PM Mitsotakis: Με στόχο την αλλαγή της κυβερνητικής εικόνας ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

PM Mitsotakis: Με στόχο την αλλαγή της κυβερνητικής εικόνας ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

PM Mitsotakis: Με στόχο την αλλαγή της κυβερνητικής εικόνας ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

PM Mitsotakis: Με στόχο την αλλαγή της κυβερνητικής εικόνας ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ - Σε πρώτο πλάνο της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ οι πλημμύρες, οι φωτιές και η απορρύθμιση της κυβέρνησης

Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να εξέλθει από τον κλοιό της εσωτερικής κρίσης που ξέσπασε στην κυβέρνηση με φόντο τη διαχείριση των συνεπειών της βιβλικής καταστροφής στη Θεσσαλία θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά τη διήμερη παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

Το κλίμα, ωστόσο, είναι βαρύ μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ παρά το «πάγωμα» των σεναρίων του ανασχηματισμού από το Μέγαρο Μαξίμου, τα σημάδια απορρύθμισης και αρρυθμιών στο υπουργικό συμβούλιο παραμένουν σε πρώτο πλάνο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ σήμερα και αύριο, δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες χρονιές, αφού τα πολιτικά μηνύματα και τα «καλάθια» με τις παροχές «βούλιαξαν» στο χαοτικό τοπίο που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία.

Ακόμα και οι δραματικές προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή να ανοίξει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης (έστω και με περιορισμούς) η οποία επί δεκαήμερο έχει «κόψει στα δύο» τη χώρα, δείχνουν πόσο δύσβατο είναι πλέον το τοπίο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, οι οποίοι εφεξής και μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, θα είναι διαρκώς στην κρίση των πολιτών για την ικανότητά τους ή μη να κερδίσουν το πιο δύσκολο στοίχημα της μεταπολίτευσης: Την ανασύνταξη μιας ολόκληρης περιοχής, από τη Λάρισα ως τη Μαγνησία και την Καρδίτσα και ταυτόχρονα τη διαχείριση των βαριών επιπτώσεων της καταστροφής για την οικονομία και τους πολίτες συνολικά.

Βγήκαν από το «καλάθι» της ΔΕΘ δρομολογημένες παροχές

Ήδη, όπως προϊδέασε ο υπουργός Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, μια σειρά από δρομολογημένες παροχές «βγήκαν» ήδη από το «καλάθι», το οποίο ουσιαστικά θα είναι άδειο, αφού θα περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά τα μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και δεν μπορούν να ακυρωθούν λόγω των νέων συνθηκών. Ούτε παράταση του market pass ως το τέλος του έτους, ούτε επίδομα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά ως το τέλος του έτους. Από το 2024 και βλέπουμε…

Και αυτό, διότι η ανάγκη ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν βάναυσα από τις πλημμύρες και τις φωτιές, αντίστοιχα, αναγκάζει την κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους προς την στήριξη των κατοίκων τους και την ανοικοδόμηση των υποδομών τους.

Προκειμένου, μάλιστα, να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη δημιουργία ειδικού «πράσινου τέλους», με τη διευκρίνιση, ωστόσο, ότι δεν θα είναι οριζόντιο και θα αφορά αποκλειστικά τους έχοντες (επιχειρήσεις με υψηλούς τζίρους και κερδοφορία κλπ).

Εκ των πραγμάτων, το βάρος της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού θα πέσει στη διαχείριση της επόμενης μέρας από τη βιβλική καταστροφή και όχι στον οραματικό – πλην στα χαρτιά – «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» που είχε οραματιστεί μετά τη θεαματική εκλογική νίκη της ΝΔ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παραδεχτεί ότι παρά τις αλλαγές που έγιναν στο κράτος, εν μέσω πολλών κρίσεων τα προηγούμενα χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, οπότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του.

Ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος με τον οποίον θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός για την Πολιτική Προστασία, καθώς από τα λεγόμενά του θα διαφανούν πολλά και για τις εσωτερικές ισορροπίες στην κυβέρνηση. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει νέο πλαίσιο για τη συμμετοχή του στρατού στις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές. τις διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί σήμερα είναι στο νέο μοντέλο, τον πρώτο λόγο θα συνεχίσει να έχει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και υπό ποια συνθήκη θα εμπλέκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του κράτους, με προμετωπίδες την υγεία, την παιδεία και τη δικαιοσύνη. Πριν την καταστροφική κακοκαιρία, μπήκαν οι συντεταγμένες στο υπουργικό συμβούλιο και ήδη ετοιμάζονται σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αλλαγές στο νοσοκομειακό χάρτη, αναβάθμιση νοσοκομείων και τμημάτων επειγόντων περιστατικών, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και αυστηροποίηση ορισμένων ποινών.