Shipping Min. Plakiotakis: Η Ελλάδα διαθέτει λιμάνια που η στρατηγική τους θέση την αναδεικνύει σε κόμβο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου

Shipping Min. Plakiotakis: Η Ελλάδα διαθέτει λιμάνια που η στρατηγική τους θέση την αναδεικνύει σε κόμβο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου

Shipping Min. Plakiotakis: Η Ελλάδα διαθέτει λιμάνια που η στρατηγική τους θέση την αναδεικνύει σε κόμβο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου

Η Ελλάδα διαθέτει λιμάνια που η στρατηγική τους θέση την  αναδεικνύει σε κόμβο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου. 
Για ποια λιμάνια μιλάμε όμως;  

Οι περισσότεροι από εμάς όταν αναφερόμαστε στο Ελληνικό λιμενικό σύστημα, έχουμε στο νου μας τα δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας, δώδεκα μαζί με τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. 

Η Ελλάδα όμως, διαθέτει 115 τουλάχιστον ενεργά λιμάνια, σε 115 κατοικημένα μικρά και μεγαλύτερα νησιά, στα οποία ζει το 15% του πληθυσμού της χώρας μας. 

Αγνοούμε – και δικαίως σπεύδω να ξεκαθαρίσω – αυτό το ισχυρό λιμενικό σύστημα της νησιωτικής Ελλάδας, και το αγνοούμε δικαίως διότι ουδείς ως τώρα ασχολήθηκε σοβαρά με την ανάδειξη της νησιωτικότητας στη χώρα μας  και με την δημιουργία ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τα νησιά μας. 

Ως πριν από λίγο καιρό αυτό που είχαμε ήταν μια σειρά από αποσπασματικές παρεμβάσεις οι οποίες αντί να θεραπεύουν, υπογράμμιζαν την πλήρη ανυπαρξία ενός συγκεκριμένου σχεδίου για το αύριο των Ελληνικών νησιών. 

Όπως γνωρίζετε, αυτό πλέον έχει αλλάξει. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτκής δημιουργήσαμε, πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε στη #Βουλή και σήμερα διαθέτουμε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχει προβλέψει τα εργαλεία εκείνα που χρειαζόμαστε, ώστε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια, με ρεαλισμό και κυρίως με αναπτυξιακή προοπτική, το μέλλον της νησιωτικής Ελλάδας από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες. 

Τα λιμάνια των νησιών μας, λοιπόν, εκ των πραγμάτων καλούνται να σηκώσουν ένα μεγάλο μέρος του βάρους αυτής της κίνησης προς τα εμπρός. 

Είναι λοιπόν απαραίτητο, όταν μιλούμε για το Ελληνικό λιμενικό σύστημα και την συμμετοχή του στην ανάπτυξη τόσο των τοπικών οικονομιών, όσο και της εθνικής οικονομίας της χώρας, να γνωρίζουμε πως και τα λιμάνια των νησιών μας καλούνται να διαδραματίσουν και αυτά τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο. 

Όπως ήδη γνωρίζετε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη κιόλας στιγμή έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην μετεξέλιξη των Ελληνικών λιμανιών, επιδιώκοντας να τα καταστήσει ατμομηχανές ανάπτυξης της Περιφερειακής, αλλά και της εθνικής οικονομίας. 

Στο πλαίσιο αυτό κινηθήκαμε ως Υπουργείο ταχύτατα, κλείσαμε εκκρεμότητες, όπως αυτή της έγκρισης του master plan του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και στη συνέχεια  διευθετήσαμε τα θέματα που συνδέονταν με τις αναγκαίες επενδύσεις του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Το επόμενο βήμα μας, ήταν να μελετήσουμε με προσοχή όλα τα σενάρια που θα δημιουργούσαν στα υπόλοιπα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια μας το απαραίτητο υπόβαθρο το οποίο θα διασφάλιζε την ανάπτυξη τους και θα τα οδηγούσε στην επόμενη μέρα. 

Τόσο κατά το στάδιο εκείνο, όσο και σήμερα, που έχουμε πλέον δεδομένο ένα τεράστιο και σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ξεχώριζε. 

