World Cup 2026: Επίσημες οι αλλαγές στο Μουντιάλ 2026 / 104 αγώνες με 48 ομάδες - Οι 32 περνούν στη β' φάση 

World Cup 2026 / Η FIFA επιβεβαίωσε τη νέα εντυπωσιακή μορφή 104 αγώνων για τους τελικούς σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, καθώς καταργούνται οι όμιλοι τριών ομάδων. Η FIFA ενέκρινε μια αλλαγή που καθορίζει τη μορφή του μεγαλύτερου και μακροβιότερου πρωταθλήματος στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

World Cup 2026: Επίσημες οι αλλαγές στο Μουντιάλ 2026 / 104 αγώνες με 48 ομάδες - Οι 32 περνούν στη β' φάση 

World Cup 2026 / Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα έχει 104 αγώνες αντί των παραδοσιακών 64 αγώνων λόγω της διευρυμένης μορφής με τη συμμετοχή 48 ομάδων, ανακοίνωσε η παγκόσμια ποδοσφαιρική οργάνωση FIFA την Τρίτη μετά το συνέδριό της στο Κιγκάλι της Ρουάντα.

Η διοργάνωση του 2026, την οποία θα συνδιοργανώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και το Μεξικό, θα είναι η πρώτη διοργάνωση του τετραετούς τουρνουά στην οποία συμμετέχουν 48 ομάδες. Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου.

«Το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε ομόφωνα την προτεινόμενη τροποποίηση στη μορφή αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 από 16 ομίλους των τριών σε 12 ομίλους των τεσσάρων με τις δύο πρώτες και τις οκτώ καλύτερες τρίτες ομάδες να προχωρούν στον γύρο των 32», επιβεβαίωσε η FIFA.

«Η αναθεωρημένη μορφή μετριάζει τον κίνδυνο συνδιαλλαγής και διασφαλίζει ότι όλες οι ομάδες παίζουν τουλάχιστον τρεις αγώνες, ενώ παρέχει ισορροπημένο χρόνο ξεκούρασης μεταξύ των ομάδων.»

Αν και η αρχική ιδέα μιλούσε για 16 ομίλους με τρεις ομάδες, εκ των οποίων οι δύο πρώτες θα έπαιρναν την πρόκριση στα νοκ-άουτ (θα προκρίνονταν, δηλαδή, 32 ομάδες), στην πορεία εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των εύλογων φόβων πως οι ομάδες θα μπορούσαν να «στήσουν» τα μεταξύ τους αποτελέσματα για να προκριθούν χέρι-χέρι στην επόμενη φάση, αλλά και αυτού πως από εμπορική σκοπιά τα τελευταία παιχνίδια των ομίλων δεν θα προσέλκυαν πολύ ενδιαφέρον. Σε εκείνο το σενάριο θα μιλούσαμε για τουρνουά 80 αγώνων.

Αφότου ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πείστηκε εν τέλει από τις φωνές οι οποίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο, φαίνεται πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα πάει στο μοντέλο των 12 ομίλων με τέσσερις ομάδες, εκ των οποίων δεν θα προκρίνονται μόνον οι δύο πρώτοι, αλλά κι οι οκτώ καλύτεροι τρίτοι, τουτέστιν αποκλεισμός για μόλις τέσσερις εθνικές που δεν μπόρεσαν να μπουν στην πρώτη δυάδα των γκρουπ.

Για να μην επεκταθεί όλο το πρόγραμμα, σενάριο που κατ' επέκταση θα επηρέαζε τις υποχρεώσεις των συλλόγων σε εγχώρια πρωταθλήματα και ηπειρωτικά τουρνουά, η FIFA δείχνει πως πρόκειται να μειώσει την προετοιμασία των ομάδων από τις 23 στις 16 ημέρες. Έτσι, οι 56 ημέρες της διοργάνωσης θα παραμείνουν ως έχουν, με τις 40 να αφορούν στους αγώνες.

Υπενθυμίζουμε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο 32 ομάδων στο Κατάρ πέρυσι είχε συνολικά 64 αγώνες που ολοκληρώθηκαν σε 29 ημέρες. Την τελευταία φορά που το Μεξικό (1986) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (1994) φιλοξένησαν Παγκόσμιο Κύπελλο, υπήρχαν μόνο 24 ομάδες.

Το τουρνουά είχε 32 ομάδες από το τουρνουά του 1998 στη Γαλλία, με οκτώ ομίλους των τεσσάρων και τους φιναλίστ να παίζουν επτά παιχνίδια ο καθένας. Αλλά οι ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό το 2026 θα παίξουν πλέον οκτώ αγώνες συνολικά.

Με βάση το νέο ημερολόγιο αγώνων που εγκρίθηκε από το συμβούλιο της FIFA , ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2026 θα διεξαχθεί την Κυριακή, 19 Ιουλίου 2026, με την υποχρεωτική περίοδο αποδέσμευσης να ξεκινά στις 25 Μαΐου 2026, μετά τον τελευταίο επίσημο αγώνα συλλόγων στις 24 Μαΐου 2026 (ενδέχεται να ισχύουν εξαιρέσεις για τον τελικούς των διοργανώσεων συλλόγων έως τις 30 Μαΐου 2026, με την επιφύλαξη της έγκρισης της FIFA).

Το Διεθνές Καλεντάρι Αγώνων Ανδρών 2025-2030 θα διαμορφωθεί ως εξής:
- Μάρτιος: ένα παράθυρο εννέα ημερών, δύο αγώνων
- Ιούνιος: ένα παράθυρο εννέα ημερών, δύο αγώνων (συμπεριλαμβανομένων φιλικών για την προετοιμασία των τελικών τουρνουά όπου χρειάζεται)
- Τέλη Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου: ένα παράθυρο 16 ημερών, τεσσάρων αγώνων (θα εισαχθεί από το 2026, με δύο παράθυρα εννέα ημερών, δύο αγώνων που θα διατηρηθούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2025)
- Νοέμβριος: ένα παράθυρο εννέα ημερών, δύο αγώνων.