Tax Declarations: Ο κίνδυνος των τεκμηρίων στις φορολογικές δηλώσεις

Μέσα στον Απρίλιο φαίνεται ότι θα ανοίξει το Taxisnet της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 και όπως είναι γνωστό θα υπάρχουν αρκετές εκπ

Tax Declarations: Ο κίνδυνος των τεκμηρίων στις φορολογικές δηλώσεις
Tax Declarations: Ο κίνδυνος των τεκμηρίων στις φορολογικές δηλώσεις

Μέσα στον Απρίλιο φαίνεται ότι θα ανοίξει το Taxisnet της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 και όπως είναι γνωστό θα υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις για τους φορολογούμενους............

Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η περυσινή διαδικασία με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τις 8 μηνιαίες δόσεις.

Η μείωση στα εισοδήματα των πολιτών η οποία επήλθε από τις κλειστές επιχειρήσεις και τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων θα φέρει σε χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα επιστροφές φόρων αλλά και πτώση έως 80% στις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πάνω από 1.900.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύουν από τα τεκμήρια.

Παράλληλα ισχύει και μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματων φυσικών προσώπων για εισοδήματα του 2020 αλλά και προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε αναστολή τέθηκαν πάνω από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για χρονικά διαστήματα 3ών έως και 10 μηνών. Πάνω από 1.500.000 ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ανέστειλαν τη λειγουργία τους για 5 έως και 7 μήνες μέσα στο 2020, ενώ όσοι ήταν ανοιχτοί είχαν σημαντικά μειωμένους τζίρους. Ακόμη, πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δέχθηκαν μειωμένα ενοίκια για χρονικά διαστήματα 6 έως και 10 μηνών, κατα 40% η και περισσότερο.

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους άνω φορολογούμενους ήταν ύψους 800 και 534 ευρώ και αυτές δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως 3.600.000 φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις φέτος, θα εμφανίσουν φορολογικά εισοδήματα αρκετά μειωμένα σε σχέση με τις δηλώσεις που υπέβαλλαν το 2019.

Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια

Διατήρηση του ορίου 30% για το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2021, αλλά με διορθωτικές παρεμβάσεις για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους λόγω της μειωμένης κατανάλωσης, αλλά ενδεχομένως και «κούρεμα» των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν φέτος, σκέφτεται το υπουργείο οικονομικών, ενώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα τεκμήρια.

Το όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις παραμένει και για τα εισοδήματα του 2021, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Mega), αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Οσον αφορά τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ανέφερε ότι δεν θα ισχύσει το όριο του 30% επί του εισοδήματος επειδή «υπάρχει βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown», για να προσθέσει ωστόσο ότι οι ηλεκρονικές συναλλαγές έχουν αυξηθεί 8%-10%.

Με τα τεκμήρια διαβίωσης να απειλούν φέτος χιλιάδες φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω πανδημίας, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για χιλιάδες νοικοκυριά. Η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς, όπως είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπάρχουν «όλες οι κρατικές βοήθειες οι οποίες λογίζονται ως αφορολόγητο εισόδημα», καθώς και το μη επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων που δόθηκαν μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά αυτά θα ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, «θα λειτουργήσουν φέτος, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».

Ακολούθησε το Mykonos Ticker  στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις, με το κύρος του www.mykonosticker.com