Τριχοτομημένη η Νέα Δημοκρατία ως προς το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

Τρεις γραμμές στη ΝΔ σχετικά με το πρόσωπο που θα υποδείξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πενταετία 2020 -2025, τρεις περίπου μήνες πριν την

Τριχοτομημένη η Νέα Δημοκρατία ως προς το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας
Τριχοτομημένη η Νέα Δημοκρατία ως προς το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας

Τρεις γραμμές στη ΝΔ σχετικά με το πρόσωπο που θα υποδείξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πενταετία 2020 -2025, τρεις περίπου μήνες πριν την εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής του.....

Το πρώτο όνομα που ακούστηκε δημοσίως, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το όνομα …έπεσε ανοιχτά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο οποίος χθες (6/11) σε συνέντευξή του στο Best tv (Μεσσηνία) τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ μιας πιθανής υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν θα στήριζε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, ο Μάκης Βορίδης απάντησε:

«Αναφανδόν. Εγώ είμαι μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά, είναι γνωστό αυτό. Μακάρι να το θέλει ο ίδιος – δεν ξέρω αν το θέλει- και μακάρι να είναι αυτή η πρόταση της παρατάξεως».

Ο Μάκης Βορίδης εκτιμάται ότι είναι αυτός που «άνοιξε τον χορό» στήριξης του Μεσσήνιου πολιτικού, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στην ακραιφνή δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Σε αυτούς φέρονται να συγκαταλέγονται ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές Θανάσης Πλεύρης, Ανδρέας Κατσανιώτης κά.

Ωστόσο, η θέση της ηγεσίας της ΝΔ δεν είναι η υπόδειξη του Αντώνη Σαμαρά ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει προς ένα πρόσωπο  από την Κεντροαριστερά προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση και να συνεχιστεί η παράδοση των τελευταίων δεκαετιών. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ταύτιση απόψεων με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Τα ονόματα των πρώην Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Άννας Διαμαντοπούλου και Μαρίας Δαμανάκη εμφανίστηκαν ως επικρατέστερα (η πρώτη το διέψευσε), ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, μπορεί να προέρχεται από τον χώρο της διανόησης, χωρίς να έχει κομματική «ταυτότητα». Εννοείται, ότι η πλειονότητα των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -εκτός από ορισμένους που χαρακτηρίζονται ...κρυφοσαμαρικοί- θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δώσει ψήφο στον Αντώνη Σαμαρά, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά το προηγούμενο της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η τρίτη γραμμή είναι αυτή των καραμανλικών βουλευτών, που θα ήθελαν ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, με βασικό επιχείρημα ότι η επιλογή θα συγκέντρωνε ευρύτατη συναίνεση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκφραστεί υπέρ της επανεκλογής του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολιτικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κρίνοντας και από τις δύο απανωτές ομιλίες του, μέσα σε διάστημα 10 ημερών, μετά την …αφωνία της τελευταίας δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με 151 ψήφους βουλευτών, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης το κυβερνών κόμμα.

Συνεπώς, η ΝΔ με 158 βουλευτές έχει τη δυνατότητα να εκλέξει ΠτΔ, το πρόσωπο που θα επιλέξει,  χωρίς να χρειάζεται πολιτικές συμπράξεις.

Δημήτρης Κυριακόπουλος