Property Auctions: Restart πλειστηριασμών μαζί με τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι το restart των πλειστηριασμών θα πραγματοποιηθεί μαζί με την επανέναρξη της λειτουργίας των δικασ

Property Auctions: Restart πλειστηριασμών μαζί με τη λειτουργία των Δικαστηρίων
Property Auctions: Restart πλειστηριασμών μαζί με τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι το restart των πλειστηριασμών θα πραγματοποιηθεί μαζί με την επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων - υπό την προϋπόθεση, ότι η οικονομία δεν θα βρίσκεται σε lockdown.....

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι τράπεζες και οι servicers για το μακροχρόνιο πάγωμα των πλειστηριασμών, προειδοποιώντας ότι βλάπτει σοβαρά την κουλτούρα πληρωμών και την επιστροφή στην κανονικότητα των δόσεων.

Ήδη από τον περυσινό Μάρτιο που η χώρα εισήλθε σε lockdown, οι αναγκαστικές εκτελέσεις ακινήτων έχουν μπει σε «βαθιά κατάψυξη» με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι, το restart των πλειστηριασμών θα πραγματοποιηθεί μαζί με την επανέναρξη της λειτουργίας των δικαστηρίων - υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η οικονομία δεν θα βρίσκεται σε lockdown.

Οι τελευταίες ενδείξεις παραπέμπουν σε μερική επανεκκίνηση των δικαστηρίων έως το τέλος του μήνα, αν και αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τελεί υπό την αίρεση των εξελίξεων των επόμενων ημερών/εβδομάδων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης θα περιληφθούν στην πρώτη δέσμη λειτουργιών με τις οποίες θα επανέλθουν σε λειτουργία τα δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ, η πίεση που ασκείται από [και προς] τις τράπεζες και από τις εταιρείες είσπραξης οφειλών είναι ασφυκτική - ιδίως μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής πληρωμών [μορατόρια] που φέρνει τους πιστωτές αντιμέτωπους με την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλήρως από το πρόγραμμα «Γέφυρα Ι» και την πλατφόρμα του  Νόμου Κατσέλη και σύντομα από την έναρξη ισχύος του πτωχευτικού νόμου στις αρχές Ιουνίου. Το αίτημα των πιστωτών για επανεκκίνηση των πλειστηριασμών αφορά σε επιχειρηματικά και άλλα ακίνητα πλην της πρώτης προστασίας ή των ευάλωτων πιστωτών λόγω της πανδημίας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο CEO της DoValue και πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων, Τάσος Πανούσης, απεύθυνε κραυγή αγωνίας για την επιστροφή στην κανονικότητα των πληρωμών.

«Το παρατεταμένο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει ήδη πλήξει σοβαρά το ρυθμό με τον οποίο επιτυγχάνονται ρυθμίσεις και συναινετικές διευθετήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους και οι συνεπείς βλέπουν ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές. «Έτσι καταστρέφεται μια μεγάλη κατάκτηση που είχαμε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μια σημαντική πρόσθετη παράμετρος που μπαίνει στην εξίσωση είναι η συστημική λύση «Ηρακλής» όπου έχουν ήδη ενταχθεί κόκκινα δάνεια 32 δισ. ευρώ και πρόκειται να παραταθεί έως το 2022. Προκειμένου να λάβει μηδενικό ρίσκο έχουν επιβληθεί αυστηρές προϋποθέσεις και όροι εκτέλεσης των πλάνων των τραπεζών που προϋποθέτουν επίτευξη των στόχων εισροών. Μια ενδεχόμενη παράταση στο πάγωμα των πλειστηριασμών, και συνεπαγόμενο πάγωμα των πληρωμών από τους οφειλέτες, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εκπέσει η εγγύηση του Δημοσίου με σοβαρές δημοσιονομικές συνέπειες. Όπως επισήμανε ο κ. Πανούσης,  «εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, αυξάνει ο συντελεστής ρίσκου και για τις τιτλοποιήσεις που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

Οι σχεδιασμοί των επενδυτών δυσχεραίνονται με αντίστοιχη επίπτωση στις αποτιμήσεις των νέων τιτλοποιήσεων, δηλαδή, των ποσών που θα επενδύσουν στη χώρα ξένοι επενδυτές για να αποκτήσουν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια».