SYRIZA Leader Kasselakis: Το σχέδιο Κασσελάκη για να μην τον ξηλώσουν

SYRIZA Leader Kasselakis / Σχέδιο για την παραμονή του στη θέση του προέδρου και την επικράτησή του στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις ευρωεκλογές, κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις που τον θέλουν υπό προθεσμία, υλοποιεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

SYRIZA Leader Kasselakis: Το σχέδιο Κασσελάκη για να μην τον ξηλώσουν

SYRIZA Leader Kasselakis / Σχέδιο για την παραμονή του στη θέση του προέδρου και την επικράτησή του στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις ευρωεκλογές, κόντρα στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις που τον θέλουν υπό προθεσμία, υλοποιεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μέρος του σχεδίου ήταν οι Σπέτσες, η… αποκάλυψη (μέσω του πιο στενού του συνεργάτη του κ. Καπνισάκη) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ήθελε δήθεν για υπουργό του το 2019, η ανάληψη πρωτοβουλιών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση στα όργανα, όπως η πρόταση για τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και η προσωπική του απόφαση για επιβολή κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μέρος του σχεδίου είναι η απόφασή του να αφήσει ανοικτό το θέμα της μεταπήδησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωομάδα της Αριστεράς στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, η έκπληξη που ετοιμάζει για την τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και η πρόθεσή του να φτιάξουν το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η Διάνα Βουτυράκου και τα think tanks και να αποφασιστούν οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Μέρος του σχεδίου δεν ήταν η αντιπαράθεση με τον Παύλο Πολάκη που αιφνιδίασε τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν μέσα στην Πολιτική Γραμματεία απείλησε ότι δεν θα πειθαρχήσει στην κομματική πειθαρχία, επειδή δεν ξέρει τι να πει στα χωριά των Σφακίων αν ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι η δεύτερη φορά που αιφνιδιάζει ο «αψύς Σφακιανός» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην Πολιτική Γραμματεία και αυτό έχει κλονίσει κάπως την εμπιστοσύνη του Κασσελάκη προς τον Πολάκη.

Βασικό μέρος του σχεδίου Κασσελάκη, ωστόσο, είναι η «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες λένε ότι αρχικά η «αποτσιπροποίηση» δεν αποτελούσε προτεραιότητα, αλλά έγινε όταν το επιτελείο Κασσελάκη πληροφορήθηκε -από πρώτο χέρι- για την κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα και τα σχέδια επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ειλημμένη απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη και αναγκαία για τους στενούς συνεργάτες του. Ιδίως για εκείνους που δεν έχουν βαθιά σχέση με το κόμμα (π.χ. Καπνισάκης). Παράλληλα είναι αποδεκτή από τον Παύλο Πολάκη, φέρνει ωστόσο σε δύσκολη θέση άλλα στελέχη που φέρονται και είναι κοντά στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. ο Νίκος Παππάς.

Το… επεισόδιο Κασσελάκη – Κούλογλου που μεσοβδόμαδα προκλήθηκε επειδή το tvxs.gr που διευθύνει ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη έχει δώσει εντολή να κατέβουν οι αφίσες του Τσίπρα από την Κουμουνδούρου, δεν ήταν ένα τυχαίο επεισόδιο.

Ο έμπειρος Στέλιος Κούλογλου που έχει δηλώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε την ημέρα εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη» γνωρίζει άριστα και το παρασκήνιο και το συμβολισμό της αποκάλυψής του. Γνωρίζει ότι Κασσελάκης και Τσίπρας δεν μιλούν πια και έχουν να τα πουν πριν από την αποχώρηση των «6+6». Γνωρίζει ότι είναι υποκριτική η όποια τιμητική αναφορά του νυν στον πρώην, όπως γνωρίζει ότι ακόμα και το video που μέσα στις γιορτές ανάρτησε ο Στέφανος Κασσελάκης με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα για να πείσει για τις καλές του σχέσεις, βγήκε χωρίς τη γνώση και την άδεια του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έγινε έξαλλος με τη δημοσιοποίησή του στα social media.

Ο Κασσελάκης προφανώς έδωσε εντολή να ξηλωθούν οι αφίσες του Αλέξη Τσίπρα και αυτό το κατάλαβαν όλοι, όταν η απάντησή του στην κριτική του Κούλογλου ήταν «θα βάλω παντού αφίσες του Τσίπρα».

Στην πραγματικότητα όμως, ο Κασσελάκης χρειάζεται ακόμα την «αύρα» Τσίπρα στο πλευρό του, και δεν είναι έτοιμος να δηλώσει ότι στόχος του είναι να φτιάξει ένα δικό του κόμμα με τη δική του σφραγίδα που δεν θα έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.

Και ο Τσίπρας, από την πλευρά του, δεν είναι ακόμα έτοιμος να γνωστοποιήσει την απέχθειά του σε όσα λέει και όσα κάνει ο διάδοχός του και πολύ περισσότερο να επιχειρήσει να τον «ρίξει» στο Συνέδριο ή πριν τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, ο Τσίπρας φέρεται να πιστεύει -και το καταλαβαίνουν όσοι τον έχουν συναντήσει τελευταία στο νέο του γραφείο στην Αμαλίας- ότι ο Κασσελάκης κάνει μεγάλη ζημιά στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ίδιο καθώς την ίδια στιγμή που υποκριτικά προσπαθεί να εμφανιστεί ως συνέχειά του τον εμφανίζει ως υπεύθυνο για το «τελειωμένο» κόμμα που παρέλαβε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί μήπως όταν θα είναι έτοιμος να αναλάβει την πρωτοβουλία του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει ή θα είναι πολύ αδύναμος για να λειτουργήσει ως βάση της επιστροφής Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η ανοικτή σύγκρουση Κασσελάκη – Τσίπρα, είναι θέμα χρόνου.

Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη για συστηματική απομάκρυνση από τις ιδρυτικές αρχές και τις ιδεολογικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ. Τη θεωρούν, μάλιστα, ως προπομπό της τελικής φάσης της «αποτσιπροποίησης» του κόμματος.

Το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη γνωρίζει ότι αν καταφέρει να επιβιώσει και να επικρατήσει στο Συνέδριο, θα επιχειρήσουν να τον «φάνε» με επιχείρημα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Και προετοιμάζεται γι΄ αυτό, καθώς στρατηγικός του στόχος είναι να μείνει αρχηγός με κάθε αποτέλεσμα και να τραβήξει τη δική του ρότα, ώστε να είναι αυτός ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.  Γι΄ α&u