Political Development: Στα ύψη ο πολιτικός υδράργυρος!! Το ασφυκτικό pressing της αντιπολίτευσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και οι “γαλάζιες” ισορροπίες!!

Political Development / Στα ύψη ο πολιτικός υδράργυρος!! Το ασφυκτικό pressing της αντιπολίτευσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και οι “γαλάζιες” ισορροπίες!!

Political Development: Στα ύψη ο πολιτικός υδράργυρος!! Το ασφυκτικό pressing της αντιπολίτευσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και οι “γαλάζιες” ισορροπίες!!

Να συντηρήσει την πίεση για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων σκοπεύει η αντιπολίτευση, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποφύγει έναν κύκλο εσωστρέφειας. Μια σειρά ερωτημάτων για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη ζητούν απάντηση και τα… φώτα στρέφονται στη Βουλή.

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συνεδριάσει η Ολομέλεια για το θέμα, ενώ την Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί και το πότε θα συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μια συνεδρίαση που απέκτησε ενδιαφέρον και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μετά τα σενάρια που υπήρξαν περί… αντικατάστασης στην Επιτροπή γαλάζιων βουλευτών.

Τη σχετική φημολογία έκλεισε χθες η Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».

Μάλιστα υπενθύμισε ότι «η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται».

Σημειώνεται πως είχαν υπάρξει φήμες και για αντικατάσταση του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, που επίσης συμμετέχει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε πρόσφατα αναφερθεί στο θέμα των παρακολουθήσεων και οι δηλώσεις του είχαν σχολιαστεί ιδιαιτέρως στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια. «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει εντολή να αποκαλυφθούν τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συνέβησαν στην θητεία του.. » είχε μεταξύ άλλων επισημάνει.

Κυβερνητικές πηγές έκλειναν χθες τη σεναριολογία για αντικαταστάσεις βουλευτών, καθώς η σχετική συζήτηση εγκυμονεί τον κίνδυνο να δημιουργήσει έναν κύκλο εσωστρέφειας στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Σε αυτή την χρονική στιγμή στόχος είναι να μην υπάρξουν αφορμές για εσωτερική αναταραχή, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μάχες σε πολλά μέτωπα.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρόκειται να συζητηθεί το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ωστόσο είναι ασαφές το πότε αυτό θα γίνει αλλά και ποια πρόσωπα θα κληθούν. Υπενθυμίζεται εδώ πως το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει ζητήσει να κληθούν όχι μόνο ο νέος αλλά και ο τέως διοικητής της ΕΥΠ.

Αρχικά στην Επιτροπή θα κληθεί προκειμένου να εγκριθεί η τοποθέτησή του ο νέος διοικητής της ΕΥΠ . Στη συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον ποια πρόσωπα θα κληθούν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη

Ουσιαστικά στη συνεδρίαση- που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών- θα τεθούν μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων. Τρία είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει η αντιπολίτευση: Πρώτον γιατί είχε αποφασιστεί η παρακολούθηση του τηλεφώνου Νίκου Ανδρουλάκη. Δεύτερον αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι. Και τρίτον τι ισχύει με το κακόβουλο λογισμικό predator.

Να σημειωθεί πως θεωρητικά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει τη δυνατότητα (Κανονισμός της Βουλής, άρθρο 43Α) να μετατραπεί η ίδια σε «εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή». Ωστόσο αυτό αν και έχει συμβεί παλαιότερα, δεν είναι σύνηθες. Και πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξετάζουν προσεκτικά τα πρόσωπα που τελικά θα επιλέγουν για την εξεταστική επιτροπή, όπου αναμένεται να δοθούν σκληρές … μάχες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση δίνεται η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ζητήσει και να πετύχει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Χρειάζεται κατ’ αρχήν έγγραφο αίτημα από τουλάχιστον 10 βουλευτές, και στη συνέχεια η θετική ψήφος τουλάχιστον 120 βουλευτών.

Πάντως και η κυβέρνηση λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο θέλει να επεκτείνει το χρονικό διάστημα διερεύνησης (π.χ. σε βάθος δεκαετίας ή δωδεκαετίας). Κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Δυσκολεύει η μάχη του κέντρου

Στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχει προβληματισμός για τις προεκτάσεις που έχει πάρει το θέμα των παρακολουθήσεων και για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντικυβερνητικό μέτωπο στη θέση του αντι- ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία με μέτρα στήριξης, καθώς έρχεται ένας ενεργειακά δύσκολος χειμώνας.

Το πακέτο μέτρων όλο και διευρύνεται - στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί και μια νέα στεγαστική πολιτική- καθώς τα αυξημένα έσοδα δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Πάντως ο μεγάλος «πονοκέφαλος» στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το αν το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων θα προκαλέσει ανακατατάξεις στο κεντρώο χώρο.

Το συγκεκριμένο κοινό στις προηγούμενες κάλπες είχε σε μεγάλο βαθμό δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία και επομένως είναι πιο εύκολο να αποστασιοποιηθεί.

Εκεί θα δοθεί και η μητέρα των μαχών στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου.