Panhellenic Exams 2022: Άνοδος βάσεων από την μείωση των εισακτέων -  1 στους 3 υποψηφίους μένει εκτός ΑΕΙ [πίνακες]

Panhellenic Exams / Με μια πραγματικά εντυπωσιακή «κοπτοραπτική» στις θέσεις των εισακτέων στα ΑΕΙ, το υπουργείο Παιδείας… κατάφερε να τις μειώσει φέτος κατά περίπου 9.000. Η μείωση των εισακτέων έγινε με «χειρουργική» παρέμβαση αφού το ψαλίδισμα στις θέσεις δεν άφησε «αλώβητο» ούτε ένα πανεπιστήμιο και τμήμα, ενώ στα περιφερειακά ΑΕΙ η «σφαγή» ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Panhellenic Exams 2022: Άνοδος βάσεων από την μείωση των εισακτέων  -  1 στους 3 υποψηφίους μένει εκτός ΑΕΙ [πίνακες]

Panhellenic Exams / Σε «ψαλίδι» στον αριθμό εισακτέων για τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, με στοχευμένη αύξηση σε περιορισμένο αριθμό τμημάτων, που κρίνεται ότι οι απόφοιτοί τους θα καλύψουν αυξημένες ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα, ο φετινός αριθμός εισακτέων «κλείδωσε» στους 68.394, ενώ πέρσι ήταν 77.415.

Σταθερός παραμένει ο αριθμός σε Ιατρικές και Νομικές, ενώ στις Πολυτεχνικές εμφανίζονται μικρές αυξομειώσεις, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών των περιφερειακών Ιδρυμάτων, αλλά και σε κάποια τμήματα Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μεγάλος «χαμένος» είναι οι σχολές που υπάγονται στα Γεωπονικά, με κάποιες από αυτές να «χάνουν» ακόμα και 150 θέσεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία τμημάτων έχει καταγράψει πτώση στις βάσεις εισαγωγής της τα τελευταία χρόνια, μετά την ίδρυση πολλών ομοειδών τμημάτων το 2019.

Τα τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών έχουν υποστεί σχεδόν στο σύνολό τους μειώσεις, τα τμήματα Πληροφορικής παραμένουν σταθερά μετά την περσινή αύξηση, ενώ τα Οικονομικά τμήματα καταγράφουν πολύ μικρές απώλειες. Εξαίρεση το τμήμα Διοίκησης, που σε κάποιες περιπτώσεις σε περιφερειακά Ιδρύματα χάνει και 180 θέσεις εισακτέων.

Η απολιγνιτοποίηση έφερε αύξηση αριθμού εισακτέων σε δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το Χημικών Μηχανικών, καθώς κρίθηκε ότι οι απόφοιτοί του θα απορροφηθούν από την αγορά εργασίας λόγω των αυξημένων αναγκών, ενώ το ίδιο σκεπτικό επικράτησε και στην περίπτωση του Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σε τρία τμήματα, δύο των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Σχολών και ένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης), ο αριθμός εισακτέων ήταν μηδενικός.

Ο αριθμός εισακτέων ανά επιστημονικό πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Χωρίς εκπλήξεις για τις Νομικές, με τον αριθμό εισακτέων να παραμένει σταθερός, ούτε για τις δημοφιλείς σχολές της Ψυχολογίας, με μια μικρή μείωση στο τμήμα του Παντείου, πέντε θέσεων, τις οποίες «καρπώνεται» η Ψυχολογία Ιωαννίνων. Μείωση παρατηρείται σε κάποια τμήματα Παιδαγωγικών, με το ΕΚΠΑ να χάνει στο Δημοτικής Εκπαίδευσης 20 εισακτέους, ενώ σε κάποια περιφερειακά τμήματα ο αριθμός παρέμεινε σταθερά υψηλός, όπως στην περίπτωση του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Ρόδο με 340 θέσεις εισακτέων, ενώ μειώσεις παρατηρούνται και σε τμήματα Φιλοσοφίας και Ιστορίας της τάξης ακόμα και των 30 εισακτέων.

2ο επιστημονικό πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Απώλεια τριών θέσεων στο Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και στο Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με μικρές μειώσεις και στις υπόλοιπες πολυτεχνικές των κεντρικών Ιδρυμάτων, με την απώλεια να είναι πολύ μεγαλύτερη σε περιφερειακά τμήματα, αλλά και κάποια κεντρικά. Το ΠΑΔΑ χάνει πάνω από 100 θέσεις στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ενώ απώλειες άνω των 50 θέσεων έχουν και κάποια τμήματα περιφερειακών Ιδρυμάτων.

Αισθητή είναι η μείωση σε σχολές Μαθηματικών και Φυσικής, όπου σχεδόν στο σύνολό τους χάνουν από 20 έως και 80 θέσεις. Σταθερά μένουν τα τμήματα Χημείας. Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων δείχνει και τις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την επερχόμενη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, με τμήματα, ιδίως όσα ανωτατοποιήθηκαν από ΤΕΙ σε πανεπιστήμια το 2019, καθώς και όσα μοιράζονται το ίδιο αντικείμενο με πολλά άλλα τμήματα της χώρας χωρίς να έχουν υψηλή βάση εισαγωγής ή να ανταποκρίνονται σε ανάγκες της αγοράς, να έχουν δεχτεί αρκετά μεγάλη μείωση.

