Cruise Season 2024: Συνάντηση Αθανάσιου Κουσαθανά – Μέγα με την ΕΕΚΦΝ για την αναπτυξιακή προοπτική της κρουαζιέρας στην Μύκονο

Cruise Season 2024 / Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας, είχε συνάντηση με την  Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας για την αναπτυξιακή προοπτική της κρουαζιέρας στην Μύκονο.

Cruise Season 2024: Συνάντηση Αθανάσιου Κουσαθανά – Μέγα με την ΕΕΚΦΝ για την αναπτυξιακή προοπτική της κρουαζιέρας στην Μύκονο

Cruise Season 2024 / Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας, είχε συνάντηση με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας για την αναπτυξιακή προοπτική της κρουαζιέρας στην Μύκονο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για την κρουαζιέρα, καθώς και η χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής, απέναντι σε έναν τομέα που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Οικονομίας της Μυκόνου.

Η Ελλάδα το 2023 υποδέχτηκε μεγαλύτερο αριθμό επιβατών σε σύγκριση με το 2019 με πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και φυσικά τον Πειραιά. Στη Μύκονο το 2023 έγιναν 736 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων έναντι 608 το 2019 με 1,189 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 685.918 το 2019 ποσοστό αύξησης 73,4%.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, Αθανάσιο Κουσαθανά – Μέγα,και φορείς της Μυκόνου που έχουν αρμοδιότητα στην λειτουργία του λιμανιού με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταιρειών κρουαζιέρας. Συζητήθηκαν θέματα για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των μεταφερομένων με αυτά εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών στον μεγάλο αυτό τουριστικό προορισμό, την Μύκονο.

Συγκεκριμένα:

i. Θέματα σχετικά με τα δρομολόγια των πλοίων, την παραμονή τους στα κρηπιδώματα στο λιμάνι Τούρλου όπου παραβάλουν, καθώς και στο αγκυροβόλιο, από όπου αποβιβάζονται οι επιβάτες με τα σκάφη των Λεμβούχων. Στο θέμα αυτό έγινε εκτεταμένη αναφορά για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός τις περιόδους αιχμής του θέρους, οπότε και συμβαίνει να υπάρχουν ταυτόχρονες αφίξεις μεγάλου αριθμού κρουαζιεροπλοίων.

Τονίστηκε ότι, η τήρηση του συστήματος berth allocation, θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το συντομότερο ώστε, να ενημερώνονται έγκαιρα οι διαχειρίστριες εταιρείες – χρήστες, σχετικά με τη δυνατότητα παραβολής των πλοίων στις εγκαταστάσεις λιμένος ή στα αγκυροβόλια. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται συνωστισμός, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταλαιπωρία των επιβατών.

ii. Έγινε ειδική αναφορά στην ανάγκη παραχώρησης μήκους κρηπιδώματος στο παλιό λιμάνι, προκειμένου για την εξυπηρέτηση των σκαφών που αποβιβάζουν τους επιβάτες εκεί, σημείο από το οποίο διευκολύνεται η επίσκεψη των στα ενδιαφέροντα της ευρύτερης περιοχή.

iii. Επισημάνθηκε ότι, η κλιματική αλλαγή και οι δύσκολες καταστάσεις που ζήσαμε την περασμένη τουριστική περίοδο, είναι θέμα για το οποίο επιβάλλεται να υπάρχει έγκαιρα σχεδιασμός για τα επιβαλλόμενα κατά περίπτωση μέτρα, όπως της εξασφάλισης αιθουσών παραμονής επιβατών – passenger terminals – με κλιματισμό, για την παραμονή των επιβατών.

Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη υλοποίησης όλων των αναγκαίων έργων και σχεδιασμών στην υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων, προς εξυπηρέτηση και των αποβιβαζομένων επιβατών.

Και οι δύο φορείς, πάροχοι και χρήστες, συμφώνησαν όπως υπάρχει τακτική συνάντηση μεταξύ των, προκειμένου να συζητούνται όλα τα θέματα, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα προς διευκόλυνση της κινήσεως των πλοίων αλλά και των επιβατών – τουριστών, όπως προαναφέρεται.

Σύμφωνα με αναλυτές «η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τον τομέα τοπικά, οδηγώντας τις εταιρείες που προηγουμένως δραστηριοποιούνταν σε δρομολόγια προς και από το Ισραήλ να αναδιατάξουν τα δρομολόγιά τους προς άλλες περιοχές, όπως την Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο. Αυτό ενδέχεται να μεταβάλει την πορεία της Ελλάδας από μια δυναμική ανάπτυξης σε μια πιο σταθεροποιημένη για το 2024 με μεγέ&t