο στέλεχος ότι, όπου ισχυρίστηκε πως «ο απίστευτα υψηλός αριθμός μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητικό».

Ανοσοκατεσταλμένος ασθενής με HIV «μετάλλαξε» επικίνδυνα τον ιό;

Στη δήλωση του Francois Balloux, διευθυντή του Ινστιτούτου Γενετικής UCL που δημοσιεύτηκε στο Science Media Centre, είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας μόλυνσης ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν είχε λάβει θεραπεία.

«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πόσο μεταδοτικό μπορεί να είναι σε αυτό το στάδιο» σημείωσε και επισήμανε: «Προς το παρόν, θα πρέπει να παρακολουθείται και να αναλύεται στενά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε υπερβολικά, εκτός και αν αρχίσει να αυξάνεται σε συχνότητα στο εγγύς μέλλον».

Τι γνωρίζουν οι Έλληνες επιστήμονες - Η δημοσίευση του ΕΚΠΑ

Οι Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριος Παρασκευής (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής, επιστημονικός σύμβουλος ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης (Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος ΕΟΔΥ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα παρακάτω:

  • Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του συγκεκριμένου στελέχους είναι χαμηλός. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 10 σε όλο τον κόσμο. Προς το παρόν εκτός της Νότιας Αφρικής έχει ταυτοποιηθεί και σε έναν ταξιδιώτη στο Χονγκ Κονγκ που είχε επισκεφθεί τη Νότια Αφρική.
  • Ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης του. Οι μεταλλάξεις είναι οι: A67V, Δ69-70, T95I, G142D/Δ143-145, Δ211/L212I, ins214EPE, G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505H, T547K, D614G, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F.
  • Είναι ακόμα υπό επιτήρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στη χαμηλότερη ταξινόμηση κινδύνου. Οι άλλες δύο είναι τα στελέχη ενδιαφέροντος -«variants of interest»- και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος «variants of concern», όπου ανήκει η μετάλλαξη Δέλτα.

Οι επιστήμονες ερευνούν αν ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στο νέο στέλεχος, καθιστούν πιθανή την ύπαρξη διαφορετικών χαρακτηριστικών.