Ριζική αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα: Σκληρότερες ποινές για Ηχορρύπανση, επιθέσεις σε Εφοριακούς και Συμβολαιογράφους, Εμπρηστές, Μολότοφ

Ριζική Αλλαγή Με Αυστηροποίηση. Αλλαγές των προβληματικών άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα έχει αποφασίσει να κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης...

Ριζική αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα: Σκληρότερες ποινές για Ηχορρύπανση, επιθέσεις σε Εφοριακούς και Συμβολαιογράφους, Εμπρηστές, Μολότοφ
Ριζική αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα: Σκληρότερες ποινές για Ηχορρύπανση, επιθέσεις σε Εφοριακούς και Συμβολαιογράφους, Εμπρηστές, Μολότοφ

Ριζική Αλλαγή Με Αυστηροποίηση. Αλλαγές των προβληματικών άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα έχει αποφασίσει να κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.......

Ηχορρύπανση

Η κατάργηση των πταισμάτων που σχετίζονται με την ηχορρύπανση που προκαλείται από καλοκαιρινά νυχτερινά μαγαζιά ρίχνουν στο κενό τα παράπονα των πολιτών, οι οποίοι πλέον δεν έχουν τρόπο να προστατευθούν και αναγκάζονται να ακούσουν στη διαπασών μουσική που δεν αποτελεί επιλογή τους.

Από τον νόμο Παπαθεμελή έως την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα το πρόβλημα της δυνατής μουσικής στα νυχτερινά μαγαζιά φαίνεται ότι αποτελεί λερναία ύδρα.

Κόβοντας το ένα κεφάλι κατά το μακρινό 1994, οπότε και ο νόμος Παπαθεμελή (τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξης) έθεσε ένα πλαφόν στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ξεπήδησαν στη συνέχεια πολλά νέα κεφάλια παραβατικότητας.

Και αυτό γιατί ελεγκτής και ελεγχόμενος διατηρούν μια συνάφεια εδώ και χρόνια, ενώ ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει καταφέρει να διευκολύνει τους παραβάτες.

Η διαδικασία ηχομέτρησης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι ένας γρίφος χωρίς απάντηση.

Μέχρι πρότινος, αρμόδιος για την αδειοδότηση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με μουσική ήταν ο δήμος.

Ωστόσο, η άδεια δινόταν και κανείς από πλευράς δήμου δεν διεξήγε τους (όποιους) ελέγχους. Και αυτό επειδή το φορτίο των ελέγχων βάρυνε, όπως και σήμερα, την αστυνομία.

Η αστυνομία, όμως, από την πλευρά της δεν έχει τρόπο να διαπιστώσει εάν η μουσική ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ σε κλειστό χώρο και τα 35 ντεσιμπέλ σε ανοιχτούς χώρους, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Το μόνο που μπορούν να κάνουν άνδρες και γυναίκες της αστυνομίας είναι να διαπιστώσουν ότι το κάθε κατάστημα διαθέτει άδεια μουσικής.

Σε αυτή την περίπτωση, απλώς γίνεται μια προφορική σύσταση, καθώς επιστημονικά ή απλώς αντικειμενικά δεν μπορεί να καταγραφεί η παράβαση –ελλείψει ηχόμετρου– και το περιπολικό αποχωρεί.

Μόνο διοικητικά πρόστιμα

Στο σημείο αυτό έρχεται η παρέμβαση του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος, καταργώντας την έννοια του πταίσματος, προβλέπει για τις παραπάνω παραβάσεις μόνο διοικητικά πρόστιμα, δηλαδή σφράγισμα του καταστήματος.

Έτσι βγαίνει στην «ανεργία» ο λεγόμενος αυτοφωράκιας. Ήταν εκείνος που είχε την ευθύνη, κατά τον νόμο του καταστήματος, και πήγαινε στο αυτόφωρο, όπως όριζε ο νόμος, για την εν λόγω παράβαση. Το φαινόμενο είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις, διότι ο «αυτοφωράκιας» πήγαινε στο αυτόφωρο και ο καταστηματάρχης παρέμενε στην επιχείρησή του, η οποία συνέχιζε να λειτουργεί.

