Political Development: Γαλάζιοι βαρόνοι για Μητσοτάκη, “Ή πετυχαίνει αυτοδυναμία ή αμφισβητείται”

Political Development / Γαλάζιοι βαρόνοι για Μητσοτάκη, “Ή πετυχαίνει αυτοδυναμία ή αμφισβητείται”

Political Development: Γαλάζιοι βαρόνοι για Μητσοτάκη, “Ή πετυχαίνει αυτοδυναμία ή αμφισβητείται”

Με τη γαλήνη πριν την καταιγίδα μοιάζει το εσωτερικό τοπίο του κυβερνώντος κόμματος. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι ο μοναδικός αρχηγός του κόμματος που δεν έχει -ορατό τουλάχιστον- εσωκομματικό αντίπαλο για την ηγεσία και μπορεί οι «βαρόνοι» του κόμματος να έχουν αποφασίσει να μην τον αμφισβητήσουν προεκλογικά, ωστόσο η κατάσταση μόνο ανέφελη δεν θα είναι για τον ίδιο!

«Η Νέα Δημοκρατία έχει μια ισχυρή παράδοση, δεν ανατρέπει αρχηγούς πριν από την ήττα τους σε εκλογές. Αν όμως χάσουν ή δεν πετύχουν τους στόχους τους, δε μπορεί να παραμείνουν στην ηγεσία», είπε χαρακτηριστικά, στα "Παιχνίδια Εξουσίας" και τον Βασίλη Σκουρή, έμπειρο και «μάχιμο» στέλεχος του χώρου.

-«Υπάρχει όμως και η περίπτωση να είναι η ΝΔ πρώτη στις εκλογές, αλλά χωρίς την πολυπόθητη αυτοδυναμία», παρατηρήσαμε. «Τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση; Είναι νίκη ή ήττα;».

«Όλοι κρινόμαστε από τους στόχους που θέτουμε. Ο Μητσοτάκης έχει διακηρυγμένο στόχο την αυτοδυναμία. Αν δεν τον πιάσει στις δεύτερες εκλογές, με το δικό του εκλογικό νόμο, είναι ήττα», ήταν η απάντηση που λάβαμε.

Επιμείναμε:

-«Και τι θα κάνετε; Ο Κυριάκος ελέγχει το κόμμα σε απόλυτο βαθμό, είναι πολύ πιθανόν να ελέγξει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γιατί να φύγει; Ποιος θα τον αμφισβητήσει;».

«Έτσι νόμιζε και ο πατέρας του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993. Πίστευε ότι παρά την ήττα του από τον Ανδρέα Παπανδρέου κανένας δεν θα μπορούσε να τον κουνήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Χρειάστηκε ούτε καν μια ημέρα να καταλάβει πως δεν θα μπορεί να σταθεί και υπέβαλλε την παραίτησή του. Όταν κινήθηκαν ο Έβερτ, ο Δήμας και κάποιοι άλλοι κατάλαβε πως δεν τον παίρνει», ήταν η απάντησή του.

Μας είπε όμως και κάτι ακόμα, πως στο DNA της Νέας Δημοκρατίας είναι πως το κόμμα φτιάχτηκε για να κυβερνά. Και πως ο ίδιος ο ιδρυτής του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έδωσε το παράδειγμα: «Όταν είδε πως χάνει, παραιτήθηκε από την ηγεσία, μεταπήδησε στην Προεδρία»!

Αυτή ήταν η συνομιλία μας με ένα έμπειρο στέλεχος του χώρου. Ίσως και να μην γράφαμε τίποτε, αν δεν μας έλεγε σχεδόν τα ίδια και ένας υποψήφιος «δελφίνος».

Τα καταθέτουμε -και τα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας στο ρεπορτάζ!!