Voting Rights For Greeks Abroad: Το Σχέδιο Νόμου για την κατάργηση περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων [Έγγραφο]

Σύγκρουση για την ψήφο των αποδήμων μετά τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό!! Η κυβέρνηση, με Νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Μά

Voting Rights For Greeks Abroad: Το Σχέδιο Νόμου για την κατάργηση περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων [Έγγραφο]
Voting Rights For Greeks Abroad: Το Σχέδιο Νόμου για την κατάργηση περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων [Έγγραφο]

Σύγκρουση για την ψήφο των αποδήμων μετά τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό!! Η κυβέρνηση, με Νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επιχειρεί να καταργήσει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων που είχαν νομοθετηθεί διακομματικά.....

Κατατέθηκε στη Βουλή, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν. 4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Το Σχέδιο Νόμου «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»:

Ανοίξτε το Αρχείο

Το Νομοσχέδιο, που αποτελείται από δύο άρθρα, επί της ουσίας αίρει τους περιορισμούς της φυσικής παρουσίας στη χώρα μας για τουλάχιστον δύο έτη την τελευταία τριακονταετία, αλλά και την υποβολή φορολογικής δήλωσης (καθώς και τη διακομματική επιτροπή που θα έλεγχε τη διαδικασία), αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Πέμπτη.

Οι Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Επίθεση ΚΙΝΑΛ σε ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, δεν προχώρησε σε κανένα σχόλιο αναφορικά με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για ένα ζήτημα που ρυθμίστηκε με τις ψήφους πέντε εκ των έξι κομμάτων της Βουλής.

Αντιθέτως, συνέκρινε τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη με την επιχειρηματολογία του κ. Χατζηγιαννάκη, ψέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. Περιέγραψε την πρόταση που είχε διατυπώσει το ΚΙΝΑΛ και συμπέρανε πως πρόκειται για «δικαίωση» του κόμματός της.

ΚΚΕ και Ελληνική Λύση: «Λαγός» η Τζάκρη;

Ο Μανώλης Συντυχάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, τάχθηκε αναφανδόν κατά της πρόθεσης για τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος πλαισίου και διερωτήθηκε αν η κ. Τζάκρη είναι «λαγός» της ΝΔ. «Εκτός κι αν υπάρχον κι άλλου τύπου συνεννοήσεις μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη…» πρόσθεσε με νόημα και μίλησε για «άθλια μεθόδευση» της κυβέρνησης.

«Τι είναι αυτό που σας έκανε να αλλάξετε τώρα γνώμη; Είναι γιατί η κ. Τζάκρη μπήκε σαν "λαγός";», ήταν τα παρεμφερή ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, προσθέτοντας: «Είναι γιατί έχετε υπόγεια ατζέντα με τον κ. Τσίπρα;».

Οι περιορισμοί

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει:

1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες:

α) Ευρώπης

β) Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

γ) Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και

δ) Υπολοίπων χωρών

Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.

3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται.

Για να περάσει το νομοσχέδιο

Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός Νόμος χρειάζεται η απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα.

Για την τροποποίηση και την εφαρμογή των αλλαγών, με το Νομοσχέδιο Βορίδη για να γίνει Νόμος του κράτους απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Αθροιστικά Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση διαθέτουν 190 βουλευτές.

Με διαφαινόμενη την άρνηση του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 αλλά και το «όχι« του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία.