Parliamentary elections: Με Πιερρακάκη στο Εσωτερικών για αλλαγή του Εκλογικού Νόμου;

Parliamentary elections / Με Πιερρακάκη στο Εσωτερικών για αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Parliamentary elections: Με Πιερρακάκη στο Εσωτερικών για αλλαγή του Εκλογικού Νόμου;

Γιατί επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Το πάθημα με την ΕΔΑ το 1958 δεν θα γίνει μάθημα; 

Δεν πρόλαβε να κλείσει(;) ο πρωθυπουργός τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο - σενάρια που ο ίδιος τροφοδότησε-και ξεκίνησαν τα σενάρια περί ανασχηματισμού και …αλλαγής του εκλογικού νόμου!

Ο ανασχηματισμός είναι πολύ φυσικό να γίνει, εφόσον ο πρωθυπουργός μπορεί να τον πραγματοποιήσει, καθώς η κυβέρνηση όπως είναι δεν μπορεί να φτάσει όχι έως το τέλος της τετραετίας, αλλά ούτε ως τις αρχές του νέου χρόνου! Οι συζητήσεις, όμως, για τον εκλογικό νόμο γιατί ανοίγουν ξανά;

Σε γνώση της στήλης "Παιχνίδια Εξουσίας" και του Βασίλη Σκουρή, μάλιστα, έφτασαν πληροφορίες πως ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται σενάρια για μετακίνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε εν μέσω γενικότερων παρεμβάσεων στην εκλογική νομοθεσία, να υλοποιηθούν αλλαγές και στον εκλογικό νόμο, ώστε το πρώτο κόμμα να λαμβάνει αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό από αυτό που προβλέπεται από τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη-Βελόπουλου!

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρείται πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής και όχι «συγκρουσιακός» όπως –έχει καταγραφεί- ο Μάκης Βορίδης, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι μπορεί να περάσει με λιγότερες αντιδράσεις την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μέσα μάλιστα σε ένα γενικότερο πακέτο αλλαγών και εκσυγχρονισμού της εκλογικής νομοθεσίας.

Ούτως ή άλλως το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου δείχνει να τίθεται και πάλι στο τραπέζι, αρχικά προφανώς για να μετρηθούν αντιδράσεις και αφετέρου προκειμένου να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη.

Όμως:

-Προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου αποτελεί ομολογία αδυναμίας και παραδοχή –τουλάχιστον-πως η αυτοδυναμία αποτελεί πλέον άπιαστο στόχο για τη Νέα Δημοκρατία. Αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ομολογία ηττοπάθειας ή –ακόμα και ήττας- και δεν κρύβεται ακόμα και αν κληθεί να θυσιάσει για αυτό το πολιτικό κεφάλαιό του ο Κυριάκος Πιερρακάκης!

-Σε επίπεδο τακτικής, η αλλαγή του εκλογικού νόμου μπορεί να αποτελέσει μεγάλη παγίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν το νέο έτος, την άνοιξη ή στο τέλος της τετραετίας, το πολιτικό τοπίο ενδέχεται να έχει αλλάξει και η Νέα Δημοκρατία να μην είναι πρώτο κόμμα. Παράξενο; Καθόλου. Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο: Στις εκλογές του 1958 η ΕΔΑ ήρθε για πρώτη φορά δεύτερο κόμμα και αναδείχτηκε –εν μέσω τρομοκρατίας και νοθείας- αξιωματική αντιπολίτευση, γυρίζοντας μπούμερανγκ στους εμπνευστές του τον εκλογικό νόμο που ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των άλλων κομμάτων!

Αντιγράφουμε από τη ΒΙΚΙΠΕΔΙΑ: «Οι εκλογές έγιναν με νέο εκλογικό νόμο, που είχε ψηφιστεί επί υπηρεσιακής κυβέρνησης και προέβλεπε ενισχυμένη αναλογική. Το εκλογικό σύστημα πριμοδοτούσε με βουλευτικές έδρες τα δύο πρώτα κόμματα εις βάρος των υπολοίπων και σκοπό είχε, πλην της πριμοδότησης του νικητή, τη μείωση της δύναμης της αριστερής ΕΔΑ, η οποία προβλεπόταν να έρθει τρίτη. Στο σύστημα αυτό είχαν συμφωνήσει και τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής, ΕΡΕ και Κόμμα Φιλελευθέρων. Πλην όμως η ΕΔΑ τελικά πήρε τη δεύτερη θέση σε ψήφους και έλαβε λόγω της πριμοδότησης τις περισσότερες έδρες στην ιστορία της. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ήρθε τρίτο και ο αριθμός των εδρών του ελαχιστοποιήθηκε». Τότε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο ηγέτης της ΕΔΑ Ηλίας Ηλιού φέρεται να έχει δηλώσει για το εκλογικό αποτέλεσμα πως «όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει μέσα ο ίδιος»! Το ίδιο κινδυνεύει να πάθει και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον αλλάξει τον εκλογικό νόμο, χωρίς να κάνει άμεσα τις εκλογές!

- Αλλαγή του εκλογικού νόμου εν πλω, όμως, οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση το νέο αφήγημα του Μαξίμου περί «θεσμικού πρωθυπουργού», που εξαντλεί την τετραετία! Πώς, άραγε, μπορεί να είναι «θεσμικός» ένας πρωθυπουργός που συζητά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που ο ίδιος ψήφισε, με μόνο σύμμαχο τον Κυριάκο Βελόπουλο, από τη στιγμή που βλέπει πως όσα προέβλεψε ο νόμος του δεν τον ωφελούν;

- Τι είδους σταθερότητα διατείνεται ότι θέλει ο πρωθυπουργός, όταν συζητά να αλλάξει εν πλω τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού; Ο πατέρας Μητσοτάκης, με μια πολύ σημαντική εκσυγχρονιστική παρέμβασή του, επέβαλε ο εκλογικός νόμος να μην μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος από την παρούσα Βουλή, εκτός και αν υπάρχει πλειοψηφία 200 βουλευτών και άνω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να γυρίσει τη χώρα πίσω από το 1990-93, δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα, σε μια πολύ κρίσιμη πολιτική περίοδο! Η δε στήλη εκτιμά ότι παρά τις πιέσεις, παρά το φλερτ που έχει ο ίδιος με την ιδέα, ο πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει τελικά να το πράξει!

ΥΓ: Εάν τελικά συμβεί το ανήκουστο και αλλάξει εν πλω ο εκλογικός νόμος, τότε ο εκλογικός νόμος Μητσοτάκη-Παυλόπουλος θα είναι ο μόνος που θα αλλάξει πριν εφαρμοστεί έστω για μια φορά καθόλη τη διάρκεια τη μεταπολίτευσης. Ασφαλώς θα πρόκειται για …κατόρθωμα!