Χρήστος Βερώνης για την αδιάλειπτη επιτήρηση και συντήρηση των δικτύων της ΔΕΥΑΜ και την νέα αφαλάτωση στην Άνω Μερά - Πού απέδωσε την πτώση πίεσης του νερού [Videos]

Mayor of Mykonos, Christos Veronis / Χρήστος Βερώνης για την αδιάλειπτη επιτήρηση και συντήρηση των δικτύων της ΔΕΥΑΜ καθώς και την νέα αφαλάτωση στην Άνω Μερά - Πού απέδωσε την πτώση πίεσης του νερού

Χρήστος Βερώνης για την αδιάλειπτη επιτήρηση και συντήρηση των δικτύων της ΔΕΥΑΜ και την νέα αφαλάτωση στην Άνω Μερά - Πού απέδωσε την πτώση πίεσης του νερού [Videos]

Σε κοινές δηλώσεις, στο MykonosTicker.Tv, για θέματα της ΔΕΥΑΜ προχώρησαν ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, Δημήτρη Λαζαρίδη,μετά την συνάντησή τους, την Παρασκευή 17/05,  στο Δημαρχείο.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Μυκόνου, Δημήτρης Λαζαρίδης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που προέβη η ΔΕΥΑΜ για το πρόβλημα της μειωμένης πίεσης νερού, την περίοδο του Πάσχα, στη περιοχές Άγιος Στέφανος και Χουλάκια, και εν συνεχεία μίλησε για τον εντοπισμό - αποκατάσταση της βλάβης, την επίλυση του προβλήματος και την σταδιακή επαναϋδροδότηση των περιοχών.

Παρακολουθήστε video:

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, στην αρχή των δηλώσεων του στο MykonosTicker.Tv, περιέγραψε λεπτομερώς τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν το συνεργείο της ΔΕΥΑΜ και το συνεργαζόμενο μ΄ αυτήν Ειδικό συνεργείο, για τον εντοπισμό του ζητήματος πτώσης της πίεσης του νερού, στα υψηλά σημεία του Αγίου Στεφάνου αλλά και στα απομεμακρυσμένα Χουλάκια.

Εν συνέχεια, αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της βλάβης και στην σταδιακή επαναϋδροδότηση των περιοχών με επαρκή ποσότητα νερού και με την απαιτούμενη πίεση.

Σχετικά με το δίκτυο αποχέτευσης τόνισε μεταξύ άλλων, "την συνεχή επιτήρηση και συντήρηση των αντλιοστασίων από συνεργαζόμενη εταιρεία", και συνεχίζοντας γνωστοποίησε την ενσωμάτωση των έξυπνων τεχνολογιών, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία  "η οποία θα μεριμνά τον καθαρισμό και την επισκευή των αγωγών των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης με ειδικά μηχανήματα επιτόπιας επιθεώρησης, τεχνολογίας "pigging", τα οποία εισάγονται σε αγωγούς για την εκτέλεση δραστηριοτήτων καθαρισμού και επιθεώρησης, ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πώς "έχουν τη δυνατότητα όταν διαπιστώσουν, κατά την ώρα που καθαρίζουν μέσα, μία βλάβη, ταυτόχρονα να την αποκαθιστούν", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην διαχείριση των υδατικών πόρων και στο δίκτυο ύδρευσης της Μυκόνου, επεσήμανε ότι: "Τα έργα - αφαλατώσεις έχουν διασφαλίσει την επάρκεια του νερού για τους καλοκαιρινούς μήνες και προανήγγειλε την δημιουργία νέας αφαλάτωσης στην Άνω Μερά, που εκτιμάται ότι θα καλύπτει σε καθημερινή βάση και τις ανάγκες των υδροφόρων οχημάτων (βυτίων) για την τροφοδοσία των εκτός δικτύου ύδρευσης κατοικιών", κατέληξε.

Παρακολουθήστε video:

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Δημάρχου, Χρήστου Βερώνη:

Από τότε που αναλάβαμε τον Δήμο Μυκόνου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευση και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΜ) καταβάλει τεράστιες προσπάθειες με το προσωπικό, το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο της, Δημήτρη Λαζαρίδη σε ζητήματα επεκτάσεων αναβαθμίσεων και επισκευών στην ύδρευση και την αποχέτευση.

Πού αποδίδεται η βλάβη στον αγωγό του Τούρλου και η πτώση της πίεσης του νερού σε Άγιο Στέφανος και Χουλάκια

Της ημέρας του Πάσχα παρατηρήθηκε το φαινόμενο, τα υψηλά μέρη, του Αγίου Στεφάνου αλλά και στα Χουλάκια τα απομεμακρυσμένα, να μην έχουν νερό.

Είναι γεγονός ότι στα υψηλά μέρη, όταν είχε γίνει το δίκτυο και η επέκταση, εγνώριζαν όλοι, ότι στις ώρες αιχμής το νερό δεν μπορεί να πάει εκεί. Θα μπορούσε ίσως να πάει τη νύχτα και να γεμίσει τις δεξαμενές.

Στην αρχή τις ημέρες του Πάσχα, το φαινόμενο δεν ήταν αντιληπτό, στη συνέχεια όμως, άρχισε ο πρόεδρος με το προσωπικό, τον Μηνά Σαμοθράκη, τον Κώστα Ξυδάκη και το ειδικό συνεργείο των ιδιωτών, να το παρακολουθούν.

Ενώ λοιπόν η πίεση στο χαμηλό μέρος, δηλαδή στο δρόμο του Τούρλου που είναι χαμηλά, κοντά στη θάλασσα, ήταν 12.5 ατμόσφαιρες. Γιατί τόσο; Δηλαδή το maximum που θα μπορούσε να δώσει, θα σπάσουν οι αγωγοί ή θα σπάσουν μες στα σπίτια οι σωλήνες. Η πίεση δεν έφτανε ψηλά για να δώσει νερό, βάσει της πίεσης αυτής δεν έφτανε το νερό ψηλά, άρα κάτι συνέβαινε.

Έτσι λοιπόν, είδαν ότι ενώ το μανόμετρο μένει σταθερό, το φίλτρο που είναι στο μανόμετρο, εκεί στο γεφυράκι του Τούρλου ήταν γεμάτο μπάζα, και το καθάρισαν.

Αλλά εδόθηκε εντολή γύρω από το φρεάτιο να σκαφτεί ο δρόμος και να σκαφτεί η σωλήνα από τη μία και από την άλλη και να κοπεί - να διαλυθεί. Εκεί βρέθηκε ότι η σωλήνα ήταν γεμάτη μπάζα, όπως δείχνουν και τα σχετικά βίντεο, την άνοιξαν, την καθάρισαν, και απαιτούνται και συσκευές στο χειμώνα. Μετά από 7- 8 μήνες θα γίνουν και άλλες επισκευές. Την καθάρισαν λοιπόν, αλλά παρά ταύτα δεν ήταν ικανοποιητικό το αποτέλεσμα όπως θα έπρεπε να είναι. 

Έτσι λοιπόν, έφτασαν στο λιμάνι του Τούρλου, αφού είναι στο ίδιο υψόμετρο και εκεί η πίεση θα έπρεπε να είναι 12,5, για να μπορείς να δώσεις, στα ψηλά σημεία του Αγίου Στεφάνου και προς τα Χουλάκια, νερό εκεί η πίεση έπεφτε δραματικά.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, κλείνοντας βάνες μέσα στο τούνελ, που είναι πάνω στη νησίδα του λιμένος, (υπάρχει τούνελ όπου διασχίζει όλο το λιμάνι και όπου μπαίνουν άνθρωποι), η σωλήνα είχε σχισθεί και χανόταν, επί πόσο καιρό δεν ξέρουμε, νερό. 

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να αυξηθεί η πίεση, να χάνεται νερό και να μην τροφοδοτούνται τα υψηλά σημεία των περιοχών.

Εντόπισαν λοιπόν αυτή τη βλάβη τη διόρθωσαν και αυτή, και απεκαταστάθη η πίεση του νερού στα υψηλά σημεία των περιοχών και τώρα μέχρι αυτή τη στιγμή και βάσει των ελέγχων που γίνονται, τα υψηλά σημεία του Αγίου Στεφάνου και προς τα Χουλάκια, έχουν νερό.

Συνεχής επιτήρηση και συντήρηση των υφιστάμεμων ανλτιοστασίων αποχέτευσης και καθαρισμός των αγωγών με μηχανήματα νέας τεχνολογίας

Θα πρέπει να πω η ΔΕΥΑΜ καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, έως ότου να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τα μεγάλα έργα και υπάρχουν και χρήματα και κινδυνεύουν να χαθούν, διότι τα έργα αυτά δεν δημοπρατήθηκαν. 

Γίνονται προσπάθειες, επαναλαμβάνω, να συντηρηθούν τα υπάρχοντα τώρα στην αποχέτευση. Μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή των νέων αντλιοστασίων, στα παλιά αντλιοστάσια γίνονται επισκευές συνεχείς.

Ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ειδική εταιρεία, που έχει αναλάβει για τους καλοκαιρινούς μήνες, από μηχανικούς και ηλεκτρολόγους, να βρίσκεται σε 24ωρη βάση στα υφιστάμενα αντλιοστάσια προκειμένου να μην σημειωθούν βλάβες.

