Weather Forecast: Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ!! Με θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο έως 9 bf, έντονες βροχές και χιόνια - Η Κακοκαιρία σε πραγματικό χρόνο

Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ!! Επιδείνωση το Σαββατοκύριακο με πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια και θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο έως 9 bf [Live η Κακοκαιρία]

Weather Forecast: Έρχεται η κακοκαιρία Κάρμελ!! Με θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο έως 9 bf, έντονες βροχές και χιόνια - Η Κακοκαιρία σε πραγματικό χρόνο

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το βράδυ της Παρασκευής και το σαββατοκύριακο!! Η χώρα θα επηρεαστεί από μια ψυχρή εισβολή, ένα καθαρά χειμωνιάτικο σύστημα καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας, τις χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερα υψόμετρα, τους θυελλώδεις βοριάδες και την πτώση της θερμοκρασίας.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιώντας για την έλευση της «Κάρμελ».

Ειδικότερα, προ των πυλών βρίσκεται νέο κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Την Παρασκευή 

Ο Καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα νότια και λίγα χιόνια στα ορεινά, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Από το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο οι βροχές θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων, 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ, από το απόγευμα στα βόρεια σταδιακά θα ενισχυθούν έως 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 9 με 10 και στην υπόλοιπη χώρα τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία με την ονομασία Carmel όπως προαποφασίστηκε από τους εταίρους του group της νοτιοανατολικής Ευρώπης υπεύθυνους για την ονοματοδοσία των συστημάτων.

Η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας στον Διαδραστικό Χάρτη

Το Σαββάτο και την Κυριακή

Ειδικότερα στη χώρα μας ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση το Σαββάτο (18-12-21) και την Κυριακή (19-12-21) με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα νότια και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Αναλυτικά:

Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

1) Το πρωί του Σαββάτου τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
2) Από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας καθώς και την ανατολική Στερεά.
3) Από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής θα επηρρεαστεί η ανατολική Πελοπόννησος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.
4) Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στη βόρεια Κρήτη τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία και της Κρήτης

Οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της ανατολικής Πελοποννήσου ενώ σταδιακά θα επηρεαστούν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 600-900m).

Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Γ. Τους ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους στο Αιγαίο εντάσεως 7 με 8 και από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου τοπικά 9 μποφόρ

Το Σαββατοκύριακο περιμένουμε μια νέα κακοκαιρία με βροχές, ισχυρούς βοριάδες και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα καθώς θα κινηθούν προς τη χώρα μας πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ, ενώ μέσα στο κάδρο της νέας κακοκαιρίας θα είναι και η Αττική. Ιδιαίτερα σε Πάρνηθα, Βίλια και Κιθαιρώνα αναμένονται μεγάλα ύψη χιονιού. 

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» είναι προ των πυλών και το όνομά της προέρχεται από την... Βίβλο!

Η ΕΜΥ ενημέρωσε για την άφιξη της κακοκαιρίας «Κάρμελ» τις επόμενες ώρες, η οποία θα φέρει πολικές θερμοκρασίες και χιόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το tweet της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το όνομα της νέας κακοκαιρίας προέρχεται από το βιβλικό όρος Κάρμελ, και η συγκεκριμένη ονομασία βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων που προαποφασίστηκε από τους εταίρους ΝΑ Ευρώπης και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου.

Η ιστορία της «Κάρμελ»

Το όρος Κάρμηλος ή Κάρμελ, επίσης γνωστό στην αραβική ως όρος Μαρ Ελίας, είναι παράκτια οροσειρά στο βόρειο Ισραήλ που εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά. Η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO. Εκεί βρίσκονται πολλές πόλεις, κυρίως η πόλη της Χάιφα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, που βρίσκεται στις βόρειες και δυτικές πλαγιές.

Η ετυμολογία και το ακριβές νόημα του ονόματος Κάρμηλος αμφισβητείται, αλλά μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων μελετητών θεωρούν ότι προέρχεται από τη σημιτική ρίζα krm, το οποίο το φέρνει κοντά στο ουσιαστικό כרם (κέρεμ), μια λέξη που σημαίνει "αμπελώνας". Η προσθήκη του επιθήματος λ είναι αρκετά συχνή στα εβραϊκά.

Η κοινή εξήγηση είναι ότι η εβραϊκή λέξη κάρμελ (כַּרְמֶל) σημαίνει φυτεία, οπωρώνας, κήπος ή παρόμοια. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εβραϊκής Βίβλου, το ουσιαστικό κάρμελ φαίνεται να υποδηλώνει τα δάση και θαμνότοπους τυπικούς στον Κάρμηλο και άλλες περιοχές με μεσογειακό κλίμα στους Αγίους Τόπους, ένα ενδιάμεσο βιότοπο μεταξύ της ξηρής, ημι-ξηρής στέπας που ονομάζεται μιντμπάρ στα εβραϊκά και του για'αρ, ένα δάσος σαν εκείνο στα βουνά του Λιβάνου, με δέντρα υψηλού κορμού, όπως για παράδειγμα οι κέδροι.

Το όρος Κάρμελ

Η πολύ-κυκλοφορούμενη, παλιά ετυμολογία ότι το όνομα Κάρμελ σημαίνει «αμπελώνας ή κήπος του Θεού», που βασίζεται σε μια υποτιθέμενη συστολή του κέρεμ (αμπελώνας, κήπος) και 'ελ (ένα όνομα του Θεού), δεν έχει φιλολογική βάση. Είναι γραμματικά λάθος και επίσης δεν υποστηρίζει τον τρόπο που χρησιμοποιείται το ουσιαστικό στην εβραϊκή Βίβλο.

Ο Ωριγένης και εν μέρει ο Ιερώνυμος έδωσαν στις ερμηνείες τους το όνομα ακόμα πιο αβάσιμη σημασιολογική τροπή, ισχυριζόμενοι ότι σημαίνει «γνώση της περιτομής».