Η άρση της αυτόφωρης διαδικασίας για την εν λόγω παράβαση (διατάξεις περί παραβίασης των ωρών κοινής ησυχίας) απλώς έβγαλε στην αχρηστία τον «αυτοφωράκια», ο οποίος πληρωνόταν από τον επιχειρηματία μόνο και μόνο για να εμφανίζεται  στο αυτόφωρο.

Πλέον, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, οι κυρώσεις είναι μόνο διοικητικές και προβλέπουν το σφράγισμα της επιχείρησης.

Ωστόσο, η απόφαση για σφράγισμα της επιχείρησης μπορεί, έτσι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, να ληφθεί πολύ δύσκολα, εξηγούν στελέχη της αγοράς.

Πρέπει ο ελεγκτικός μηχανισμός να προχωρήσει σε τρεις διαδοχικές μετρήσεις, χωρίς να προσδιορίζεται η μεταξύ τους χρονική απόσταση.

Επίσης, το πόσα αστυνομικά τμήματα στη χώρα είναι εξοπλισμένα με ηχόμετρο παραμένει άγνωστο, ενώ εικάζεται ότι ο αριθμός αυτών είναι τρομερά περιορισμένος σε σχέση με τις ανάγκες.

Συμπέρασμα: λευκές νύχτες για τα θύματα των παράνομων ντεσιμπέλ;

Βαριές ποινές στου εμπρηστές

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν μπει η επανεξέταση της νομοθεσίας για πυρκαγιές και εμπρησμούς (σκοπός να αλλάξει προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών). Μετά τα πολλά και συχνά επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά τη διενέργεια ελέγχων.

Κακούργημα οι Μολότοφ

Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαιη θεωρείται από την νυν κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η επαναφορά του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών υλών (μολότοφ) σε κακουργηματική μορφή, όπως επίσης και η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου, το οποίο με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Μία από τις βασικότερες παρεμβάσεις που θα εξεταστούν από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα είναι το θέμα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών βομβών (μολότοφ).

Με το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα, η παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.

Στόχος της νυν κυβέρνησης είναι να αλλάξει και τα παραπάνω αδικήματα να διώκονται και να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος. Και αυτό ώστε σε περίπτωση επεισοδίων, όταν υπάρχει σύλληψη να τιμωρείται αυστηρά ο δράστης.

Οι επιθέσεις σε Συμβολαιογράφους και Εφοριακούς

Η επαναφορά του άρθρου που σχετίζεται με τις επιθέσεις σε βάρος συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, όπως και ενδεχόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε εφοριακούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης επίσης εξετάζει την επαναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 315 του προγενέστερο Ποινικού Κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συμβολαιογράφους που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ένα συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη παράγραφος, η οποία καταργήθηκε, προέβλεπε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και την άσκηση δίωξης σε βάρος των δραστών.

Η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί το 2017, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονταν σε δικαστήρια κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, αλλά και τις επιθέσεις που είχαν δεχτεί από μέλη του «Ρουβίκωνα» συμβολαιογράφοι οι οποίοι διενεργούσαν πλειστηριασμούς, προτού ακόμη η σχετική διαδικασία γίνει ηλεκτρονική.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο άρθρο καταργήθηκε με τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα, στον οποίο πλέον προβλέπεται (άρθρο 308) η αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για τους δράστες μόνο αν το αδίκημα που τέλεσαν είναι σε βάρος δημοσίων υπαλλήλων - όχι δηλαδή σε βάρος υπαλλήλων πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό, δηλαδή της απαλοιφής της πρόβλεψης για τους υπαλλήλους που διενεργούν πλειστηριασμούς, τέθηκε από εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος.

Ακόμη, σκέψεις υπάρχουν και για τροποποίηση της νομοθεσίας επί το αυστηρότερο σε ό,τι αφορά τους δράστες επιθέσεων σε εφοριακούς, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πρόσφατα με τις βιαιοπραγίες σε βάρος ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αλλαγές και στη δωροδοκία με αλλαγή άρθρων

Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και η μετατροπή με τον νέο Ποινικό Κώδικα του αδικήματος της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου από κακούργημα σε πλημμέλημα, με κάποιες εξαιρέσεις.

Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις, αυτός που τελεί τη δωροδοκία τιμωρείται με ποινή πλημμεληματικού χαρακτήρα έως 3 χρόνια.

Αντίθετα, εκείνος που δέχεται το προϊόν της δωροδοκίας μπορεί να τιμωρηθεί μέχρι και 5 χρόνια. Πλέον αυτού, όμως, μείζον νομικό πρόβλημα ανακύπτει και γιατί ο νέος Ποινικός Κώδικας περιλαμβάνει δύο διαφορετικές διατυπώσεις για το αδίκημα της δωροδοκίας (ενεργητική και παθητική) από υπάλληλο.

Η πρώτη διατύπωση (άρθρο 235 παρ. 1) προβλέπει ότι είναι πλημμέλημα η δωροληψία υπαλλήλου αν αυτή έχει σχέση με την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου τιμωρεί σε βαθμό κακουργήματος τον υπάλληλο αν η δωροληψία του αντίκειται στα καθήκοντά του.

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη συγκεκριμένη διατύπωση, αφού και στην αντικειμενική υπόσταση του πλημμεληματικού αδικήματος αναφέρεται ότι για να τελεστεί η δωροδοκία θα πρέπει η πράξη ή η παράλειψη του υπαλλήλου να έχει σχέση με την ενάσκηση των καθηκόντων του.

Έννοιες επί της ουσίας ταυτόσημες που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν το εκάστοτε δικαστήριο σε υποχρεωτική ερμηνεία της διάταξης, ήτοι σε κατά το δοκούν δικαστικές αποφάσεις.

Εξάλλου, τα συγκεκριμένα άρθρα έχουν προκαλέσει τις παρατηρήσεις της Ομάδας Εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αλλά και της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), οι οποίες εξέφρασαν φόβους ότι οι αλλαγές που επιφέρουν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αρχειοθέτηση δικαστικών ερευνών και διώξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, μικρότερες περιόδους παραγραφής των υπό έρευνα αδικημάτων, ακόμη και την παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις.

Οι σκέψεις για αλλαγές στην αποφυλάκιση πολυϊσοβιτών και τρομοκρατών

Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς της αποφυλάκισης με όρους βαρυποινιτών και τρομοκρατών, βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα.

Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει σε πολυϊσοβίτες, ακόμη και σε καταδικασθέντες για συμμετοχή στη τρομοκρατική οργάνωση «17Ν», να αιτηθούν την υφ’ όρους αποφυλάκισή τους αν έχουν εκτίσει (το ανώτερο) 16 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί, ακόμη κι αν έχουν καταδικαστεί σε πολλές φορές ισόβια.

Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα αυστηροποιηθεί.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις διατάξεις εκείνες που επιτρέπουν σε καταδικασθέντες για εγκλήματα κατά της ζωής και άλλα κακουργήματα να αποφυλακίζονται πιο εύκολα με την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού, όπως συνέβη στην περίπτωση του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Επαναφορά πταισμάτων που είχαν καταργηθεί: διατάραξη κοινής ησυχίας

Τέλος, σκέψεις υπάρχουν για την επαναφορά κάποιων πταισμάτων, τα οποία στο σύνολό τους καταργήθηκαν με τον νέο Ποινικό Κώδικα προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ένα από τα πταίσματα που καταργήθηκαν ήταν και αυτό της διατάραξης κοινής ησυχίας, γεγονός που προκάλεσε φέτος το καλοκαίρι πολλά προβλήματα σε πολίτες εξαιτίας των ντεσιμπέλ από τα κέντρα διασκέδασης και μπαρ σε ώρες κοινής ησυχίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η κατάργηση του συγκεκριμένου πταίσματος είχε ως αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες των πολιτών για εκκωφαντική μουσική να μην έχουν αποτέλεσμα, με τα χέρια της ΕΛΑΣ... δεμένα.