Virtual justice: Ψηφιακές δίκες με τηλεκαταθέσεις μαρτύρων

Digitalisation of justice / Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης τους επόμενους 12 μήνες αναφέρεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Μιλά για τις προσπάθειες για επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης, ενώ χαρακτηρίζει τη μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή ως τη «μεγαλύτερη, ίσως, κατάκτηση των τελευταίων ετών».

Virtual justice: Ψηφιακές δίκες με τηλεκαταθέσεις μαρτύρων

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης τους επόμενους 12 μήνες αναφέρεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Μιλά για τις προσπάθειες για επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης, ενώ χαρακτηρίζει τη μετάβαση της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή ως τη «μεγαλύτερη, ίσως, κατάκτηση των τελευταίων ετών».

Τονίζει, εξάλλου, ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους, ενώ αναφέρεται και σε σημαντικά κοινωνικά θέματα, καθώς και σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ.

Κύριε υπουργέ, το μήνυμα του πρωθυπουργού για τους επόμενους 12 μήνες είναι πως η κυβέρνηση «σηκώνει τα μανίκια». Πώς αποτυπώνεται αυτό στον χώρο της Δικαιοσύνης, ποιες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σας έως το τέλος της τετραετίας;

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κατεβάσαμε ποτέ τα μανίκια. Σας θυμίζω πως τους τελευταίους 30 μήνες ψηφίστηκαν 15 νομοσχέδια αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, εισάγοντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στη Δικαιοσύνη, επιταχύνουν τους ρυθμούς απονομής της και εκσυγχρονίζουν δικαστικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν την υψηλή ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων.

Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, μέχρι τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης έχουμε στον προγραμματισμό μας ένα πυκνό νομοθετικό έργο. Επίκεινται η ψήφιση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, που εισάγει σημαντικές καινοτομίες για την αξιολόγηση και τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών, της Δικαστικής Αστυνομίας, που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του δικαστικού και νομικού κόσμου εν γένει, αλλά και το νομοσχέδιο για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία, που θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αφού -κατά κανόνα- οι επενδυτές επιδιώκουν την επίλυση των διαφορών τους μέσω διαιτησίας και χωρίς προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. 

Οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας παραμένουν αργοί, παρά τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί προς αυτήν την κατεύθυνση (π.χ. διαμεσολάβηση, ποινική διαπραγμάτευση). Υπάρχει δυνατότητα για νέες πρωτοβουλίες, ώστε να δοθεί λύση στο ακανθώδες πρόβλημα;

Η Δικαιοσύνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να ανταποκριθεί στις νέες αλλαγές. Παρά τον σύντομο χρόνο, ωστόσο, τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια είναι εξόχως ενθαρρυντικά.

Η διαμεσολάβηση μετατρέπεται σταδιακά στη συνειδητή επιλογή των πολιτών, τα Ειδικά Τμήματα για υποθέσεις επενδυτικού χαρακτήρα εκδίδουν ταχύτερα τις αποφάσεις για υποθέσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, ενώ πολλές υποθέσεις που αφορούν τον μέσο πολίτη μπορούν να εκδικαστούν πλέον σε ανώτατο βαθμό, μέσω του θεσμού της πιλοτικής δίκης που εισήχθη στην πολιτική Δικαιοσύνη με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Προφανώς, όμως, οι χαμηλές επιδόσεις στους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Και σε αυτά τα σύνθετα προβλήματα εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει. Απαιτείται συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και ενδελεχής, επιστημονική επεξεργασία των προτεινόμενων λύσεων.