Pentagon Downed Object Over Alaska: Με εντολή Μπάιντεν καταρρίφθηκε νέο άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα

Pentagon Downed Object Over Alaska / Το Πεντάγωνο κατέρριψε την Παρασκευή ένα άγνωστο αντικείμενο που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας, κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Pentagon Downed Object Over Alaska: Με εντολή Μπάιντεν καταρρίφθηκε νέο άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα

Pentagon Downed Object Over Alaska / Το Πεντάγωνο κατέρριψε την Παρασκευή ένα άγνωστο αντικείμενο που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας, κατόπιν εντολής του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος περίπου 40.000 ποδών και αποτελούσε "εύλογη απειλή" για την ασφάλεια των πολιτικών πτήσεων, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Περιέγραψε το αντικείμενο ως περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, επιβεβαίωσε το περιστατικό σε συνέντευξη Τύπου. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επιβεβαιώθηκε εάν το αντικείμενο ήταν αερόστατο, αλλά ταξίδευε σε ύψος που το καθιστούσε πιθανή απειλή για τα πολιτικά αεροσκάφη (στα 40.000 πόδια).

Επίσης ο Κίρμπι ανέφερε ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας και ότι οι αξιωματούχοι το περιέγραφαν ως «αντικείμενο» επειδή αυτή ήταν η καλύτερη περιγραφή που είχαν για αυτό.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό να καταρρίψει το αντικείμενο, και το έκαναν», είπε ο κ. Κίρμπι. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις στρατιωτικής απειλής» για τους ανθρώπους στο έδαφος από το αντικείμενο.

Επίσης οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν υπήρχε εξοπλισμός παρακολούθησης στο αντικείμενο που καταρρίφθηκε. Θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης των συντριμμιών, είπε ο κ. Κίρμπι και πρόσθεσε ότι το αντικείμενο ήταν «περίπου στο μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου» — πολύ μικρότερο από το κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε ωφέλιμο φορτίο στο μέγεθος πολλών λεωφορείων.

Η δράση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που είχε διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τα μπαλόνια της Κίνας κατασκοπεύουν όλο τον κόσμο» - Αποκαλύψεις του Πενταγώνου

Το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ήταν μέρος ενός μεγάλου προγράμματος επιτήρησης που διεξάγει η Κίνα εδώ και «αρκετά χρόνια», όπως αποκάλυψε το Πεντάγωνο την Τετάρτη (8/2).

Όταν παρόμοια μπαλόνια πέρασαν πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ σε τέσσερις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων Τραμπ και Μπάιντεν, οι ΗΠΑ δεν τα αναγνώρισαν αμέσως ως κινεζικά αερόστατα επιτήρησης, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων, η Κίνα διαθέτει έναν «στόλο» από μπαλόνια επιτήρησης - διαφόρων σχημάτων και μεγεθών - τα οποία έχει αναπτύξει σε πέντε ηπείρους.

O γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Στρατηγός Πατ Ράιντερ, είπε ότι μια «μεταγενέστερη ανάλυση πληροφοριών» επέτρεψε στις ΗΠΑ να επιβεβαιώσουν ότι ήταν μέρος μιας κινεζικής κατασκοπευτικής προσπάθειας και έτσι έμαθαν «πολλά περισσότερα» για το πρόγραμμα.

Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα προηγούμενα μπαλόνια. Υπό πίεση, ο Ράιντερ απάντησε μόνο ότι τα μπαλόνια πέταξαν πάνω από «τοποθεσίες που ενδιέφεραν τους Κινέζους». Μάλιστα, ένα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε πέρσι τον Φεβρουάριο.

Ο Υποστράτηγος Κένεθ Χάρα στη Χαβάη, έγραψε στο Twitter για ένα μπαλόνι πάνω από το Καουάι πριν από ένα χρόνο. Είπε ότι η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ «εντόπισε ένα αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο στον αέρα στην περιοχή των νησιών της Χαβάης» και έστειλε αεροσκάφος για να το αναχαιτίσει. Είπε, επίσης, ότι επιβεβαίωσαν οπτικά ότι επρόκειτο για ένα μη επανδρωμένο μπαλόνι χωρίς σημάδια αναγνώρισης.

Το πρόσφατο μπαλόνι καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ το Σάββατο. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή εξακολουθούν να εργάζονται για την ανάκτηση κομματιών του, ώστε να μπορέσουν να τα αναλύσουν.

Δύτες του Πολεμικού Ναυτικού στη Νότια Καρολίνα άρχισαν να ανασύρουν κομμάτια του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τον βυθό του ωκεανού την Τρίτη, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα αναγνωριστικά drones.