Public Property: Τακτοποίηση καταπατημένων ακινήτων Δημοσίου!! Στο Αιγαίο η αυθαίρετη κατοχή γης που ανήκει στο κράτος είναι άνω του 50%

Τακτοποίηση καταπατημένων ακινήτων Δημοσίου!! Στο Αιγαίο η αυθαίρετη κατοχή γης που ανήκει στο κράτος είναι άνω του 50% - Πώς θα δίνονται οι τίτλοι κυριότητας

Public Property: Τακτοποίηση καταπατημένων ακινήτων Δημοσίου!! Στο Αιγαίο η αυθαίρετη κατοχή γης που ανήκει στο κράτος είναι άνω του 50%

«Τακτοποίηση» των καταπατημένων ακινήτων Δημοσίου – Πώς θα δίνονται οι τίτλοι κυριότητας -  Στο Αιγαίο η αυθαίρετη κατοχή γης που ανήκει στο κράτος είναι άνω του 50%

Η κυβέρνηση ανοίγει τον φάκελο των καταπατημένων ακινήτων, οικισμών και γαιών του Δημοσίου, επιχειρώντας να βάλει μια τάξη στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του κράτους και κυρίως να δημιουργήσει ένα πλαίσιο «τακτοποίησης»- στο μέτρο του εφικτού- αυτού του διαχρονικού προβλήματος. 

Το πλαίσιο αυτό, όπως θα περιγράφεται στο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Οικονομικών, θα δίνει τη δυνατότητα στους «καταπατητές» να αποκτούν τους τίτλους κυριότητας των ακινήτων, έναντι ενός τιμήματος το οποίο θα διαμορφώνεται υπό  συγκεκριμένα κριτήρια.

Ειδικότερα και σύμφωνα τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου, ενώ θα προβλέπεται και έκπτωση η οποία θα «απορρέει» από το είδος του ακινήτου, τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης, καθώς επίσης και την οικονομική κατάσταση του καταπατητή. Το τίμημα, μάλιστα, ανάλογα με το ύψος του, θα εξοφλείται σε δόσεις.

Το τίμημα θα είναι  χαμηλό  για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. 

Μέσω του ν/σ τακτοποίησης του χάους που επικρατεί με την καταπατημένη περιουσία του Δημοσίου και των κινήτρων που προσφέρονται στους καταπατητές να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας, η κυβέρνηση στοχεύει στα εξής: να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και να αξιοποιήσει αυτό το μεγάλο κομμάτι της Δημόσιας περιουσίας, το οποίο επί χρόνια είναι παντελώς ανεκμετάλλευτο. 

Τεράστιο το πρόβλημα στο Αιγαίο

Σ’ όλο το Αιγαίο η αυθαίρετη κατοχή γης που ανήκει στο κράτος είναι άνω του 50%

Το πρόβλημα στην Αττική

Τα στοιχεία και στατιστικά που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, καταδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο, το χρονίζον πρόβλημα το οποίο διογκώθηκε με το πέρασμα των δεκαετιών. Η μεγαλύτερη ζημία για το Δημόσιο «εδράζεται» στην Αττική, ότι το 80% των δημοσίων ακινήτων είναι καταπατημένα-μερικώς ή εξ ολοκλήρου.

Μεγάλο το πρόβλημα στην Στερεά Ελλάδα και στην Θεσσαλία

Στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στη Θεσσαλία, τα καταπατημένα δημόσια κτήματα υπολογίζονται ότι φτάνουν τα 70%.

Το πρόβλημα και στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο τα καταγεγραμμένα δημόσια ακίνητα που έχουν καταπατηθεί ξεπερνούν τα 3.000.

Παράλληλα,  η κυβέρνηση, εντός του 2022, θα «τρέξει» το πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής, ταξινόμησης και επεξεργασίας όλης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) με στόχο την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της.