Digital Cadastre / Κ. Μητσοτάκης: Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό
Digital Cadastre / Κ. Μητσοτάκης: Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό
Digital Cadastre / Κ. Μητσοτάκης: Το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη με οριοθετημένα δάση και αιγιαλό
Στην Ολομέλεια της Βουλής η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης
«Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει, επιτέλους, Κτηματολόγιο. Έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με οριοθετημένα πλέον δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο τι ανήκει στο κράτος, τι ανήκει στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές. Και όλα αυτά χωρίς "παραθυράκια" αυθαιρεσίας και ανομίας». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αλλάζει η χώρα και αλλάζει προς το καλύτερο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αποδεικνύει ότι ό,τι είπε το υλοποιεί.
Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, με DNA ψηφιακό και πρόσωπο φιλικό για όποιον θέλει να αγοράσει, να πουλήσει, να μεταβιβάσει ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο.
«Θα επιτρέπει στον επενδυτή να γνωρίζει με ασφάλεια τον χώρο της δράσης του και θα προσφέρει στην πολιτεία καλύτερους τρόπους ώστε να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει αλλά και να βελτιώνει τις υποδομές της», επεσήμανε ο πρωθυπουγρός, συμπληρώνοντας ότι τα οφέλη αυτής της μεγάλης θεσμικής τομής θα ξεδιπλωθούν σταδιακά και σε πολλά επίπεδα:
Στην οικονομία, διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, νέα επιχειρηματικά σχέδια, στην αγορά της κατοικίας, απεγκλωβίζοντας χιλιάδες ακίνητα, σε μία εποχή όπου η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση, στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα των καταπατήσεων, αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα, ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου μαζί με αυτά της Πολεοδομίας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές και προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια», πρόσθεσε.
Τρεις σημαντικές προβλέψεις
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι τρεις είναι οι σημαντικές νέες προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι οποίες έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά:
Πρώτον, τη χρήση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών και,
Δεύτερον, την κοινωνική ευαισθησία και την εμπιστοσύνη προς τους πολίτες, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν οι ίδιοι στη διαμόρφωση του Κτηματολογίου αίροντας αχρείαστα νομικά εμπόδια που μέχρι σήμερα υπάρχουν.
Πρώτη πρόβλεψη, η αξιοποίηση για πρώτη φορά της Τεχνητής Νοημοσύνης, «ενός εργαλείου για το οποίο γίνεται πολύς λόγος αλλά πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να κάνει τη δουλειά του Δημοσίου καλύτερη και να βελτιώσει την παραγωγικότητά του», υπογράμμισε. Ανέφερε ως παράδειγμα τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον πρώτο νομικό έλεγχο των &sig