Public Power Corp.(PPC): Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση

Η ΔΕΗ προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το Δημόσιο –το οποίο μέχρι στιγμής κατέχει το 51% των μετοχών της επιχείρησης– πρόκειται να μειώσει τη συμμετοχή του σε μειοψηφικό ποσοστό, όπως έκανε γνωστό το Υπερταμείο.

 Public Power Corp.(PPC): Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ που οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση

Το ποσοστό του Δημοσίου στην επιχείρηση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 33% από το 51% που είναι σήμερα, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σταθερά στον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων βαδίζει η χώρα, απόρροια των πολιτικών που ακολουθεί με... συνέπεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Σήμερα, η ΔΕΗ, με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ενημέρωσε ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το Δημόσιο –το οποίο μέχρι στιγμής κατέχει το 51% των μετοχών της επιχείρησης– πρόκειται να μειώσει τη συμμετοχή του σε μειοψηφικό ποσοστό, όπως έκανε γνωστό το Υπερταμείο.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση το Υπερταμείο (που κατέχει το 34% των μετοχών) και το ΤΑΙΠΕΔ (έχει το 17%) δήλωσαν μεν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ, σημείωσαν ωστόσο ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας ΤΑ(blocking minority), με απώτερο σκοπό να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές...».

Συνεπώς, το ποσοστό του Δημοσίου στην επιχείρηση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 33%.Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Στο μεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, προχώρησε στην ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλους του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), ως προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση του κλάδου του δικτύου διανομής της ΔΕΗ και την εισφορά του στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η Spear κατέθεσε προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει ανάληψη χρέους ύψους 804 εκατ.).

Το επενδυτικό πρόγραμμα
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ (η οποία θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου) προορίζονται για ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο αυξάνεται στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο:

• 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο για λειτουργικά κέρδη ύψους 1,7 δισ. ευρώ,

• τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,

• την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Σε ό,τι αφορά τους υφιστάμενους μετόχους η απόφαση του ΔΣ προβλέπει ότι: «Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά».