Restaurant Price Increase: Στο προσκήνιο νέες ανατιμήσεις στην Εστίαση και τον Καφέ

Restaurant Price Increase / Στο προσκήνιο νέες ανατιμήσεις στην Εστίαση και τον Καφέ

Restaurant Price Increase: Στο προσκήνιο νέες ανατιμήσεις στην Εστίαση και τον Καφέ

«Αναγκασμένοι» για αυξήσεις στη τιμή του καφέ δηλώνουν οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις, οι επιχειρηματίες της εστίασης δηλώνουν αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών - Τι έγινε στο 2nd Coffee Business Forum

Η ανοδική πορεία των τιμών σε αγαπημένα μας γρήγορα φαγητά φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μετά την αύξηση στο «εθνικό» μας φαγητό, το σουβλάκι, «πικρός» είναι και ο καφές ο οποίος έχει πάρει επίσης την ανιούσα. Μάλιστα, σε σύγκριση τιμών σε σχέση με το 2021, αποκαλύπτεται πόσο έχει επιβαρυνθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του μέσου νοικοκυριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, «αναγκασμένοι» για αυξήσεις στη τιμή του καφέ δηλώνουν οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας.

Όπως εκτιμούν σύμφωνα με την εικόνα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς στην αγορά του καφέ, μετά τη ζημία από τον παγετό στη Βραζιλία και με τα μεταφορικά αυξημένα κατά 100%, είναι δύσκολο η εικόνα να αλλάξει μέσα στο 2022 ώστε να έρθει αποκλιμάκωση στην τιμή του.

Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια του 2nd Coffee Business Forum ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης:

«Το 2021 η αύξηση του καφέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν μόνο κατά 1,2% στα καταστήματα καφεστίασης. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να απορροφήσουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων που υπέστησαν».

Είναι σαφές ότι στις αρχές του 2022 η ενεργειακή κρίση άλλαξε τα δεδομένα και οι επιχειρηματίες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις στον καφέ, σε χαμηλά ωστόσο επίπεδα, σε σχέση με τις πιέσεις που δέχονται, εκτιμά ο κ. Κουράσης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΣΕ, «είναι μονόδρομος αργά ή γρήγορα οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις».

Εκτός της αύξησης των τιμών, η άλλη λύση που έχουν οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή, είναι, όπως εξήγησε, να χαμηλώσουν την ποιότητα του προϊόντος που πωλούν, κάτι που ο κ. Κουράσης χαρακτήρισε επίσης καταστροφικό καθώς ο επαγγελματίας θα χάσει την πελατεία του.

Πλέον, σε μία μερίδα καταναλωτών και κυρίως για πιο χαμηλά εισοδήματα, ο καφές μετατράπηκε πλέον σε… πολυτέλεια.

Ωστόσο, η έξοδος για καφέ παραμένει η πιο οικονομική επιλογή, παρά η έξοδο για φαγητό ή ποτό.

«Η τέλεια καταιγίδα στην εστίαση»

Από την πλευρά του ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Bar-Restaurant-Cafe έκανε λόγο για «τέλεια καταιγίδα» στον κλάδο της εστίασης.

Καθώς όπως επεσήμανε, καλείται να διαχειριστεί τις διαδοχικές κρίσεις των τελευταίων ετών, τις πληθωριστικές πιέσεις για πρώτες ύλες, τις αναπροσαρμογές των μισθωμάτων αλλά και την άνοδο του εργατικού κόστους που προκαλείται και από την έλλειψη προσωπικού. Το οποίο, και αποτελεί φέτος μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο.

Παράλληλα ο κ. Ζησιμόπουλος αναφέρθηκε και στις αλλαγές που παρατηρούνται στις καταναλωτικές συνήθειες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης.

«Οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών που επέβαλε ο Covid με τα κλειστά καταστήματα, σε έναν βαθμό παραμένουν ακόμα και τώρα. Γενικά οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν πιο γρήγορα απ' όσο πιστεύαμε και ειδικά αυτή την περίοδο» εκτίμησε ο κ. Ζησιμόπουλος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι αρκετοί καταναλωτές αγόρασαν μηχανή εσπρέσο για το σπίτι αντί να αγοράζουν καφέ με take away. Άλλοι επιλέγουν πλέον να πίνουν τον καφέ τους από delivery αντί να πηγαίνουν να καθίσουν στο κατάστημα εστίασης.

Ο κ. Ζησιμόπουλος εκτίμησε ότι η κατανάλωση καφέ σε ένα κατάστημα εστίασης εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις πιο οικονομικές επιλογές σε σχέση για παράδειγμα με το να βγει κάποιος έξω για ένα ποτό.

Εξήγησε δε, ότι μία μερίδα καταναλωτών και κυρίως για τα πιο χαμηλά εισοδήματα, ο καφές μετατράπηκε πλέον σε πολυτέλεια. Από την άλλη, καθώς η έξοδος για καφέ παραμένει η πιο οικονομική επιλογή, αρκετοί την προτιμούν πλέον αντί για την έξοδο για φαγητό ή ποτό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Forum, σχετικά με το πόσο είναι ικανοποιημένοι οι καταναλωτές από την τιμή του καφέ, εκείνοι εμφανίζονται να έχουν πιο θετική στάση για την τιμή του καφέ στα take away σε σχέση με τα coffee bar.

Συγκεκριμένα, το 32% δηλώνει ικανοποιημένο από την τιμή στα coffee bar και το 47% στα take away.

Aπογοητευμένοι δηλώνουν το 30% και το 20% αντίστοιχα. Ουδέτεροι εμφανίζονται το 38% στα coffee bar και το 32% στα take away.