2023 Chinese pneumonia: Η κινεζική «πνευμονία» έφθασε στην Ευρώπη: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα σε παιδιά

2023 Chinese pneumonia / Η κινεζική «πνευμονία» έφθασε στην Ευρώπη: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα σε παιδιά

2023 Chinese pneumonia: Η κινεζική «πνευμονία» έφθασε στην Ευρώπη: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα σε παιδιά

2023 Chinese pneumonia / Η κινεζική «πνευμονία» έφθασε στην Ευρώπη: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα σε παιδιά

Αυξάνονται τα κρούσματα της λεγόμενης «λευκής πνευμονίας» στην Ευρώπη, καθώς η Κίνα μάχεται με ένα νέο κύμα αναπνευστικών ασθενειών που προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές

Η Ιρλανδία και η Γαλλία είναι μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καταγράψει απότομη αύξηση των κρουσμάτων παιδικής πνευμονίας, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της αναπνευστικής νόσου.

Χαρακτηρίζεται «περιπατητική πνευμονία» ή σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός», όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης. Τόνισε ότι «μας ανησυχεί η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια».

«Λόγω των εμβολιασμών υπάρχει προστασία από πολλά μικρόβια και βοηθάει το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι πχ. για τον πνευμονόκοκκο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι μια αύξηση στα κρούσματα, όπως καταγράφουν πολλές χώρες στην Ευρώπη».

Αύξηση των λοιμώξεων από πνευμονία που οφείλεται στο βακτήριο μυκόπλασμα (Mycoplasma pneumoniae) έχει αναφερθεί στην Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία. Στη Δανία και τη Γαλλία ειδικότερα, οι λοιμώξεις έχουν εμφανιστεί σε επίπεδα επιδημίας, με τη Δανία να σημειώνει τριπλάσια αύξηση των κρουσμάτων από τον Οκτώβριο,αναφέροντας συνολικά 541 κρούσματα μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Η Airfinity, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, αναφέρει ότι η Γαλλία παλεύει επίσης με λοιμώξεις σε επίπεδο επιδημίας. Η Ολλανδία την ίδια ώρα έχει σημειώσει αύξηση 124% σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου έτους. Στην Ιρλανδία, το άλμα είναι λιγότερο δραματικό με 15 περιπτώσεις Mycoplasma pneumoniae να αναφέρονται σε παιδιά και εφήβους, αυξημένες κατά δεκατέσσερις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στην Κίνα, το σύμπλεγμα των λοιμώξεων, κοινώς γνωστό ως «περιπατητική πνευμονία», έχει γεμίσει ασφυκτικά πολλά νοσοκομεία και έχει αποδοθεί στην άρση των περιορισμών κατά της Covid-19 που μεγεθύνουν την εμφάνιση ασθενειών που συνήθως εμφανίζονται τη χειμερινή περίοδο.

Η ασθένεια ήρθε στο επίκεντρο την περασμένη εβδομάδα όταν ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αναφορές αδιάγνωστης πνευμονίας σε νοσοκομεία παίδων στο Πεκίνο, το Λιαονίνγκ και άλλες περιοχές της χώρας. Οι κινεζικές αρχές είπαν ότι δεν έχουν στοιχεία για τυχόν νέα ή «καινοφανή» παθογόνα που προκαλούν το κύμα πνευμονίας, αν και διεθνώς ορισμένοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τη διαφάνεια της χώρας.

Χώρες σε όλη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Νεπάλ, της Ταϊβάν και της Ταϊλάνδης αύξησαν την επιτήρηση και είπαν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε επαγρύπνηση για περιπτώσεις πνευμονίας. Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω της επαφής με σταγονίδια από τη μύτη και το λαιμό των μολυσμένων ατόμων και είναι πιο συχνή στα παιδιά παρά στους ενήλικες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς επιπλοκές μέσω μιας σειράς αντιβιοτικών, ωστόσο, η αντίσταση στα αντιβιοτικά προκαλεί ανησυχία. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην Ασία, όπου τα ποσοστά αντοχής στη μακρολίδη, ένα είδος αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πνευμονίας, έχουν φτάσει το 90%.