Coronavirus Cruise journey : Ρευστότητα αναζητούν οι κολοσσοί της παγκόσμιας κρουαζιέρας για να μην βουλιάξουν

Δραματική η κατάσταση στην παγκόσμια κρουαζιέρα. Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι δεμένα. Στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι συνολικές ζη

Coronavirus Cruise journey : Ρευστότητα αναζητούν οι κολοσσοί της παγκόσμιας κρουαζιέρας για να μην βουλιάξουν
Coronavirus Cruise journey : Ρευστότητα αναζητούν οι κολοσσοί της παγκόσμιας κρουαζιέρας για να μην βουλιάξουν

Δραματική η κατάσταση στην παγκόσμια κρουαζιέρα. Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι δεμένα. Στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι συνολικές ζημιές , σε πρώτη εκτίμηση ..... Αν και οι εταιρείες προγραμματίζουν την έναρξη δρομολογίων τον προσεχή Ιούνιο, οι εκτιμήσεις των στελεχών τους κάνουν λόγο για σταδιακή αποκατάσταση της καθημερινότητας από το φθινόπωρο. Υπάρχουν όμως και απόψεις που υποστηρίζουν ότι το 2020 αλλά και το 2021 είναι χαμένες χρονιές για την κρουαζιέρα.

Οι εταιρείες κολοσσοί αναζητούν ρευστό χρήμα για να αντέξουν. Δανείζονται από funds με υψηλό επιτόκιο για να μην βουλιάξουν

Στο πλαίσιο αυτό ο κολοσσός της παγκόσμιας κρουαζιέρας η Carnival Corporation, με στόλο 100 κρουαζιερόπλοιων, πούλησε το 8,2% του μετοχικού της κεφαλαίου στο κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας-Public Investment Fund.

“Δεν μπαίνουν οι Άραβες στην κρουαζιέρα. Η κίνηση έγινε από την πλευρά της εταιρείας για να ενισχύσει το ταμείο της και να μπορέσει να αντέξει μέσα στην κρίση” επεσήμαναν στελέχη της αμερικανικής αγοράς.

Το ταμειακό απόθεμα της Carnival μειώθηκε κατά 80% τον τελευταίο χρόνο και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χάσει χρήματα το 2020, αν και δεν είναι ακόμα σίγουρο το ποσό.

Το PIF διαχειρίζεται 300 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η UBER και η TESLA.

Στις αρχές Απριλίου η Carnival σήκωσε δισεκατομμύρια δολάρια μέσω κυρίως ιδίων κεφαλαίων και debt offerings καθώς επιδιώκει να παραμείνει σε λειτουργία ενώ η επιχείρηση έχει σταματήσει εν μέσω του κορωναϊού.

Η εταιρεία έχει χάσει ήδη 781 εκατομμύρια δολάρια έναντι 336 εκατομμυρίων τζίρου πέρσι. Τα πλοία της εταιρείας σταμάτησαν να κάνουν κρουαζιέρες στις 13 Μαρτίου και η διοίκησή της προγραμματίζει την επανέναρξη μέσα στον Ιούνιο.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές οι εισηγμένες εταιρείες κρουαζιέρας σε αυτές τις σκληρές συνθήκες θα μπορέσουν να πληρώνουν τους επόμενους λογαριασμούς τους μόνο για τους επόμενες έξι με εννέα μήνες.

Σε δανεισμό προχώρησε και η ROYAL CARIBBEAN.