PM Mitsotakis: Προς συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου μετά το «mea culpa» του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής

PM Mitsotakis: Προς συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου μετά το «mea culpa» του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής

 "Λήξαν" για την ελληνική πλευρά χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το θέμα που έχει προκύψει από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του "Σπιτιού της Τουρκίας" στο Μανχάταν, δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την αναδίπλωση του ιεράρχη και τη συγγνώμη του "για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι "πάγοι" έλιωσαν μόνο μερικώς, καθώς η συνάντηση που θα γίνει θα είναι ανεπίσημη.

"Υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έκανε εκεί. Ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. Ήταν καθαρά τα μηνύματα. Ο ίδιος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση και όλοι πήραν τις απαντήσεις που έπρεπε. Το να είσαι με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί" είπε και πρόσθεσε:

"Το θέμα είναι λήξαν μετά και τις δηλώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορούν παρά να είναι στην ίδια πλευρά σε όλα, παρά τα όσα ατυχή πράγματα γίνονται κατά καιρούς. Νομίζω θα υπάρξει συνάντηση. Επειδή το πρόγραμμα του πρωθυπουργού άλλαξε, δεν ξέρω αν θα πάει στο Σημείο Μηδέν, αλλά νομίζω θα υπάρξει συνάντηση".

Το mea culpa του Ελπιδοφόρου
Μετά τον σάλο και τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία του στα εγκαίνια του "Σπιτιού της Τουρκίας" στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε τη λύπη του για την οδύνη που προκάλεσε σε Κύπριους και Ελληνοαμερικάνους "αδερφούς".

Στη δήλωσή του αναφέρει πως η εμφάνισή του στην εκδήλωση "δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής."

Συνεχίζοντας, υποστηρίζει ότι η παρουσία του στα εγκαίνια "είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας'.

Ο κ. Ελπιδοφόρος βρέθηκε σε δεινή θέση, καθώς οι διαμαρτυρίες των ελληνοκυπρίων της ομογένειας είναι συνεχείς. Ο ίδιος από την μέρα της παρουσίας του στην εκδήλωση μαζί τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ απέφυγε τις δηλώσεις και μετά την αρχική διαρροή που έκανε υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε πως θα ήταν ο ηγέτης του ψευδοκράτους σταμάτησε να αναφέρεται στο επίμαχο θέμα.

Σιγή από το Φανάρι
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, δεν έχει πάρει ακόμη θέση για την στάση του κ. Ελπιδοφόρου. Οι δύο πλευρές έχουν τακτική επικοινωνία ενώ ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να έχει ενημερώσει το Φανάρι, αλλά κατόπιν εορτής και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε.

Η δυσαρέσκεια που εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης όπως και οι διαμαρτυρίες της ομογένειας, προβληματίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο που αναζητά τρόπους προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα που επικρατεί σε βάρος του κ. Ελπιδοφόρου. Στόχος είναι οι τόνοι να έχουν πέσει πριν από τον Νοέμβριο που θα επισκεφθεί ο κ. Βαρθολομαίος την Αθήνα, προκειμένου να μην τεθεί το ζήτημα στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι σχέσεις του κ. Βαρθολομαίου με τον κ. Ελπιδοφόρο ήταν παραδοσιακά ιδιαιτέρως καλές και δεν τυχαίο το γεγονός πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης του είχε εμπιστευτεί κομβικές θέσεις στην Ιερά Σύνοδο πριν εγκαταλείψει το Φανάρι για την Νέα Υόρκη. Ήταν ουσιαστικά ένας από τους Ιεράρχες που ήταν κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη και δρούσε κυρίως στο παρασκήνιο, φροντίζοντας με αυτό τον τρόπο να μένει ο ίδιος στο απυρόβλητο.