27th Economist Gov't Roundtable / «Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι ο σημαντικότερος στόχος»-Τοποθετήσεις Γ. Τιμοσένκο, Ζ. Ζάεφ, Α. Σαρκισιάν, Ντ. Μπακογιάννη
27th Annual Economist Government Roundtable / «Ο πιο σημαντικός στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στον κόσμο» τόνισε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yulia Tymoshenko, ευχαριστώντας για τη στήριξη των δυτικών χωρών προς τη χώρα της, τους τελευταίους είκοσι μήνες.

27th Annual Economist Government Roundtable / «Ο πιο σημαντικός στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στον κόσμο» τόνισε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Yulia Tymoshenko, ευχαριστώντας για τη στήριξη των δυτικών χωρών προς τη χώρα της, τους τελευταίους είκοσι μήνες.
«Εξαιτίας αυτής της στήριξης η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται και να επιβιώνει και έχει γίνει πιο δυνατή» είπε η κ. Τιμοσένκο και πρόσθεσε:
«Οι στρατιώτες, οι πολίτες της Ουκρανίας, με θάρρος σκοπεύουν να νικήσουν για να αποκαταστήσουν την αυτοκυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Μπαίνουμε σε ένα καινούργιο στάδιο του πολέμου, όπου έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε πυραύλους για να πλήξουμε τις βάσεις των εχθρών πέρα από το δικό μας έδαφος. Τους τελευταίους είκοσι μήνες ανακτήσαμε επαρχίες, τη Χερσώνα, την οποία παράνομα η Ρωσική Ομοσπονδία την είχε θέσει υπό το δικό της έλεγχο. Είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Θα νικήσουμε».
Η κ. Τιμοσένκο υποστήριξε ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες παντού στον κόσμο, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά προκλήσεις από «αντιδημοκρατικά και ανελεύθερα καθεστώτα», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει η αντίδραση να είναι συντονισμένη και πολύ πιο έντονη, με ηγεσία δυνατή από τη Δύση και την ΕΕ».
«Πολύ συχνά με ρωτούν, εάν θεωρώ ότι πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τη Ουκρανία. Δεν θεωρώ ότι έχουμε δύο πολέμους, έχουμε έναν πόλεμο. Κατά των δικτατόρων και των ανελεύθερων καθεστώτων, εις βάρος των ελεύθερων ανθρώπων. Και θέλω να εκφράσω την υποστήριξη μου προς τον λαό του Ισραήλ που υπερασπίζεται το δικαίωμα του να ζει με ειρήνη. Το ίδιο και ο λαός της Ουκρανίας υπερασπίζεται το δικαίωμα του να ζει με ελευθερία» είπε η κ. Τιμοσένκο και πρόσθεσε:
«Η δημοκρατία πρέπει να νικήσει, οι απολυταρχίες να ηττηθούν. Να κερδίσουμε τη μάχη της δημοκρατίας απέναντι στις δικτατορίες και τα αυταρχικά καθεστώτα. Η νίκη πρέπει να είναι ξεκάθαρη, δεν μπορεί να περιλαμβάνει τις πενήντα αποχρώσεις του γκρι, πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ασπρόμαυρη, να αγκαλιάζει τις αρχές μας. Ας πολεμήσουμε όλοι για την πραγματική νίκη για όλους».
Η κ. Τιμοσένκο ευχαρίστησε επίσης και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υποστήριξη προς την Ουκρανία και το λαό της.
Ζόραν Ζάεφ: Σε πρώτο ρόλο ο διάλογος και η διπλωματία
Την καίρια σημασία που έχει ο διάλογος και η διπλωματία σε θέματα διενέξεων, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev (Ζόραν Ζάεφ), φέρνοντας ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναφέρθηκε και στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή.
«Είναι πραγματικά βάρβαρο αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στη Γάζα. Οι άνθρωποι εκλέγουν ηγέτες για να δρουν προληπτικά στις κρίσεις, ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες ζωών» υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε:
«Πρέπει να δείξουμε εγκράτεια και η διπλωματία και ο διάλογος να είναι προτεραιότητα. Οι απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα πρέπει θα δοθούν από τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου και πρέπει να δοθούν σύντομα, ώστε να επικρατήσουν».
Ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα «πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών» μέσα από τη διπλωματία, σημειώνοντας τα οφέλη της για τη χώρα του, την ένταξη στο ΝΑΤΟ, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής της προοπτικής και τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ελλάδα και ευχαρίστησε και τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμβολή του στην επίτευξη της συμφωνίας, αλλά και τον σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του απέναντι στη συμφωνία «στο όνομα της φιλίας» ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών που υπογράφηκε στο παρελθόν είχε στόχο να θέσει τα θεμέλια ενός σημαντικού μέλλοντος. Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, αλλά πρέπει να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα, μέσα από τον διάλογο, τις στιγμές που φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατηγικός εταίρος για τη χώρα του και ότι «υπάρχουν εργαλεία για δημοκρατικές λύσεις», επισημαίνοντας ότι αυτά μπορούν να βοηθήσουν και στην επίλυση των διαφορών της χώρας του με τη Βουλγαρία. Τέλος, σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων πρόσθεσε:
«Η ΕΕ έχει πολλά εργαλεία, αλλά δεν τα χρησιμοποιεί. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στα Δυτικά Βαλκάνια από την ευρωπαϊκή προοπτική. Η έλλειψη δράσης οδηγεί σε διενέξεις».
«Η ειρήνη που πραγματοποιείται μέσα από τον διάλογο είναι καταλυτική» συνέχισε ο κ. Ζάεφ, επισημαίνοντας ότι το 2019, τρεις πρωθυπουργοί, της Αλβανίας, της Σερβίας και της Β. Μακεδονίας, υπέγραψαν συμφωνίες για περιφερειακή διασυνδεσιμότητα και συνεργασία και πρόσθεσε:
«Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι μέρος της ψυχοσύνθεσης των Βαλκανίων και όλοι θα είμαστε μαζί. Χρειαζόμαστε να αντισταθούμε στις απολυταρχίες και οι δημοκρατικές φωνές πρέπει να υπερισχύσουν παντού, για αυτό και οι συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων είναι απαραίτητες για όλους μας».
Αρμέν Σαρκισιάν: Να προσέξουμε τις συγκρούσεις στα μικρότερα κράτη - Οι επόμενες μπορεί να είναι μεγαλύτερες
Στις τραγικές εμπειρίες από τον πρόσφατο πόλεμο στον Καύκασο, αλλά και από την προηγούμενη πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στη χώρα του και το Αζερμπαϊτζάν το 2020, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αρμενίας, Armen Sarkissian (Αρμέν Σαρκισσιάν).
«Έχουμε πάνω από 100.000 πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραπάχ στο έδαφος της Αρμενίας, υπάρχουν χιλιάδες νεκροί, πολύ περισσότεροι τραυματίες. Και το 2020, την εποχή του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν