PM Mitsotakis: Με στόχο την χαλαρή ψήφο και τις διαρροές εκ δεξιών, τα μηνύματα Μητσοτάκη, στην έναρξη της προεκλογικής προετοιμασίας της ΝΔ

PM Mitsotakis / Με στόχο την χαλαρή ψήφο και τις διαρροές εκ δεξιών, τα μηνύματα Μητσοτάκη, στην έναρξη της προεκλογικής προετοιμασίας της ΝΔ

PM Mitsotakis: Με στόχο την χαλαρή ψήφο και τις διαρροές εκ δεξιών, τα μηνύματα Μητσοτάκη, στην έναρξη της προεκλογικής προετοιμασίας της ΝΔ

PM Mitsotakis: Με στόχο την χαλαρή ψήφο και τις διαρροές εκ δεξιών, τα μηνύματα Μητσοτάκη, στην έναρξη της προεκλογικής προετοιμασίας της ΝΔ

Το σήμα για την έναρξη της προεκλογικής προετοιμασίας ενόψει ευρωεκλογών του Ιουνίου και με ενδιάμεσο σταθμό το 15ο Συνέδριο που θα διεξαχθεί από 5 έως 7 Απριλίου στο Ζάππειο, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ, στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα έβαλε το πλαίσιο των διλημμάτων που θα προβάλει η ΝΔ στους ψηφοφόρους με το βλέμμα κυρίως στα δεξιά της. Και δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε την Βόρεια Ελλάδα, στην οποία οι εκ δεξιών δυνάμεις της ΝΔ- καί κυρίως η Ελληνική Λύση- εμφανίζουν ανοδική δυναμική, για να εκπέμψει μηνύματα ενάντια στην χαλαρή και στην τιμωρητική ψήφο, αλλά και στον "ψευτοπατριωτισμό".

Προ των εθνικών εκλογών του 2023 ο κ. Μητσοτάκης, είχε διαμηνύσει από το βήμα της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη "αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες".

Χθες, από το Βελλίδειο αναφέρθηκε σε "κομματίδια" που "βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημά τους", που "κρύβουν τον αντιευρωπαϊσμό τους κάτω από δήθεν πατριωτικά συνθήματα" και θύμισε την φράση του Βρετανού συγγραφέα, Σάμουελ Τζόνσον ότι «ο ψευτοπατριωτισμός αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα».

Ο κίνδυνος διαρροών προς μικρότερα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, στον απόηχο του νόμου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, των συνεχιζόμενων αντιδράσεων στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά και μέσα στην γενικότερη ανοδική τάση ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη -με τελευταίο παράδειγμα την Πορτογαλία- συνιστά τον μεγάλο "πονοκέφαλο" για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η προσπάθεια να τον αποτρέψει εκτυλίσσεται μέσα από σειρά διλημμάτων κάποια εκ των οποίων απευθύνονται ευθέως στο πιο δεξιό εκλογικό ακροατήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η θέση Μητσοτάκη ότι σε αυτές τις εκλογές «θα αναμετρηθούν τελικά οι δυνάμεις που περιφρουρούν τα σύνορά μας, επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο, με αυτές που τα ήθελαν ορθάνοιχτα και αφύλακτα. Θα αναμετρηθούν όσοι θωρακίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, με μαχητικά Rafale, με φρεγάτες Belharra, με τα πρώτα ελικόπτερα Romeo, τα οποία μόλις έφτασαν, με εκείνους που καταψήφιζαν ακόμα και τους αμυντικούς εξοπλισμούς».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε χθες ότι "η όποια αμφισβήτηση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να κλονίσει κατακτήσεις που τώρα θεωρούνται δεδομένες, περιορίζοντας την ορμή του τόπου προς τα εμπρός" και απηύθυνε προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που συνεπάγεται μία ψήφος «τυφλής διαμαρτυρίας».

Το πλαίσιο των διλημμάτων που αρχίζει και θέτει η ΝΔ συνδέεται τόσο με την ευρωπαϊκή όσο και με την εθνική διάσταση των ευρωεκλογών, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο μάλιστα για "μία αντιπαράθεση μετωπική που θα έχει φόντο ευρωπαϊκό, αλλά και περιεχόμενο εθνικό".

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι ευρωεκλογές σε εθνικό επίπεδο θα κρίνουν αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει την σημερινή πολιτική σταθερότητα και αν θα μείνει στο δρόμο των αλλαγών και θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2027.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι άλλωστε οι τελευταίες μίας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων τον τελευταίο χρόνο και ακολουθεί μία τριετία χωρίς κάλπες στην διάρκεια της οποίας «η χώρα πρέπει να δυναμώσει κι άλλο τη μεταρρυθμιστική της ορμή, θεμελιώνοντας αλλαγές οι οποίες θα είναι πια μη αναστρέψιμες», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ως βασικό δίλημμα θέτει η ΝΔ «ποιο κόμμα είναι εκείνο που θα διεκδικήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της πατρίδας στα δύσκολα μέτωπα των Βρυξελλών".

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ψήφος του Ιουνίου στη ΝΔ θα είναι και «εντολή να πολεμήσουμε πιο δυναμικά για τα εθνικά συμφέροντα στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων», πολύ περισσότερο μπροστά στις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, το δημογραφικό, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά και η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, σε όλα τα επίπεδα: ενεργειακά, οικονομικά, τεχνολογικά, αλλά και αμυντικά.

«Το άμεσο μέλλον ανοίγει στοιχήματα, τα οποία κατεξοχήν ενδιαφέρουν την πατρίδα μας. Τι απαιτούν; Γνώση, εμπειρία, σχέδιο, κύρος. Είναι στοιχήματα που κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να παίξει στα ζάρια, είτε απέχοντας από τις εκλογές είτε επιλέγοντας επικίνδυνα πειράματα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.