TikTok: Το TikTok καθιερώνει όριο μίας ώρας την ημέρα, για νέους κάτω των 18 ετών

TikTok / Το TikTok καθιερώνει όριο μίας ώρας την ημέρα, για νέους κάτω των 18 ετών

TikTok: Το TikTok καθιερώνει όριο μίας ώρας την ημέρα, για νέους κάτω των 18 ετών

Το TikTok καθιερώνει όριο ημερήσιας χρήσης για νέους κάτω των 18 ετών - Οι χρήστες κάτω των 18 ετών θα χρειαστεί να εισαγάγουν έναν κωδικό, αν θελήσουν να παραμείνουν στην εφαρμογή πέραν του 60λεπτου

Ωστόσο, για όσους είναι κάτω των 13 ετών, η εταιρεία αποφάσισε ότι ένας γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να ορίσει ή να εισαγάγει έναν κωδικό πρόσβασης για να ξεκλειδώσει 30 λεπτά επιπλέον χρόνου παρακολούθησης.

Σε 60 λεπτά ημερησίως περιορίζει το TikTok το χρόνο παρακολούθησης από χρήστες κάτω των 18 χρόνων, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι νέοι το χρόνο που περνούν μπροστά στην εφαρμογή. 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη το TikTok, ιδιοκτησίας της κινεζικής ByteDance, το νέο αυτό χρονικό όριο θα εγκαθίσταται αυτομάτως τις προσεχείς εβδομάδες σε κάθε λογαριασμό που ανήκει σε νέους χρήστες κάτω των 18, οι οποίοι θα χρειαστεί να εισαγάγουν έναν κωδικό, αν θελήσουν να παραμείνουν στην εφαρμογή πέραν του 60λεπτου.

«Παρότι δεν υπάρχει μια συνολικά εγκεκριμένη θέση επί του "σωστού" χρόνου στην οθόνη, ή των επιπτώσεων του χρόνου αυτού γενικώς, συμβουλευτήκαμε την ακαδημαϊκή έρευνα και τους ειδικούς του Digital Wellness Lab στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης για την επιλογή αυτού του ορίου» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Κόρμακ Κίναν, επικεφαλής του τμήματος Εποπτείας και Ασφάλειας του TikTok.

Το TikTok δήλωσε, πως θα ενθαρρύνει τους νέους χρήστες να θέσουν το δικό τους χρονικό όριο ημερήσιας χρήσης, αν περνούν πάνω από 100 λεπτά την ημέρα στη συγκεκριμένη εφαρμογή, αλλά έχουν επιλέξει να μην κάνουν χρήση του προεπιλεγμένου ορίου των 60 λεπτών. 

Το δρόμο για τον «κόφτη» στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν προλειάνει με ανάλογες ενέργειες άλλες πλατφόρμες.

Πέρυσι το Instagram εγκαινίασε το νέο γονικό έλεγχο που επιτρέπει στους κηδεμόνες να βλέπουν πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά τους εκεί και να θέτουν όρια. 

Η νέα πολιτική του TikTok έρχεται εν αναμονή της εμφάνισης του διευθύνοντος συμβούλου του Shou Zi Chew ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 23 Μαρτίου. 

Δικλείδες ασφαλείας και «οικογενειακή σύζευξη»

Κάποιοι βουλευτές αξιώνουν περαιτέρω ενημέρωση από την εταιρεία για τις επιπτώσεις της χρήσης του μέσου σε νέους ανθρώπους, εν μέσω διογκούμενης ανησυχίας και περισσότερων καταγγελιών για επιβλαβές περιεχόμενο και πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στην πλατφόρμα. 

Η εφαρμογή με τα σύντομα και εθιστικά βίντεο, έχει εξελιχθεί σε μαγνήτη για παιδιά και εφήβους.

Ενώ η χρήση της πλατφόρμας επιτρέπεται για παιδιά άνω των 13 χρόνων, πρόσβαση σε αυτή έχουν και μικρότερα παιδιά – αν και με περιορισμούς σε συγκεκριμένες λειτουργίες. 

Η εταιρεία που επιμένει πως λαμβάνει μέτρα προστασίας των νεότερων χρηστών και διαρκώς βελτιώνει τις δικλείδες ασφαλείας της, είχε εισαγάγει το 2020 ένα νέο εργαλείο γονικού ελέγχου, την αποκαλούμενη «οικογενειακή σύζευξη» (Family Pairing) που έδινε στους γονείς τη δυνατότητα περιορισμού του χρόνου χρήσης, αλλά και του είδους περιεχομένου.

Γονείς και κηδεμόνες έχουν ακόμη την ευχέρεια να περιορίσουν τα άτομα που μπορούν να στείλουν μήνυμα στα παιδιά τους ή να απενεργοποιήσουν εντελώς τη λειτουργία άμεσων μηνυμάτων. 

«Κορυφή του παγόβουνου» 

Οι επικριτές της πλατφόρμας, αν και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για το όριο χρόνου, κάνουν λόγο για «κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά την απάντηση της εταιρείας στην έκθεση των νέων χρηστών. 

«Το TikTok έχει κερδίσει την κούρσα στις καρδιές και το μυαλό νέων από 14 – 24 χρόνων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι το κρακ των αλγορίθμων, το πιο εθιστικό, το πιο επικίνδυνο και αυτό που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατεπειγόντως» σημειώνει ο Ιμράν Αχμέντ, διευθυντής του Κέντρου για την Αντιμετώπιση Ψηφιακού Μίσους (Center for Countering Digital Hate) που δημοσίευσε προσφάτως έρευνα που έδειχνε πως το ο αλγόριθμος του TikTok «βομβαρδίζει» τους νέους με επικίνδυνο περιεχόμενο. 

Πηγή: Wall Street Journal/BBC