SYRIZA - PA: Η σύναξη στις Σπέτσες ως πολιτική ευκαιρία ή ως θρίαμβος της παραπολιτικής;

SYRIZA - PA / Ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει περισσότερη παραπολιτική απ ό,τι μπορεί να καταναλώσει το εσωτερικό του , ακόμη κι όταν την τροφοδοτεί - ακούσια συχνά- το ίδιο

SYRIZA - PA: Η σύναξη στις Σπέτσες ως πολιτική ευκαιρία ή ως θρίαμβος της παραπολιτικής;

SYRIZA - PA / Ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει περισσότερη παραπολιτική απ ό,τι μπορεί να καταναλώσει το εσωτερικό του , ακόμη κι όταν την τροφοδοτεί - ακούσια συχνά- το ίδιο. 

Είναι διάχυτος και οριζόντιος στα στελέχη του - είτε είναι φίλα προσκείμενα στην ηγεσία είτε όχι- αυτός ο προβληματισμός.

Το έλλειμμα πολιτικού λόγου από την ηγεσία ήταν εξάλλου και εκ των θεμελιωδών αιτιών που οδήγησαν στη διάσπαση το προηγούμενο διάστημα , χωρίς να έχει καταφέρει η  κατά Πολάκη "αποπαρασίτωση", να προσφέρει νηνεμία ή ομοιογένεια ή έστω ακόμη και εν μέσω διαφωνιών, εμβάθυνση του πολιτικού του λόγου. 

Είναι ενδεικτικό ότι η μοναδική αμιγώς πολιτική συζήτηση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό το τελευταίο διάστημα, είναι αυτή για το πού πρέπει να ανήκει πολιτικά το κόμμα μετά τις ευρωεκλογές: Να παραμείνει "ηγέτιδα δύναμη" στην ευρωαριστερά ή να εγκολπωθεί στους ευρωσοσιαλιστές , δίνοντας σήμα για κεντρώα μετατόπισή του; 

Και δεν είναι συζήτηση που άνοιξε η ηγεσία- αντιθέτως ερήμην της συνέβη- αλλά οι Ζαχαριάδης- Θεοχαρόπουλος- Ραγκούσης, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. 

Η σύναξη των Σπετσών 

Ενδιαμέσως, με ευθύνη Κασσελάκη, εμφανίζονται πρωτοβουλίες- πυροτεχνήματα, χωρίς προηγούμενη ζύμωση ή ενημέρωση των βουλευτών. Για "αρχηγισμό" εγκαλείται ο πρόεδρος, που δεν εισφέρει σε τίποτε παρά μόνο σε ανατροφοδότηση του κύκλου της εσωστρέφειας. 

Θεωρητικώς, αυτή είναι η στόχευση της ηγεσίας με την  διοργάνωση της πολυθρύλητης τριήμερης σύσκεψης στις Σπέτσες που εκκινεί σήμερα το απόγευμα, στην εξοχική οικία του κ. Κασσελάκη: Να παραχθεί πολιτική, προτάσεις, οργάνωση του κοινοβουλευτικού έργου και των θεματικών ώστε να μην "αδικείται" η δουλειά της - μικρής- πια κοινοβουλευτικής Ομάδας των μόλις 36 βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Με τα γνωστά "powerpoints" τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται στο νησί του Αργοσαρωνικού για να διαψεύσουν τις εντυπώσεις περί "εκδρομής" και μιας ακόμη πρωτοβουλίας του προέδρου τους με αυτοαναφορικό χαρακτήρα και σκοπό.

Η απόβαση ΜΜΕ στο νησί, ενώ είναι κλειστή η διήμερη "συνεδρίαση" της ΚΟ και προστατευμένη από τους δημοσιογράφους εφόσον πραγματοποιείται στην οικία του κ. Κασσελάκη, προμηνύει γενναία τροφοδοσία παραπολιτικών εικόνων, κυριώτατα σε εκπομπές όχι αμιγώς ενημερωτικού χαρακτήρα. 

Άρχισαν ήδη τα παρατράγουδα, παραμονή του ταξιδιού: Η διαδικτυακή σύγκρουση της βουλευτού Επικρατείας ( δεν θα παραστεί στο νησί) Έλενας Ακρίτα με τον πάλαι ποτέ στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα. Ο δεύτερος, πιστός θιασώτης του νέου προέδρου , εξεμάνη για τις αντιδράσεις που προκάλεσε αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων η γνωστοποίηση της πρόσκλησης Κασσελάκη στους βουλευτές ( με το περιβόητο email της γραμματέως της Κ.Ο Θεοδώρας Τζάκρη) και προέβη σε απαξιωτικές υποδείξεις στους βουλευτές. 

Αποτέλεσμα η αντίδραση της κ. Ακρίτα με ανάρτησή της και κατάληξη: Αντε από δω. 

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι καλό ( επιεικώς). Ακόμη και στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ του σαββατοκύριακου, άλλον τι δεν κυριάρχησε, παρά η σύγκρουση "κορυφής" μεταξύ Κασσελάκη- Πολάκη και οι παλινωδίες για το νομοσχέδιο των ομοφύλων. 

Στον βαθμό που ισχύει πως στόχος της ηγεσίας είναι οι συνεννοήσεις, οι ζυμώσεις, η παραγωγή προτάσεων και η εξομάλυνση εσωκομματικών σχέσεων και διαφορών με πρωτοβουλία Κασσελάκη,  ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει συγκροτημένες, πολιτικές θέσεις και λόγο, τότε θα ήταν δυνατό, η σύναξη των Σπετσών να σημάνει πολιτικό restart για το καθημαγμένο δημοσκοπικά κόμμα, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. 

Άλλως, όπερ και το επικρατέστερο σενάριο, θα πρόκειται για νέο θρίαμβο της παραπολιτικής. Εκεί όπου καταγράφει τις μόνες υψηλές επιδόσεις του, ο "νέος ΣΥΡΙΖΑ".