Replacing energy-intensive appliances / Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Η ακτινογραφία του προγράμματος - Έως 710 ευρώ η επιδότηση - Έρχεται ενίσχυση για επαγγελματικά ψυγεία [ΦΕΚ]

Replacing energy-intensive appliances / Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση έως 710 ευρώ - Η ακτινογραφία του προγράμματος - Χωρίς δικαιολογητικά, δεκτές και μη κύριες κατοικίες. Έως τις 5 Ιουλίου θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου οι αγορές - Θα επιδοτηθούν από 30% έως 50% τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια - Όλη η διαδικασία [ΦΕΚ]

Replacing energy-intensive appliances / Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Η ακτινογραφία του προγράμματος - Έως 710 ευρώ η επιδότηση - Έρχεται ενίσχυση για επαγγελματικά ψυγεία [ΦΕΚ]

Η «ακτινογραφία» του προγράμματος - Τέσσερις κλίμακες επιδότησης, τα κριτήρια αξιολόγησης και η προθεσμία

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση έως 710 ευρώ - Χωρίς δικαιολογητικά, δεκτές και μη κύριες κατοικίες. Έως τις 5 Ιουλίου θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου οι αγορές - Θα επιδοτηθούν από 30% έως 50% τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια - Όλη η διαδικασία

Όπως ανακοινώθηκε, ανοίγει την Τρίτη η σχετική πλατφόρμα, για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 και 2 και εν συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι. Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 5 Ιουλίου.  Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η «επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει το 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού».

Ένα από πιο διαφημισμένα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης που θα ενισχύσουν την εργαλειοθήκη των μέτρων κατά της ακρίβειας, επιστρατεύει από αύριο Τρίτη η κυβέρνηση.

Μέσω του προγράμματος θα αντικατασταθούν 380.000 ενοργοβόρες συσκευές και οι ωεφλούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες. 

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε το προσεχές διάστημα έρχεται και νέα δράση που θα αφορά στην αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων, τα οποία είναι και τα πιο ενεργοβόρα

Όπως εξήγησε η κ. Σκούδου, το πρόγραμμα προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, επιχορηγεί νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις, και κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει από 1 έως 3 συσκευές και σε κάθε περίπτωση έως δύο κλιματιστικά και ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη.

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώσουν.

Όσοι δικαιούνται την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Με αυτό το πρόγραμμα αναμένεται η κατανάλωση ανά νοικοκυριό να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

Η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται μόνο με την χρήση του κωδικού TAXIS και τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης ενώ δικαιούχοι είναι όλοι και όσοι έχουν κύριες αλλά και μη κύριες κατοικίες.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σταδιακά στην υπηρεσία allazosyskevi.gov.gr, με βάση τον ΑΦΜ των πολιτών.

Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με σύστημα μοριοδότησης με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες ΑμεΑ να έχουν αυξημένη μοριοδότηση.

Παράλληλα σημείωσε πως όσοι βρεθούν εκτός του αρχικού αριθμού δικαιούχων λόγω μοριοδότησης παραμένουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να μπορούν να γίνουν δικαιούχοι σε επόμενο χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας το ενεργειακό κέρδος από την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών υπολογίζεται σε 209.000 μεγαβατόρες το χρόνο, ποσότητα ενέργειας που, όπως είπε, είναι ίση με αυτήν που καταναλώνει συνολικά μια πόλη 100.000 κατοίκων.

Με τη σειρά τους ο κ. Γιάννης Τσακίρης και η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου παρουσίασαν τη διαδικασία υποβολή αιτήσεων.

Η «ακτινογραφία» του προγράμματος - Τέσσερις κλίμακες επιδότησης, τα κριτήρια αξιολόγησης και η προθεσμία

Με τα ΑΦΜ που καταλήγουν σε 1 και 2 ξεκινά την Τρίτη 21 Ιουνίου η διαδικασία αιτήσεων για την επιδότηση της αγοράς έως τριών ηλεκτρικών συσκευών. Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδοτήσεις 30% έως 50%, με εισοδηματικά κριτήρια, για αγορά καινούριων μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης ηλεκτρικών συσκευών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» ανοίγει αύριο και θα παραμείνει ενεργή έως τις 5 Ιουλίου.

Οι αγορές μέσω των ψηφιακών κουπονιών (Voucher) θα μπορούν να ολοκληρωθούν έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η απόσυρση των παλαιών συσκευών έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το νέο πρόγραμμα

€ 150 εκατομμύρια για την κάλυψη μέρους του κόστους που δημιουργείται από την αντικατάσταση και ανακύκλωση των ενοργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών που υπάρχουν στα νοικοκυριά

Κλιματιστικά, Ψυγεία και Καταψύκτες, επιλέξιμες δαπάνες ως οι πλέον ενεργοβόρες συσκευές στα νοικοκυριά και έως 3 συσκευές

4 κριτήρια αξιολόγησης:

 • Εισόδημα 36 μόρια
 • ΑΜΕΑ 20 μόρια
 • Μονογονεϊκές οικογένειες 20 μόρια
 • Προστατευόμενα Μέλη 6 μόρια ανά άτομο με ανώτατο όριο τα 4 άτομα (σύνολο 24)

4 κλίμακες Επιδότησης

Με βάση το ετήσιο ατομικό εισόδημα ανά μέλος οικογένειας

 

Πίνακας - Κλίμακες Επιδότησης

45% εκτιμώμενος Μ.Ο. Επιδότησης προγράμματος

Χρήσιμες πληροφορίες

 • Τα ποσά ξεκινούν από 135 ευρώ και θα φθάνουν τα 710 ευρώ
 • Όσοι δεν επιλεγούν λόγω κριτηρίων, θα παραμείνουν επιλαχόντες
 • Θα επιδοτηθούν από 30% έως 50% τα νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια
 • Η αντικατάσταση αφορά έως δύο κλιματιστικά, και ένα ψυγείο ή καταψύκτη
 • Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 5 Ιουλίου
 • Οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως 16 Σεπτεμβρίου
 • Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι
 • Κάθε ωφελούμενος μπορεί να λάβει έως τρία κουπόνια
 • Το πρόγραμμα αγορά μόνο νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις

Γιατί Αντικατάσταση και Ανακύκλωση Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών;

Δείτε το ΦΕΚ στο παρακάτω Αρχείο

Αρχεία