Taxation & Taxes: Τα 17 εισοδήματα που διασταυρώνει φέτος η ΑΑΔΕ, για να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή!!

Taxation & Taxes / Τα 17 εισοδήματα που διασταυρώνει φέτος η ΑΑΔΕ, για να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή

Taxation & Taxes: Τα 17 εισοδήματα που διασταυρώνει φέτος η ΑΑΔΕ, για να μπλοκάρει τη φοροδιαφυγή!!

Στο επίκεντρο καταθέσεις, τόκοι, εμβάσματα, αναδρομικά μισθών και συντάξεων, μερίσματα, εισοδήματα από ακίνητα, τεκμαρτές δαπάνες

Πλήθος διασταυρώσεων για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής ή μαύρου χρήματος διενεργεί φέτος η ΑΑΔΕ στους κωδικούς των φορολογικών δηλώσεων, ελέγχοντας 18 κατηγορίες εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Μεταξύ των κωδικών-στόχων είναι οι καταθέσεις, οι τόκοι, τα εμβάσματα τα αναδρομικά μισθών και συντάξεων, μερίσματα, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και τεκμαρτές δαπάνες των φορολογουμένων.

Η ΑΑΔΕ διασταυρώνει τα στοιχεία που αναγράφουν οι φορολογούμενοι στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, με τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στο Taxisnet, με στοιχεία από τρίτους φορείς ή και πληροφορίες της ΑΑΔΕ.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ασυμφωνίες, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί για εξηγήσεις και να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην οικεία ΔΟΥ, που σημαίνει την έναρξη φορολογικού ελέγχου.

Τι διασταυρώνει φέτος η ΑΑΔΕ

Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ βρίσκονται φέτος οι κωδικοί των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν:
  1. Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
  2. Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
  3. Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων το 2021 ήταν μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
  4. Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
  5. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
  6. Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
  7. Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές.
  8. Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.
  9. Διασταύρωση εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
  10. Τα αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές του έτους 2021.
  11. Τα αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές που τυχόν καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2016.
  12. Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.
  13. Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.
  14. Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές
  15. Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
  16. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
  17. Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).

Βγάζει στη φόρα τα ονόματα όσων χρωστάνε

Στην δημοσιοποίηση των ανθρώπων που χρωστάνε πολλά χρήματα καταφεύγει η ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών, δεν αποσκοπεί μόνο στη διαπόμπευσή τους, ώστε, εάν θέλουν να την αποφύγουν, να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά στοχεύει σε πιο πρακτικά αποτελέσματα.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων.

Ο ιδιώτης που πρόκειται να έχει μια οικονομική συνεργασία με κάποιο πρόσωπο, εάν διαπιστώσει πως είναι στη λίστα της Εφορίας με χρέη προς το δημόσιο, ασφαλώς και θα είναι διστακτικός.

Συγχρόνως, η δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών έχει και μια άλλη σκοπιμότητα, του «καρφώματος». Η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία, ίσως εντοπίσουν κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που διαφεύγουν από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της Εφορίας και του ΚΕΑΟ και να τον καταγγείλουν, ώστε να αναβιώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.