Διότι οι βλάβες που εσημειώνοντο δεν ήταν σπουδαίες, δεν ήταν καταστροφές, αλλά γινόντουσαν, διότι δεν υπήρχε κάποιος άνθρωπος ή να σηκώσει το θερμικό ή όταν πέσει το ρεύμα να δει αν παίρνει η γεννήτρια, παρ' όλο που υπάρχουν αυτοματισμοί, εδώ στα κινητά, που σου δείχνουν τις βλάβες και όταν συμβαίνουν, χτυπάει το τηλέφωνο.

Έτσι λοιπόν σήμερα έχει έρθει ειδικό συνεργείο θα είναι όλο το χρόνο, ευελπιστούμε, πληρώνεται ακριβά και βρίσκεται όλες τις ημέρες και τις ώρες πάνω από όλα αντλιοστάσια (και του Πλατύ Γιαλού) τα συντηρεί τα επιβλέπει και κάνει περιοδείες συνεχώς εκεί  (από τη Μεγάλη Παρασκευή) και συνεχίζει ούτως ώστε να μην έχουμε τα περισυνά φαινόμενα.

Ταυτόχρονα έχει βγει διαγωνισμός και έρχεται εταιρεία από τη Βόρειο Ελλάδα με ειδικά μηχανήματα επιτόπιας επιθεώρησης, τεχνολογίας "pigging", είναι μία από τις λίγες που υπάρχουν, να καθαρίσει με ειδικές κεφαλές όλο το δίκτυο της αποχέτευσης, παντού όπου υπάρχει.

Μπαίνει ανάλογη κεφαλή, ανάλογης διατομής και θα καθαρίσει το δίκτυο. Ακόμα δε, τα μηχανήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα όταν διαπιστώσουν, κατά την ώρα που καθαρίζουν μέσα, μία βλάβη, υπάρχει δηλαδή σχίσιμο του αγωγού, μόνα τους τα μηχανήματα το αποκαθιστούν, αποκαθιστούν τη βλάβη.

Είναι μια μοντέρνα τεχνολογία, για την οποία έχει γίνει διαγωνισμός κι έρχονται να ελέγξουν όλα τα δίχτυα του νησιού.

Έρχεται νέα μονάδα αφαλάτωσης που θα καλύπτει και τις ανάγκες των υδροφόρων

Ταυτόχρονα εκτός από την αφαλάτωση, την καινούργια που έγινε το χειμώνα, επιπλέον το 2.000 κυβικών, στο λιμάνι το παλιό, υπάρχουν 2 και 2,(τέσσερα) και 2 πού έγιναν το χειμώνα, λίγο πριν αναλάβουμε, σύνολο έξι χιλιάδες (6.000) κυβικά.

Εκτός από τις μονάδες αφαλάτωσης, όλες, πού λειτουργούν στον Κόρφο μαζί με τη μονάδα του ιδιώτη που δίνει κοντά στις τρείς χιλιάδες (3.000) κυβικά, αν θυμάμαι σωστά, τις δικές μας που δίνουν 3,500 έως 4.000 κυβικά ημερησίως, η μία και 2.000 κυβικά ημερήσιως η άλλη, έρχεται νέα μονάδα αφαλάτωσης.

Επειδή υπάρχει μεγάλη λειψυδρεία, έρχεται μονάδα αφαλάτωσης η οποία θα δίνει, άλλα 1.600 κυβικά ημερησίως, και θα τοποθετηθεί αν δεν κάνω λάθος το παλιό λιμάνι.

Διότι πρέπει να πούμε ότι τα φράγματα και ται διυλιστήρια των φραγμάτων δεν λειτουργούν, επειδή τα φράγματα είναι πολύ χαμηλά. Αυτό εχει σαν αποτέλεσμα την απόληψη που μπορούμε να έχουμε, να είναι μικρή, οπότε τα κρατά η ΔΕΥΑΜ για τέλη Ιουλίου η Αύγουστο αν απαιτηθεί, και δεδομένου ότι τώρα η Χώρα Μυκόνου (οι αφαλατώσεις της Χώρας), δίνει νερό και στην Άνω Μερά αφού δεν δουλεύει εκεί το διυλιστήριο.

Άρα λοιπόν, έχουμε πάνω από 16.000 - 17000 κυβικά ημερήσιως το καλοκαίρι, με σκοπό να παίρνουν και τα βυτία, ειδικά, η τελευταία αφαλάτωση η οποία έρχεται, έχει αυτόν τον σκοπό, να παίρνουν και τα βυτία για να τροφοδοτείται ο κόσμος. Διότι το πρόβλημα δεν είναι τι υδρεύεις έχεις εσύ και που είναι τα δίκτυα σου, είναι και αυτοί που δεν υδρεύονται, με τι τρόπο θα βρούνε νερό.

Αυτά γίνονται προς το παρόν και συνεχίζουμε!!!