Sanctions against Russia: Στις 21:00 ο Μπάιντεν ανακοινώνει μέτρα κατά της Ρωσίας – Ποιες οι κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί

Sanctions against Russia / Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 21.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Sanctions against Russia: Στις 21:00 ο Μπάιντεν ανακοινώνει μέτρα κατά της Ρωσίας – Ποιες οι κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω χθεσινού (21/2) διαγγέλματός του πυροδότησε τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση- κάτι για το οποίο οι δυτικοί ηγέτες είχαν από καιρό προειδοποιήσει το Κρεμλίνο, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς ο Πούτιν, με την τελευταία του κίνηση, κρίνεται πως δημιουργεί ένα βολικό «πρόσχημα» για τη Ρωσία, ώστε αυτή να αναπτύξει τα στρατεύματά της εντός των «ανεξάρτητων» περιοχών της Ουκρανίας- κάτι που θεωρείται πως έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, με τον κίνδυνο μιας επίθεσης μεγάλης κλίμακας να φαντάζει ολοένα και μεγαλύτερος- οι ηγέτες επιτάχυναν τη διαδικασία σχεδιασμού των κυρώσεων, προς άμεση επιβολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 21.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Η Γερμανία και η Βρετανία έχουν ήδη ανακοινώσει κυρώσεις οικονομικού χαρακτήρα, με τις ΗΠΑ να έχουν επίσης εκδώσει μια σειρά μέτρων που αναμένεται να εμπλουτιστούν, κατόπιν συνεννοήσεως με τους δυτικούς τους συμμάχους. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται και η ανακοίνωση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας:

Σολτς: Στον «πάγο» η πιστοποίηση του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η γερμανική κυβέρνηση διακόπτει τη διαδικασία έγκρισης για τον ρωσο-γερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας. Την κίνηση επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Τρίτη 22/2,  στο Βερολίνο.

Ο Σολτς εξήγησε ότι ζήτησε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών να λάβει τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην μπορέσει προς το παρόν να πιστοποιηθεί. «Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, το Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», ξεκαθάρισε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Σολτς καταδίκασε νωρίτερα την απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ ως ανεξάρτητα κράτη, ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΗΠΑ: Χαιρετίζουν την αναστολή του Nord Stream 2 – Προαναγγέλλουν πρόσθετα δικά τους μέτρα σύντομα

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την αναστολή από τη Γερμανία της αδειοδότησης του αγωγού αερίου Nord Stream 2  και διαβεβαίωσε πως θα ανακοινώσει σήμερα «τα δικά του μέτρα».

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι «θα απαγόρευε νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας», αναφερόμενη στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Παράλληλα, η Ιαπωνία, ήτοι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δήλωσε  έτοιμη να συνταχθεί με  τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες βιομηχανικές χώρες της G7 στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία.

Η αναγνώριση του Ντονμπάς συνιστά  «απαράδεκτη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος κάλεσε τον Πούτιν την Πέμπτη να «δείξει αυτοσυγκράτηση».

Το γραφείο του Κισίντα ανέφερε ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Όλαφ Σολτς,  με τις οποίες οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.

Βρετανία: Κυρώσεις σε πέντε τράπεζες και τρεις Ρώσους ολιγάρχες

Η Βρετανία επέβαλε την Τρίτη 22/2 κυρώσεις στον Γκενάντι Τιμτσένκο και σε άλλους δύο δισεκατομμυριούχους με στενούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ρωσία οδεύει προς το «καθεστώς παρία» και ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να προετοιμαστεί για το επόμενο στάδιο του σχεδίου του Πούτιν, λέγοντας επίσης ότι το Κρεμλίνο θέτει το έδαφος για μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι πέντε τράπεζες – η Rossiya, η IS Bank, η GenBank, η Promsvyazbank και η Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας – υφίστανται κυρώσεις, μαζί με τρία άτομα – τον Τιμτσένκο και τους Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ.

Η Βρετανία είπε ότι ο Τιμτσένκο, ένας από τους ιδρυτές της εμπορικής εταιρείας Gunvor, ήταν βασικός μέτοχος της Bank Rossiya, η οποία συμμετείχε στην National Media Group που υποστήριξε την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

«Η Τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας», δήλωσε η Βρετανία.

Ο Τιμτσένκο, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes αξίζει 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι στενός σύμμαχος του Πούτιν, όπως και οι Ρότενμπεργκ, είπε ο Τζόνσον.

Όμως ο Τζόνσον απέφυγε να επιβάλει όρια στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, κόβοντας κεφάλαια για ρωσικές εταιρείες ή εκδιώκοντας άλλους εξέχοντες λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες από τη Βρετανία.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση, το πρώτο μπαράζ αυτού που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», είπε ο Τζόνσον. «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε στο αποθεματικό μας περαιτέρω ισχυρές κυρώσεις… ενόψει του τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στη συνέχεια».