Vaccination: Βρώσιμο εμβόλιο κατά του covid ετοιμάζει η ομάδα iGem του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στόχο να δημιουργήσουν το πρώτο βρώσιμο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει βάλει ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Vaccination: Βρώσιμο εμβόλιο κατά του covid ετοιμάζει η ομάδα iGem του Πανεπιστημίου Κρήτης

Τα αρχικά iGEM σημαίνουν international Genetically Engineered Machine!! Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αφιερώνεται στην εξέλιξη της συνθετικής βιολογίας μέσω της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. 

Το iGEM competition είναι το κύριο πρόγραμμα του iGEM foundation. Ξεκίνησε το 2003 στο MIT με τη συμμετοχή πέντε μόνο ομάδων. Σήμερα αριθμεί πάνω από 5.000 διαγωνιζόμενες ερευνητικές ομάδες από κορυφαία πανεπιστήμια 40 χωρών (ΜΙΤ, Cambridge, Oxford, Harvard κ.ά.). 

Στόχο να δημιουργήσουν το πρώτο βρώσιμο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει βάλει ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Ως iGem Crete, με το project μας, με όνομα vaccinated έχουμε σαν κύριο στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που θα έχει ένα βρώσιμο εμβόλιο έναντι στον κορωνοϊό και ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε βάσει σχεδίου μέχρι το Νοέμβριο που θα μας αξιολογήσει μια κριτική επιτροπή του διαγωνισμού», δήλωσε στην ΕΡΤ η φοιτήτρια Βιολογίας, αρχηγός της επιστημονικής ομάδας iGEM, Μαρία – Θεοδώρα Βυτιάδου.

Τα μέλη της ομάδας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης που θα συμμετέχουν σε διεθνή διαγωνισμό μίλησαν για την πρωτοποριακή τους ιδέα, να παράξουν ένα βρώσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, βλέποντας την χαμηλή διαθεσιμότητα εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και στα απομονωμένα νησιά.

Σε ερώτηση για το πώς προέκυψε η σκέψη για τη δημιουργία βρώσιμου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο φοιτητής Βιολογίας και μέλος της ομάδας, Σωτήρης Μαρίνος, απάντησε:

«Η ιδέα των βρώσιμων εμβολίων υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει δοκιμαστεί στην ηπατίτιδα Β, με επιτυχία. Το αν θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία ή το πόσο περισσότερα πλεονεκτήματα από τα παραδοσιακά εμβόλια δεν μπορούμε να το κρίνουμε προς το παρόν».

Πώς ήρθε η ιδέα

"Υπήρχαν διάφορες ιδέες το φθινόπωρο που συστήθηκε η ομάδα. Είχαμε την καθοδήγηση από τους καθηγητές μας στο συγκεκριμένο project που είχε  τις καλύτερες προοπτικές" αναφέρει η Team Leader.

Υπεύθυνοι καθηγητές είναι ο Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής Χαράλαμπος Σπηλιανάκης και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Παναγιώτης Σαρρής.

"Μια από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις που είχαμε είναι το μέγιστο κοινωνικό καλό. Εμείς θέλουμε να εξελίξουμε την ιδέα μας και ξέρουμε πως υπάρχει μια μεγάλη επιστημονική κοινότητα για να μπορέσει να τη συνεχίσει στο μέλλον" λέει από την πλευρά του ο φοιτητής Γιώργος Αγγελάκης (Human practices).

Γιατί ένα βρώσιμο εμβόλιο

Τα βρώσιμα εμβόλια είναι γενετικά τροποποιημένα φυτά τα οποία έχουν την ικανότητα να εκφράζουν ένα η περισσότερα αντιγόνα ενός η περισσοτέρων οργανισμών.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των βρώσιμων εμβολίων έναντι των συμβατικών είναι:

  • Εύκολη παραγωγή, αποστείρωση και διανομή
  • Ευκολότερη και πιο φτηνή μεταφορά και αποθήκευση
  • Εμφανίζουν πολύ μικρό ποσοστό παρενεργειών

Σημειώνεται πως η ερευνητική ομάδα δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης υποστήριξε την από την πρώτη στιγμή, καλύπτοντας το ποσό της εγγραφής στον διαγωνισμό που ανέρχεται στα 4.633€ και μέσω υλικοτεχνικών υποδομών την υλοποίηση του project. Η ομάδα έχει έρθει ήδη σε επαφές με εταιρείες, αναζητώντας χρηματοδότηση.