Cruise Tourism 2024: Ζητείται νέο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Κρουαζιέρας

Cruise Tourism 2024 / Καταγραφή επισκεψιμότητας στις περιοχές προορισμού για την αντιμετώπιση υπερτουρισμού προτείνουν οι φορείς

 Cruise Tourism 2024: Ζητείται νέο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη  της Κρουαζιέρας

Cruise Tourism 2024 / Καταγραφή επισκεψιμότητας στις περιοχές προορισμού για την αντιμετώπιση υπερτουρισμού προτείνουν οι φορείς

Την ανάγκη ύπαρξης ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, με κανόνες διαφάνειας και έπειτα από διαβούλευση των αρμόδιων υπουργείων με τους επίσημους φορείς του κλάδου, επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), πλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας Clia σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό αναφέρει ότι ήδη έχει παρουσιαστεί σχέδιο κοινής δράσης στους αρμόδιους υπουργούς για τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, ενώ υποστηρίζει πλήρως την εισαγωγή ενός σαφούς τρόπου κράτησης θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων σε μεμονωμένα ελληνικά λιμάνια -και όχι μόνο.

ΕΕΚΦΝ

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο bloomberg και την αναφορά του, ότι ενδέχεται από το επόμενο έτος να τεθούν περιορισμοί στα κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του «υπερτουρισμού» στη μεταπανδημική περίοδο, ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Γιώργος Κουμπενάς, σημειώνει ότι, για να μπορέσει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την κρουαζιέρα, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταγραφούν τα οφέλη και τα έσοδα του κλάδου στην Ελλάδα.

Σχετικά με την ανάπτυξη εθνικού σχεδίου για τον κλάδο, αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή, από τα συναρμόδια υπουργεία, της δυνατότητας επισκεψιμότητας στις περιοχές προορισμού, όπου θα προσδιορίζεται η χωρητικότητα των επιβατών και τα μεγέθη των πλοίων.

Τονίζει, επίσης, ότι, μέσω μιας εγκυκλίου, τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να υποχρεώνουν τις δημοτικές αρχές κάθε χρόνο σε συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας να ορίζουν την επισκεψιμότητα των τουριστών κρουαζιέρας και τι κόσμο μπορούν να φιλοξενήσουν, μέσω ενός προγραμματισμού των πλοίων (birt allocation).

Σημειώνεται ότι στα νησιά, εκτός από τους τουρίστες με τα κρουαζιερόπλοια, έχουμε αφίξεις επιβατών τουριστών με την ακτοπλοΐα, με τις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις και τα τουριστικά σκάφη.

Σχετικά με το υπό εξέταση θέμα που αφορά διαδικασία υποβολής προσφορών για θέσεις ελλιμενισμού από κρουαζιερόπλοια ο κ. Κουμπενάς αναφέρει ότι αυτό θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό και θα επικρατήσει αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα μεταξύ των χρηστών του λιμένα, καθώς κάποιες εταιρείες που είναι πιο εύρωστες οικονομικά θα «εξαφανίσουν» τις μικρότερες.

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ συμπληρώνει, εξάλλου, ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί σχετικά με διασπορά κρουαζιερόπλοιων σε νησιωτικούς προορισμούς είναι κάτι που «εγκυμονεί κίνδυνο», καθώς οι περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας πάντα στα προγράμματα που προωθούν συμπεριλαμβάνουν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, που είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί παγκοσμίως.

«Κρουαζιέρα χωρίς τη Μύκονο και τη Σαντορίνη επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του κλάδου στην ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο ίδιος.

Ο κ. Κουμπενάς αναφέρει, τέλος, ότι το δεύτερο και σημαντικό είναι πως τα έσοδα κρουαζιέρας στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνονται στις Εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τονίζει ότι για το 2023 η ΤτΕ αναφέρει 930 εκατ. ευρώ, που είναι ένα ποσό μόνο για το τι ξοδεύουν οι επιβάτες.

P. Vago: Επιστολή στον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας για την Ευρώπη (CLIA) Pierfrancesco Vago, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τονίζει την ανάγκη συνέχισης της διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και ότι ήδη έχει παρουσιαστεί σχέδιο κοινής δράσης στους υπουργούς Ναυτιλίας, Πολιτισμού και την υφυπουργό Τουρισμού.

Σύμφωνα με την CLIA, το σχέδιο προτείνει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση επιβατών τουριστών στους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, την υιοθέτηση συστημάτων κατανομής θέσεων ελλιμενισμού τοπικά για τον προσεκτικό σχεδιασμό αφίξεων και αναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων και την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών για τον καλύτερο προγραμματισμό των δρομολογίων.

Σχετικά με το θέμα περιορισμού στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων, τονίζει ότι τέτοια μέτρα είναι ήδη σε ισχύ στη Σαντορίνη, με ανώτατο όριο επιβατών κρουαζιέρας τα 8.000 άτομα, με βάση τη χωρητικότητα των πλοίων.

Επίσης, με τη λιμενική αρχή Μυκόνου αναφέρει ότι υπάρχουν κοινές δράσεις, που είναι απαραίτητες για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου.

Σχετικά με την εξέταση μιας διαδικασίας για «υποβολή προσφορών για θέσεις ελλιμενισμού για κρουαζιερόπλοια», η CLIA τονίζει κάτι τέτοιο ενέχει σοβαρό κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμού των χρηστών λιμένων (ταχύπλοα, ακτοπλοϊκά κρουαζιερόπλοια) και μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών με διαφορετικά μέσα και πόρους.

Ο διεθνής φορέας υποστηρίζει πλήρως την εισαγωγή ενός σαφούς τρόπου κράτησης θέσεων ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων σε μεμονωμένα ελληνικά λιμάνια με τον οποίο να τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας και ισότητας βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και όχι μόνο μέσω της αποκλειστικής δυνατότητας προσφοράς.

Επισημαίνει ότι οι ελληνικοί προορισμοί απαιτούν μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση του τουρισμού και οποιαδήποτε μέτρα για την κρουαζιέρα δεν θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και τα 33 εκατ. τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2023.

Αναφέρει ότι ο τουρισμός κρουαζιέρας αντιπροσώπευε μόνο το 21% του συνολικού τουριστικού τομέα στην Ελλάδα το 2023 (7.003.150 επισκέπτες).

Το 2023, η Ελλάδα υποδέχτηκε 32,7 εκατομμύρια τουρίστες, μια αύξηση 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στις αρχές του 2024 σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 25%.