Social security - EFKA: Πότε απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Social security - EFKA / Πότε απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες - Η περίπτωση των αγροτών

Social security - EFKA: Πότε απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Social security - EFKA / Πότε απαλλάσσονται των ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες , η περίπτωση των αγροτών - Στις εισφορές του αγρότη - ελεύθερου επαγγελματία, υπολογίζονται (αφαιρούνται) και τα εργόσημα σαν εισφορές μισθωτής απασχόλησης!!

Δεν υποχρεούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι αγρότες να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές εφόσον ασφαλίζονται ως μισθωτοί.

Ουσιαστικά, οι εισφορές που καταβάλλονται από τη μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος. Οι ελάχιστες εισφορές που πρέπει να καταβάλει ο απασχολούμενος δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας των ελευθέρων επαγγελματιών/αυτοαπασχολούμενων.

Ουσιαστικά δηλαδή ο μισθωτός, προκειμένου να απαλλαγεί από το βάρος της ασφάλισης από τη δεύτερη απασχόληση ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα πρέπει ο εργοδότης του να καταβάλει σαν ασφάλιστρα τουλάχιστον 276,31 ευρώ κάθε μήνα.

Και επειδή οι μισθωτοί λαμβάνουν 14 μισθούς, θα πρέπει τα ετήσια ασφάλιστρα (για κύρια ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη) να ανέρχονται σε 3.316 ευρώ.

Δηλαδή οι μηνιαίες αποδοχές του μισθωτού θα πρέπει να κυμαίνεται άνω των 912 ευρώ μεικτά.

Σε αυτή την περίπτωση υπερκαλύπτονται τα ασφάλιστρα της δεύτερης ασφαλιστικής κλάσης του ελεύθερου επαγγελματία όπως δεσμευτικά προβλέπει ο νόμος και πλέον στην εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών ο ΕΦΚΑ δεν αναζητά πρόσθετα ασφάλιστρα.

Συμπληρωματικό ποσό

Σε περίπτωση που ο εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση είναι υποδεέστερες (χαμηλόμισθος, διαλείπουσα εργασία, μερική απασχόληση ή εποχική εργασία στον τουριστικό κλάδο κ.λπ.) τότε ο απασχολούμενος υποχρεούται να καταβάλει τη διαφορά (επιπλέον εισφορές ως ελεύθερος επαγγελματίας) μέχρι τη συμπλήρωση του ποσού που κάθε φορά ορίζεται ως ποσό για τη δεύτερη ασφαλιστική κλάση.

Ως προς τους αγρότες οι εισφορές που καταβάλλονται από τη μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος.

Οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

  1. Στις εισφορές του αγρότη-ελεύθερου επαγγελματία υπολογίζονται (αφαιρούνται) και τα εργόσημα σαν εισφορές μισθωτής απασχόλησης.
  2. Στις περιπτώσεις των αγροτών το ελάχιστο ποσό ασφάλισης κάθε μήνα είναι 164,5 ευρώ (δεύτερη ασφαλιστική κλάση).
  3. Αυτό σημαίνει ότι ο αγρότης, που παράλληλα απασχολείται και ως μισθωτός, έστω σποραδικά, απαλλάσσεται των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ στην περίπτωση που καταβάλλει (αυτός και ο εργοδότης του) ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 1.974 ευρώ το χρόνο.
  4. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν μπορεί να είναι κατώτερος των 543 ευρώ μεικτά το μήνα.

Να σημειωθεί ότι η απαλλαγή από τη δεύτερη ασφάλιση σε περίπτωση άσκησης και άλλου επαγγέλματος καθιερώθηκε για τους νέους ασφαλισμένους (εισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/1993) πριν από 30 χρόνια και επεκτάθηκε από το 2016 στο σύνολο των απασχολημένων.

Πλαφόν 6.500 ευρώ

Μόνο οι μισθωτοί που κάνουν υπερωρίες ή απασχολούνται και σε δεύτερη εργασία με μερική απασχόληση, καταβάλλουν εισφορές από κάθε δραστηριότητα. Όπως εξάλλου και οι υψηλόμισθοι καθώς το πλαφόν των μηνιαίων αποδοχών, πάνω από τις οποίες δεν παρακρατούνται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, ανέρχεται στα 6.500 ευρώ.

Κατ αυτόν τον τρόπο ένας μισθωτός που εργάζεται 12 και 13 ώρες την ημέρα πληρώνει ασφάλιστρα έως και 1.300 ευρώ το μήνα, ενώ αντίθετα ο μισθωτός-ελεύθερος επαγγελματίας περιορίζεται στα 276,31 ευρώ.

Βεβαίως ο μισθωτός των 1.300 ευρώ το μήνα ασφάλιστρα θα λάβει υψηλότερη σύνταξη. Αλλά και οι δύο θα λάβουν την ίδια εθνική σύνταξη (413 ευρώ το μήνα για τουλάχιστον 20ετή ασφάλιση).

Ωστόσο, εκεί που η αδικία είναι καταφανής είναι με τις εισφορές υγείας. Στην πρώτη περίπτωση ο μισθωτός μπορεί να πληρώσει έως 5.460 ευρώ το χρόνο, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας μόλις 723,6 ευρώ ανεξαρτήτως κερδών. Κυρίως όμως για τις ίδιες υπηρεσίες υγείας!

Και έως 868,5 ευρώ το χρόνο στην περίπτωση μισθωτού που ασκεί και ελευθέριο επάγγελμα…