Syriza Alexis Tsipras / Η Ελλάδα μπορεί να έχει κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων

Syriza Alexis Tsipras / «Απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορούμε να τα βρούμε», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Syriza Alexis Tsipras / Η Ελλάδα μπορεί να έχει κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων

«Απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν μπορούμε να τα βρούμε», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να έχει κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν στα καίρια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές ώστε να ξέρει ο λαός σε κατεύθυνση μπορούν να κινηθούν οι μετεκλογικές συνεργασίες.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι βλέπει ότι «κλείνει η ψαλίδα με ρυθμούς πολύ ανησυχητικούς για το κυβερνών κόμμα. Εγώ βλέπω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει πολύ σοβαρό θέμα ο Μητσοτάκης».

Ατόπημα Ζελένσκι και φιάσκο Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στην παρέμβαση μαχητών του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

«Αυτό που συνέβη χθες στη Βουλή ήταν ένα ατόπημα από την πλευρά του Προέδρου Ζελένσκι και ένα φιάσκο για την ελληνική κυβέρνηση και Βουλή. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει όλη τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας, διότι είναι ο εκλεγμένος επικεφαλής μιας χώρας που βάλλεται. Έχουμε τη βάναυση εισβολή, τη βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από τη Ρωσία. Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει δώσει άλλες επτά φορές τη δυνατότητα σε ξένους ηγέτες να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής, να μιλήσουν και να πουν ό,τι θέλουν ελεύθερα, όχι να φέρουν μαχητές μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων. Όχι διά της πλαγίας οδού να δίνουμε το βήμα της ελληνικής Βουλής σε νεοναζί».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση στην κρίση της Ουκρανίας, και σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας, έχει κινηθεί με επιπολαιότητα - και είμαι επιεικής στους χαρακτηρισμούς μου. Δεν ήταν καθόλου αναγκαίο να είναι στις χώρες της πρώτης γραμμής σε αποστολή πολεμικού υλικού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα ταυτόχρονα».

«Εμείς είμαστε με την ειρήνη και με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας»

«Πατάω σε μία βάρκα, που είναι αυτή των συμφερόντων της χώρας μου, της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των αξιών μας: της ειρήνης, της συνεργασίας, της σταθερότητας. Αυτή είναι η βάρκα που πρέπει να πατούν οι δυνάμεις που θέλουν να έχουν έναν σημαντικό ρόλο για να πάνε τη χώρα μπροστά.
Εμείς δεν είμαστε ούτε "φιλορώσοι", ούτε "αντιρώσοι". Ούτε "φιλοαμερικανοί", ούτε οι "αντιαμερικανοί".

Εμείς είμαστε με την ειρήνη, με τη σταθερότητα και με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής»

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ τόνισε ότι «δεν βρισκόμαστε σε μια εποχή κανονικότητας και, εφόσον συμβαίνει αυτό, πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να λειτουργεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού: Με γνώμονα την κοινή ωφέλεια ή με γνώμονα την αύξηση των κερδών και των μερισμάτων των ιδιωτών;

Πρώτιστο μέλημά μας πρέπει να είναι η κοινή ωφέλεια και να μειωθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί που παίρνει ο καταναλωτής. Οφείλει πρωτίστως η ΔΕΗ να σταματήσει τη λογική της αισχροκέρδειας».

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πλαφόν στις τιμές της χονδρικής και της λιανικής.

Έχει περάσει ένας μήνας από τη συνεδρίαση της Βουλής, όταν ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι η φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών θα φτάσει το 90%. Ακόμα μετράει ο κ. Μητσοτάκης.

Νομίζω ότι έχουν χάσει το μέτρημα.

Δεν θα δεχόμουν να αποχωρήσω από Σύνοδο Κορυφής με χώρες που έχουν διεκδικήσει και έχουν κερδίσει να αποσυνδέσουν την τιμή της ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, και η Ελλάδα να μην πάρει τίποτα».

Διαβάστε στο παρακάτω αρχείο ολόκληρη τη συνέντευξη

Αρχεία