Η γεωγραφική του θέση συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Αναμφισβήτητα αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου προς αυτές τις σημαντικές γεωγραφικές περιοχές και ως εκ τούτου διαθέτει ένα ισχυρό γεωστρατηγικό αποτύπωμα. 

Ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα επάρκειας χερσαίων χώρων, που δίνουν στον υποψήφιο επενδυτή τη δυνατότητα πολύπλευρης μελλοντικής επιχειρηματικής ανάπτυξης. Βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένος στο Βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της με την Τουρκία (40km) και μεσαία με την Βουλγαρία (165km). 

Είναι επίσης κοντά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, έχει ενεργή σιδηροδρομική σύνδεση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο οδικής σύνδεσης του με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, προσφέροντας έτσι την δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών, που – όπως σας προανέφερα - τον καθιστούν πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. 

Εξάλλου από την ευρύτερη περιοχή του λιμένα διέρχονται και οι αγωγοί ενέργειας Trans Adriatic Pipeline (TAP) και Interconnector Greece Bulgaria (IGB), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), καθιστώντας έτσι την περιοχή του λιμένα ιδανική για την ανάπτυξη κόμβου logistics,αλλά ακόμη και την πιθανή ανάπτυξη ενός ενεργειακού κόμβου.

Για τους λόγους αυτούς άλλωστε επιλέχθηκε και από το Αμερικανικό Πεντάγωνο ως το λιμάνι εκείνο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσο του οποίου θα διεκπεραιώνονταν οι μεταφορές του στρατού των ΗΠΑ από και προς την Ανατολική Ευρώπη. 

Με τον τρόπο αυτό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κάθε μέρα που περνά αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εξειδίκευση στις ειδικού τύπου μεταφορές, όπως είναι οι στρατιωτικές μεταφορές. 

Μοιραία λοιπόν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρικών σχημάτων τα οποία επιθυμούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του. 

Τώρα έχουμε πλέον εισέλθει στην δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού παραχώρησης του και έχουμε τέσσερα μεγάλα εταιρικά σχήματα να το διεκδικούν. 

Συγκεκριμένα αυτή την χρονική στιγμή, βρισκόμαστε στην φάση της διαπραγμάτευσης των συμβατικών κειμένων του διαγωνισμού με όλους τους υποψήφιους, δηλαδή της Σύμβασης

Παραχώρησης, της Συμφωνίας Αγοροπωλησίας Μετοχών και της Συμφωνίας Μετόχων.  

Με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης του διαγωνισμού, το έργο θα μπει στην τελική ευθεία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψηφίους επενδυτές, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. 

Κλείνοντας την παρέμβαση μου επιτρέψτε μου να σημειώσω το εξής: 

Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, για ολόκληρη την κυβέρνηση, α λιμάνια δεν είναι απλά εγκαταστάσεις φορτωεκφόρτωσης εμπορευμάτων και αγαθών και διακίνησης προσώπων. 

Είναι μοχλοί ανάπτυξης της Περιφέρειας και της χώρας. Και καθώς ιστορικά είναι στενά συνδεδεμένα με τους αστικούς ιστούς των πόλεων στις οποίες βρίσκονται, είναι μοχλοί ανάπτυξης και των τοπικών κοινωνιών με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις επενδύσεις που θα γίνουν σε αυτά, όσο και με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και την σύνδεση τους με τις τοπικές οικονομίες. 

Η αντίληψη μας αυτή, οδήγησε σε γρήγορες αποφάσεις, σε ότι αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό της αξιοποίησης τους,  αποφάσεις που δικαιώθηκαν, με το πολύ μεγάλο  επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από σοβαρά επιχειρηματικά σχήματα. 

Συνεχίζουμε, λοιπόν, βέβαιοι ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, αλλά και η βελτίωση και ενίσχυση των λιμανιών των νησιών μας, συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας και διασφαλίζουν σημαντικά οφέλη για κάθε τοπική κοινωνία, κάθε τοπική οικονομία, κάθε νοικοκυριό, κάθε πολίτη.