Unemployment benefit: Nέο επίδομα ανεργίας a la carte με κλιμακωτό bonus - Ποιοι δικαιούχοι κερδίζουν περισσότερα

Unemployment benefit / Nέο επίδομα ανεργίας a la carte με κλιμακωτό bonus - Ποιοι δικαιούχοι κερδίζουν περισσότερα

Unemployment benefit: Nέο επίδομα ανεργίας a la carte με κλιμακωτό bonus - Ποιοι δικαιούχοι κερδίζουν περισσότερα

Unemployment benefit: Nέο επίδομα ανεργίας a la carte με κλιμακωτό bonus - Ποιοι δικαιούχοι κερδίζουν περισσότερα - Σε δύο μέρη το νέο επίδομα - Πώς θα αποκλιμακώνεται το ποσό ανά τρίμηνο χορήγησης του επιδόματος - Τα 3 βασικά σημεία του νέου συστήματος 

Ενα ποσό - μπόνους που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας προβλέπει η νέα φόρμουλα για το επίδομα ανεργίας το οποίο θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.

Το μπόνους που θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ, θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (πχ πάνω από 20 έτη), έχουν ικανοποιητικές αποδοχές (πχ πάνω από 1.500 ευρώ) και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει έως τώρα καθόλου επιδότηση ανεργίας.

Σε δύο μέρη το νέο επίδομα

Το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη:

  1. Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό όπως τώρα, αλλά θα ξεκινάει από πιο ψηλά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο.
  2. Το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό (μπόνους) και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των αποδοχών του εκάστοτε δικαιούχου.

Έρχεται το νομοσχέδιο

Η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου που θα προωθηθεί τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ πιλοτικά εντός του έτους με βάση ένα δείγμα ανέργων που προσδιορίζεται αυτήν την περίοδο και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η διοίκηση της ΔΥΠΑ περιμένει και τη μελέτη του ΟΟΣΑ προκειμένου να «κλειδώσουν» τα ποσά με στόχο ένα νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας, «που θα είναι πιο προσαρμοσμένο στη σύγχρονη μεταβατική αγορά εργασίας, πιο ανταποδοτικό και πιο δίκαιο».

Η νέα εξίσωση

Πάντως σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν έως τώρα επεξεργαστεί οι υπηρεσίες:

  • το α’ τρίμηνο της ανεργίας, αντί για το 55% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη που είναι σήμερα, το επίδομα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 70%, ώστε να είναι υψηλότερο, δηλαδή από τα 479 ευρώ που είναι σήμερα η τακτική επιδότηση ανεργίας να ανέλθει στα 610 ευρώ.
  • Εν συνεχεία θα υπάρξει ανάλογη μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού για κάθε ένα από τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα που απομένουν για να συμπληρωθεί το 12μηνο της παροχής.
  • Η μείωση θα είναι τέτοια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή η παροχή να μην υπερβαίνει τα 5.748,6 ευρώ (479x14) που χορηγούνται έως τώρα, σε ετήσια βάση.

Έτσι, σε ένα πρώτο επίπεδο, ο σχεδιασμός που έχει γίνει είναι:

  • για το β’ τρίμηνο ανεργίας, το ποσό να υποχωρεί στο 65% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (566,15 ευρώ).
  • για το γ’ τρίμηνο ανεργίας, να περιορίζεται στο 55% όπως είναι και σήμερα (479 ευρώ) και το
  • για το δ’ τρίμηνο ανεργίας, να καταλήγει στο 45% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (391,95 ευρώ).

Στόχος της αυξομείωσης των ποσών είναι να ενισχυθεί η οικογένεια το πρώτο διάστημα της ανεργίας που υφίσταται σοκ εξαιτίας της αιφνιδιαστικής πτώσης του εισοδήματος.

Τα 3 βασικά σημεία του νέου συστήματος

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος θα είναι τα εξής:

  1. Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει διαφορετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σήμερα είτε δουλεύει κάποιος για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό είτε εργάζεται 20 χρόνια με μισθό 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  2. Αποτελεσματικότητα: Αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμα και να καταργηθούν πολύπλοκες διαδικασίες, για να διασφαλιστεί η απλοποίηση και η αποτελεσματικότητα της παροχής.
  3. Εμπροσθοβαρές: Δεν θα χορηγείται το ίδιο ποσό κάθε μήνα όπως τώρα, αλλά θα ξεκινάει μεγαλύτερο και θα μειώνεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι δυναμικά εμπροσθοβαρές, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τους πρώτους μήνες ανεργίας, από την απότομη μείωση εισοδήματος. Μάλιστα με τις παρεμβάσεις που προωθούνται στο νέο επίδομα ανεργίας θα ενσωματωθεί το παλιό, μαζί με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, που αναμένεται να καταργηθεί.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΔΥΠΑ, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων,  τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 263.312  άτομα, από τα οποία οι 136.333  (ποσοστό 51,8%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 126.979 (ποσοστό 48,2%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Οι άνδρες ανέρχονται σε 111.024  (ποσοστό 42,2%)  και οι γυναίκες σε 152.288  (ποσοστό 57,8%).