Support for borrowers: Στήριξη δανειολήπτων!! Ισπανικό μοντέλο με Μείωση Δόσης & Πάγωμα Επιτοκίου!!

Support for borrowers / Στήριξη δανειολήπτων!! Ισπανικό μοντέλο με Μείωση Δόσης & Πάγωμα Επιτοκίου!!

Support for borrowers: Στήριξη δανειολήπτων!! Ισπανικό μοντέλο με Μείωση Δόσης & Πάγωμα Επιτοκίου!!

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο 5 σημείων για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών

Το Ισπανικό Μοντέλο για τη διευκόλυνση των οικονοµικά ασθενέστερων δανειοληπτών που έχουν οφειλές από στεγαστικά δάνεια και πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων ζήτησε από τις τράπεζες να εξετάσουν ο Υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το μοντέλο που συµφωνήθηκε στις αρχές της εβδοµάδας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, προβλέπει:

• Την επιµήκυνση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων προκειµένου να μειωθεί η μηνιαία δόση στο επίπεδο του 40% του μηνιαίου εισοδήµατος.

• Το «πάγωµα» του επιτοκίου στο επίπεδο του euribor για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα.

Η συζήτηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Το μοντέλο φέρεται να εξετάστηκε στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των συστηµικών τραπεζών και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Η συνάντηση πραγµατοποιήθηκε στον απόηχο της έντασης που έχει δημιουργηθεί με το θέμα των πλειστηριασμών (έξωση Ιωάννας Κολοβού) υπό την παρότρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Σύµφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας και να επανέλθουν με προτάσεις, αφού εξετάσουν τις οικονοµικές τους δυνατότητες και αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα ζητήθηκε από τις τράπεζες να παρέμβουν στα επιτόκια και στις προμήθειες που χρεώνουν για την ελάφρυνση του βάρους των πελατών τους στην τρέχουσα δύσκολη, λόγω της ανόδου στο κόστος δανεισμού και της ακρίβειας, συγκυρία.

Μάλιστα, ο υπουργός φέρεται να επικαλέστηκε την υψηλή κερδοφορία των συστημικών ομίλων, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι τράπεζες έχουν περιθώρια μειώσεων στα επιτόκια των υφιστάμενων χορηγήσεων.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες τόνισαν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες  ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Σημείωσαν δε πως, η βασική πηγή ανησυχίας είναι τα στεγαστικά δάνεια, ειδικά όσα έχουν ρυθμιστεί μία ή και περισσότερες φορές, τα οποία βρίσκονται στο όριο και επιβαρύνονται από τις συνεχείς από τον περασμένο Ιούλιο αυξήσεις στα ευρωπαϊκά επιτόκια.

«Αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών»

Για το θέμα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών.

Μάλιστα, πρότεινε να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο για τους δανειολήπτες βάση του ισπανικού μοντέλου εστιάζοντας σε 5 σημεία::

1.  Επιμήκυνση δανείου

2.  Μείωση δόσης κατά 40%-50%

3.  Πάγωμα επιτοκίου

4.  Ρύθμιση 5ετιας

5.  Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)

Ο υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε, όπως υπάρχει πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες, να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις.

Τι είναι το «ισπανικό μοντέλο»

Το μοντέλο που συμφωνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, προβλέπει αφενός την επιμήκυνση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δόση στο επίπεδο του 40% του μηνιαίου εισοδήματος και αφετέρου το «πάγωμα» του επιτοκίου στο επίπεδο του euribor για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα.

Οι διατάξεις αυτές συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ενώ ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας.

Με το μοντέλο αυτό, η ισπανική κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων. Αυτές οι οικογένειες θα μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για μια περίοδο χάριτος πέντε ετών.

Οι... μελανές σελίδες

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο, έχουν άλλη γνώμη και υποστηρίζουν ότι το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα, γιαί η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων στη χώρα μας έχει ήδη ρυθμιστεί. Ισχυρίζονται, δε, ότι μια εκ νέου ρύθμιση θα οδηγούσε τα δάνεια αυτά στην κόκκινη περιοχή και θα τα καθιστούσε ουσιαστικά ως μη εξυπηρετούμενα.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων που είναι σήμερα με κυμαινόμενο επιτόκιο θα έχει μικρή επιβάρυνση από την άνοδο του euribor, εξαιτίας του ότι πρόκειται κυρίως για παλιά δάνεια για τα οποία έχει λήξει η τοκοφόρος περίοδος και άρα δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων.

Στα σενάρια διευκόλυνσης των δανειοληπτών ήταν, μάλιστα, και η στήριξη από την κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο απορρίπτεται, εξαιτίας των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

«Ισπανικό μοντέλο» και... στήριξη της πρώτης κατοικίας

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε, όπως υπάρχει πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες, να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια, να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων και αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο, τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, σημειώνοντας ότι είναι κι αυτά ζητήματα στο πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, τόνισε ότι είναι προϋπολογισμός ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει περιθώριο στήριξης των πολιτών και σημείωσε ότι όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, κάθε ευρώ που περισσεύει θα επιστρέφεται στην κοινωία.