Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση συλλογής e-αποδείξεων

Μειώνεται ή καταργείται το όριο του 30% για ορισμένους φορολογούμενους - «Φορολογικοί παράδεισοι» τα νησάκια και τα μικρά χωριά.... Την εξαίρ

Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση συλλογής e-αποδείξεων
Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση συλλογής e-αποδείξεων

Μειώνεται ή καταργείται το όριο του 30% για ορισμένους φορολογούμενους - «Φορολογικοί παράδεισοι» τα νησάκια και τα μικρά χωριά....

Την εξαίρεση από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών αγορών ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων και τη μείωση του ορίου του 30% για άλλους, θα προβλέπει μεταξύ των άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοινώνεται σήμερα.

Κατόπιν των αντιδράσεων που έχουν ήδη προκληθεί, από τη διαρροή των πρώτων σεναρίων, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται σε αναδίπλωση, σε διάφορα σημεία του αρχικού σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στο Μ. Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή και του οικονομικού επιτελείου αποφασίστηκαν διορθώσεις, εκπτώσεις και εξαιρέσεις από το μέτρο των e-δαπανών.

Από τις διορθώσεις που πραγματοποιήθηκαν, την παραμονή της παρουσίασης του φορολογικού νομοσχεδίου, τα νησάκια και τα χωριά μετατρέπονται σε «φορολογικούς παραδείσους».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το πλαίσιο συλλογής των e-αποδείξεων θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  1. Για τον υπολογισμό του 30% της αξίας των e-αγορών, θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό, δηλαδή εκείνο που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια. Παράδειγμα: φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα 6.000 ευρώ και τεκμαρτές δαπάνες 9.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις για το ποσό των 6.000 ευρώ, δηλαδή 1.800 ευρώ, και όχι για το ποσό των 9.000 ευρώ ήτοι 2.700 ευρώ.
  2. Για ειδικές ομάδες φορολογουμένων που αναγνωρίζεται ότι έχουν αντικειμενικές δυσκολίες πραγματοποίησης ηλεκτρονικών αγορών με «πλαστικό χρήμα» ή με e-banking, το όριο δαπάνης από το 30% θα μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Εξετάζεται, όπως το ποσοστό των e-δαπανών να φτάνει μεταξύ 15 – 25%, αντί του 30% που θα ισχύει γενικά για όλους τους φορολογούμενους. Η ειδική αυτή ρύθμιση θα αφορά, ανέργους, φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή φορολογούμενους που έχουν μόνοι έκτακτα εισοδήματα.
  3. Εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης ηλεκτρονικών αγορών, αλλά και από την υποχρέωση συγκέντρωσης χάρτινων αποδείξεων. ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Δηλαδή οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έχουν πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων είτε ηλεκτρονικών είτε χάρτινων, χωρίς να χάνουν το αφορολόγητο και χωρίς να «τιμωρούνται» με τον πρόσθετο φόρο 22%, που θα ισχύει για τους άλλους υπόχρεους. Οι φορολογούμενοι που θα εξαιρούνται εντελώς από τις αποδείξεις είναι οι ηλικίας 70 ετών και άνω, οι έχοντες αναπηρία 80% και άνω, οι φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, οι στρατευμένοι και οι νοσηλευόμενοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η απαλλαγή των φορολογουμένων που κατοικούν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.150 κατοίκους θα ισχύει για όλους, χωρίς κατ΄ ανάγκη να εντάσσονται σε κάποια ευπαθή ομάδα.

Το πλαφόν και το πρόστιμο

Παράλληλα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει και τα ακόλουθα μέτρα σχετικά με τις ηλεκτρονικές αγορές:

  1. Η αύξηση της υποχρέωσης πληρωμής με «πλαστικό χρήμα» τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματος, για όλους τους φορολογούμενους, από το 18,75% που ισχύει μέχρι φέτος.
  2. Ορίζεται ανώτατο όριο των e-αγορών το ποσό των 20.000 ευρώ, ρύθμιση που εξυπηρετεί εισοδήματα άνω των 67.000 ευρώ ετησίως, ενώ μέχρι φέτος το όριο είναι 30.000 ευρώ.
  3. Η επέκταση της υποχρέωσης ηλεκτρονικών αγορών σε όλους τους φορολογούμενους ενώ μέχρι τώρα ήταν μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Από το 2020, υποχρεώνονται στην πραγματοποίηση e-πληρωμών, όλοι οι φορολογούμενοι, δηλαδή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια.
  4. Όσοι δεν καλύπτουν το όριο των e-αγορών (30% επί του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος), θα τιμωρούνται με φόρο 22% επί της διαφοράς του ποσοστού που συγκέντρωσαν και του 30% που ήταν υποχρεωμένοι.
  5. Την καθιέρωση μπόνους για τις e-πληρωμές από από επαγγελματίες με ροπή προς την φοροδιαφυγή. Ειδικότερα, εξετάζεται να νομοθετηθεί, πως οι ηλεκτρονικές πληρωμές στις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, θα μετρούν διπλά. Δηλαδή μια απόδειξη από μία ταβέρνα αξίας 50 ευρώ, θα μετράει ως 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματίες και να διασφαλίζει το κράτος, ότι θα εκδίδουν και απόδειξη και θα δηλώνουν όλα τα έσοδα.