President Zelensky: Ελευθερία ή θάνατος λέμε κι εμείς σήμερα όπως οι επαναστάτες σας

President Zelensky / Έκκληση να δημιουργηθεί νέα Φιλική Εταιρεία στην Ελλάδα για να σωθεί ο Ελληνισμός στην Μαριούπολη και την Οδησσό - Ο Ζελένσκι έδειξε βίντεο με Ελληνοουκρανούς που πολεμούν - «Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα γίνουν Θερμοπύλες» - Να επεκταθούν οι κυρώσεις για όλες τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

President Zelensky: Ελευθερία ή θάνατος  λέμε κι εμείς σήμερα όπως οι επαναστάτες σας

Έκκληση να δημιουργηθεί νέα Φιλική Εταιρεία στην Ελλάδα για να σωθεί ο Ελληνισμός στην Μαριούπολη και την Οδησσό - Ο Ζελένσκι έδειξε βίντεο με Ελληνοουκρανούς που πολεμούν - «Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα γίνουν Θερμοπύλες» - Να επεκταθούν οι κυρώσεις για όλες τις ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Μέσω τηλεδιάσκεψης απευθύνθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επικοινωνία που είχε μαζί του την 25η Μαρτίου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων κι έστειλε μήνυμα «ελευθερία ή θάνατος» ζητώντας από τους Ελληνες να δημιουργηθεί μια νέα «Φιλική Εταιρεία», αυτή τη φορά στην Ελλάδα αντί της Οδησσού επί Επαναστάσεως του 1821, που θα συμβάλλει στο να σωθεί η Μαριούπολη.

Στην συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην ειδική συνεδρίαση την οποία η πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε ιστορική, παρευρισκόταν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές. Παράλληλα, απόντες ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης αλλά και οι έξι από τους 7 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην μαρτυρική Μαριούπολη.  «Για πάνω από ενα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι την Μαριούπολη λαμβάνοντας τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτήν μαρτυρική πόλη. Αυτό δεν έχει συμβεί σε άλλη πόλη εδώ και μισό αιώνα.   Οι Ρώσοι στρατιώτες καταστρέφουν τα πάντα στην Μαριούπολη, είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που μπορούσαν να δουν τι κάνουν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Συνεχίζοντας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε πολλές αναφορές στην παρουσία του Ελληνισμού στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας την συμβίωση με τους Ουκρανούς, χιλιετή. «Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός άλλο ένα μεγάλο ελληνικό κέντρο. Γιατί είναι ήρεμη η Οδησσός; Γιατί καταφέραμε να διώξουμε τους Ρώσους βαρβάρους σε σχετικά ασφαλή απόσταση. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν θάνατο σε σημεία όπου ελληνική κοινότητα, εβραϊκή κοινότητα κι άλλες κοινότητες συνυπήρχαν ειρηνικά με τους Ουκρανούς»

"Για πάνω από ένα μήνα ξυπνάω κάθε μέρα και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, την οποία καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος αμέσως μετά τον χαιρετισμό του: "Υπάρχουν ακόμα 100.000 άνθρωποι στα όρια της Μαριούπολης. Δεν έχει μείνει κτήριο. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Έχουν βομβαρδίσει τα πάντα. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί", είπε.

"Η Μαριούπολη υπήρξε το λίκνο της ελληνικής κοινότητας επί αιώνες, η οποία ζούσαν ειρηνικά με τους υπολοίπους κατοίκους. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές αυτής της 'υπερχιλιετούς' παρουσίας στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Με αυτή την παρουσία έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού στη χώρα. Η Ουκρανία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Στην ουκρανική κουλτούρα φαίνεται εύκολα αυτή η διάσταση που έφερε η ελληνική κουλτούρα" είπε ο Ζελένσκι.

"'Ελευθερία ή θάνατος', έλεγαν οι επαναστάτες σας. Το ίδιο λέμε εμείς σήμερα", είπε και αναφέρθηκε και στην Οδησσό: "Εκτός αυτού απειλείται η Οδησσός. Ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού. Η Οδησσός είναι ήρεμη σήμερα γιατί τα δικά μας στρατεύματα επιχείρησαν μακρύτερα για να απομακρύνουν τους βαρβάρους από εκεί".

"Είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εσωτερικά ή εξωτερικά", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

"Σήμερα οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν", είπε ο Ζελένσκι και προχώρησε σε αναφορά στη Φιλική Εταιρεία: "Η Φιλική εταιρεία (το είπε ελληνιστί) συγκροτήθηκε εδώ. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία νέα Φιλική Εταιρεία στην Ελλάδα για να βοηθήσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία άμεσα".

"Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας μπορούμε να νικήσουμε", είπε.

"Μην ακούτε εμένα. Ακούστε έναν αδερφό που μάχεται στη Μαριούπολη".

Σε εκείνο το σημείο ένας Ελληνο-ουκρανός ονόματι Μιχαήλ μίλησε για τη συμμετοχή του στον πόλεμο στη Μαριούπολη, λέγοντας κιόλας ότι ο παππούς του είχε πολεμήσει εναντίον των Ναζί. Στη συνέχεια μίλησε ο Αναστάσιος, επίσης Ελληνο-ουκρανός, οποίος κάλεσε σε βοήθεια την Ελλάδα: "Μπορείτε να μιλήσετε, να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη".

"Ευχαριστώ την Ελλάδα για την ανθρωπιστική βοήθεια και για τις κυρώσεις που επέβαλαν. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή για να οργανώσουμε καλύτερα την όποια διάσωση μπορεί να γίνει για τη Μαριούπολη", συνέχισε ο Ζελένσκι.

"Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατάφερναν να κατακτήσουν την Ουκρανία", είπε ο Ουκρανός και συμπλήρωσε: "Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά. Πρέπει να μάθει κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος ότι όταν επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει".

"Εξ αρχής οι ενέργειες της Ουκρανίας στράφηκαν όχι μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά κατά της Ευρώπης" δήλωσε.

"Οι λαοί μας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένοι", είπε και συμπλήρωσε: "Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη όπου Ουκρανοί και Έλληνες και οι άλλες κοινότητες θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά", είπε και έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα "Σλάβα Ουκραΐνι".

Οι "απουσίες" 

"Ναι" στο μήνυμα Ζελένσκι στην ελληνική βουλή είχαν εκφωνήσει Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα παραστούν ενώ το Μερα25 είχε ενημερώσει ότι θα εκπροσωπηθεί από έναν βουλευτή του.