3ο επιστημονικό πεδίο: Επιστημών Υγείας

Σχεδόν χωρίς απώλειες στο σύνολό τους μένουν τα τμήματα που υπάγονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο, με τις επτά Ιατρικές να διατηρούν τον αριθμό εισακτέων τους στα περσινά επίπεδα. Αντίστοιχα, και οι Φαρμακευτικές και Κτηνιατρικές δεν παρουσιάζουν μεταβολές, ενώ μόνο η Βιολογία του ΕΚΠΑ χάνει μόλις τρεις θέσεις.

Ούτε στα τμήματα με αντικείμενο τα παραϊατρικά παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές, με εξαίρεση τη Νοσηλευτική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που χάνει 24 θέσεις από πέρσι και τη Φυσικοθεραπεία Ιωαννίνων που χάνει 30 θέσεις.

Οι πιο σημαντικές μεταβολές εντοπίζονται στα τμήματα των Γεωπονικών, όπου έχει γίνει το πιο γερό «ψαλίδι». Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο από 1.501 εισακτέους πέρσι κατρακυλάει στους 1.045, ενώ σημαντικές είναι οι περικοπές σχεδόν σε όλα τα τμήματα με αυτό το αντικείμενο. Ενδεικτικά, το Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ χάνει 150 θέσεις, 85 θέσεις χάνει η Γεωπονία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, 100 θέσεις η Γεωπονία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και η Γεωπονία Ιωαννίνων 65 θέσεις.

4ο επιστημονικό πεδίο: Οικονομίας και Πληροφορικής

Χωρίς σημαντικές μεταβολές ο αριθμός εισακτέων στις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές των Οικονομικών Επιστημών. Τόσο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όσο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η μείωση δεν ξεπερνάει τις 10 θέσεις. Αντίστοιχα, και στην περίπτωση των τμημάτων Πληροφορικής δεν έχει γίνει καμία αλλαγή μετά την περσινή γενναιόδωρη αύξηση εισακτέων.

Στον αντίποδα, τα τμήματα Διοίκησης σε αρκετά περιφερειακά Ιδρύματα είδαν τον αριθμό εισακτέων τους να κατρακυλάει. Ενδεικτικά, το Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε απώλειες 140 εισακτέων και το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής 180 εισακτέων.

Το μοναδικό τμήμα από το 4ο επιστημονικό πεδίο που είχε φέτος μηδενικό αριθμό εισακτέων είναι το Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο αναμένεται να συγχωνευτεί.

Πανελλήνιες 2022: Ο ρόλος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πανεπιστήμια αιτήθηκαν συνολικά 47.620 εισακτέους, με τη φετινή μείωση να επιχειρεί να κλείσει την «ψαλίδα» μεταξύ των εισακτέων που εισάγονται κάθε χρόνο και των δυνατοτήτων που δηλώνουν ότι έχουν τα Ιδρύματα για τη φοίτηση των σπουδαστών τους. Πέρσι, με την έλευση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αν και ο αριθμός εισακτέων ήταν 77.415, ο αριθμός των επιτυχόντων ήταν 60.070, με 17.000 θέσεις να μένουν κενές.

Πέρσι, κανένας υποψήφιος με επιδόσεις κάτω του 7 δεν πέτυχε την εισαγωγή του, ενώ το 2020 στα πανεπιστήμια μπήκαν υποψήφιοι με βαθμολογία 0,6, με την ΕΒΕ να φιλοδοξεί να αναχαιτίσει τον χαμηλό βαθμό αποφοίτησης (σ.σ.: 9,15%, χαμηλότερο από το 24,05% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη) στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Μείωση εισακτέων σε κεντρικά Ιδρύματα

Σχολή/Τμήμα

Αριθμός εισακτέων 2021

Αριθμός Εισακτέων 2022

Διαφορά

Βάση εισαγωγής 2020

Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΟΠΑ)

170

165

-5

18.422

Αρχιτεκτόνων (ΑΠΘ)

111

108

-3

17.372

Ψυχολογία (Πάντειο)

146

141

-5

17.584

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΠΑ.ΠΕΙ)

159

154

-5

17.689

Βιολογία (ΕΚΠΑ)

108

105

-3

17.663

Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΕΚΠΑ)

149

139

-10

17.416

Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΑΠΘ)

150

140

-10

17.180

Πολιτικών Μηχανικών (ΕΜΠ)

133

129

-4

17.076

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΚΠΑ)

200

180

-20

16.161

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Παν. Δυτικής Αττικής)

305

180`

-125

11.645

Μηχανολόγων Μηχανικών (Παν. Δυτικής Αττικής)

169

140

-29

12.984

Μαθηματικών (Παν. Πατρών)

333

247

-86

10.618

Με μικρές διαφορές σε σχέση με πέρσι κινείται ο αριθμός εισακτέων σε υψηλόβαθμες σχολές, με μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται σε τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων με χαμηλότερες βάσεις εισαγωγής.