Real estate Transfer Tax: Στο σύστημα αντικειμενικών αξιών άλλες 2.167 περιοχές, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται Φόροι Μεταβίβασης & ΕΝΦΙΑ!! Ακριβότερο νησί η Μύκονος με 5.900 ανά τ.μ.!!

Real estate Transfer Tax / Στο σύστημα αντικειμενικών αξιών άλλες 2.167 περιοχές, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται Φόροι Μεταβίβασης & ΕΝΦΙΑ!! Ακριβότερο νησί η Μύκονος με 5.900 ανά τ.μ.!!

Real estate Transfer Tax: Στο σύστημα αντικειμενικών αξιών άλλες 2.167 περιοχές, βάσει των οποίων θα υπολογίζονται Φόροι Μεταβίβασης & ΕΝΦΙΑ!! Ακριβότερο νησί η Μύκονος με 5.900 ανά τ.μ.!!

Σε τιμές ζώνης οι τελευταίες 2.167 περιοχές - Τι αλλάζει στους φόρους

Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών πιάνουν και πάλι δουλειά, αφού «ξεμπέρδεψαν» με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Επόμενος στόχος είναι να εισηγηθούν στο ΥΠΟΙΚ τις τιμές ζώνης για τις 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Έως σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της επικρατείας έχει ενταχθεί στο νέο σύστημα καθορισμού αντικειμενικών αξιών και μένει να γίνει με τις τελευταίες 2.167. Το επόμενο βήμα και πολύ σημαντικό θα είναι η έναρξη της πολιτικής εφαρμογής του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι τιμές ζώνης, που σήμερα καλύπτουν το 98% της επικρατείας, να επεκταθούν σε όλη τη χώρα και οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία για να υπολογίζει φόρους και τέλη, να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές που επικρατούν στην αγορά, και να αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι τιμές.

Επίσης, στις άμεσες επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι η επαναχάραξη των τιμών ζώνης στα μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο. 

Με βάση τις συγκεκριμένες τιμές που αφορούν συνολικά 13 επιμέρους ζώνες, τις οποίες όρισε το Υπουργείο Οικονομικών, θα υπολογιστούν όλοι οι φόροι μεταβίβασης και ο ΕΝΦΙΑ

Πιο συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο προωθεί την ολοκλήρωση του εθνικού χάρτη με τις αντικειμενικές αξίες κι έτσι μέσα στο 2022 αναμένεται οι τελευταίες 2,167 περιοχές να ενταχθούν στο σύστημα προσδιορισμού με τις τιμές ζώνης. Ουσιαστικά η κίνηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις αλλαγές που έγιναν το 2022 και έτσι πλέον το 98% του πληθυσμού από 85% που ήταν μέχρι το 2020, θα έχει περιουσίες όπου μπορεί να αντικειμενικό τρόπο μπορούν να προσδιοριστούν οι φορολογητέες αξίες.

Η μεγάλη αλλαγή 

Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή σχεδιάζεται με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ανά διετία μέσω της καθιέρωσης ενός συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων. Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα.

Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι, π.χ., αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης, δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων όπως χρήση γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία που συλλέγει, θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, όπου θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο.

Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα: 

  1. να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,
  2. να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,
  3. να εισάγει δεδομένα και
  4. να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

Η θέαση αποτελεσμάτων αναζήτησης και εντοπισμού θα γίνεται μέσω γεωγραφικών χαρτών και αλφαριθμητικών χαρακτήρων. Το σύστημα θα υποστηρίζει διοικητικές διαδικασίες διαχείρισης ενστάσεων και προσφυγών.

Τι αλλάζει στους φόρους

Νέα φορολογικά δεδομένα αναμένεται να φέρει σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία στις τελευταίες 2,167 περιοχές της χώρας, που μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, ο σχεδιασμός για ένταξή τους φέτος στη διαδικασία με τις  τιμές ζώνης.

Ανάμεσα, σε αυτές τις περιοχές, που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι και περιοχές στην Αττική με αγροτεμάχια, όπως π.χ. στα Τουρκοβούνια, στο Ψυχικό, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στην Ανατολική Αττική και βέβαια σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι είχαν ακίνητα σε περιοχές που δεν είχαν οριστεί τιμές ζώνης φορολογούνταν με βάση κατά προσέγγιση εκτίμηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Πλέον, η αποτύπωση μιας τιμής ζώνης αναμένεται να αυξήσει το λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αλλά και των άλλων φόρων, συνδεόμενων με τα ακίνητα (φόρος κληρονομιάς, μεταβιβάσεων κτλ) για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό γιατί ο τιμές σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι χαμηλότερες και συνεπώς η ένταξη θα επιφέρει αυξήσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Limit up...σε πολλές περιοχές

Στις περιοχές της χώρας με τις υψηλότερες αντικειμενικές τιμές περιλαμβάνεται πλέον και η έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Οι αντικειμενικές διαμορφώνονται από 3.250 έως 8.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, «σκαρφαλώνοντας» στη λίστα με τις πιο ακριβές περιοχές της χώρας.

Τα πρωτεία εξακολουθεί να διατηρεί η Βουλιαγμένη που έχει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμή της τάξεως των 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στον Λαιμό. Πλέον στην Αθηναϊκή Ριβιέρα οι τιμές ξεκινούν από 3.250 τετραγωνικά και εκτοξεύονται στα 10.800 ευρώ, στον Λαιμό Βουλιαγμένης.

Η οδός Ηρώδου Αττικού είναι ο πιο ακριβός δρόμος της χώρας, καθώς φτάνει στα 10.200 ευρώ.

Από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας παραμένει το Κολωνάκι, όπως και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, με την ανώτερη τιμή να διαμορφώνεται στα 8.550 ευρώ το τετραγωνικό.

Η Μύκονος είναι το πιο ακριβό νησί, αφού σε κάποιες περιοχές της οι τιμές ζώνης διαμορφώνονται σε 5.900 ευρώ το τετραγωνικό.

Εκτιμητές

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκτιμήσεων και υποβολής προτάσεων προς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αυτό και έτσι πλέον από το επόμενο όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Να σημειωθεί ότι με βάση το σχεδιασμό και τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου προβλέπεται μετά την αναθεώρηση – ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών όλων των περιοχών της χώρας, η διαμόρφωση και εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές στη βάση δεδομένων και κριτηρίων.